18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Θερινή κατασκήνωση του κατηχητικού Θεσσαλονίκης

ΘΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Ο Ιούνιος μήνας στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε από δύο χαρακτηριστικά και πολύ θετικά γεγονότα: την αναβίωση του εθίμου περιφοράς της Αγίας Δωρεάς μέσα στους δρόμους της πόλης γύρω από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014, και την αναβίωση του θεσμού των θερινών κατασκηνώσεων στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της κοινότητας των πατέρων της Αποστολής (Λαζαριστών) στην Ν. Μηχανιώνα.

Το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου των πολλών δυσκολιών που έπρεπε να αντιμετωπιστούν: Το κτίριο ήταν ανενεργό και υπολειτουργούσε για πολλά χρόνια και απαιτούνταν πολλές παρεμβάσεις και βελτιώσεις στις υποδομές, οι οποίες θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν χωρίς την επιμονή και επίπονες προσπάθειες του ηγούμενου Π. Γιάννους. Οι εντατικές εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι και την παραμονή έναρξης της κατασκήνωση. Η συνεργασία τόσο των μελών της κατηχητικής επιτροπής όσο και των μελών της ΚΑΡΙΤΑΣ Θεσσαλονίκης, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση της κατασκήνωση.

Λίγες μέρες πριν από την κατασκήνωση, η ιδέα ότι εδώ θα μπορούσε να διοργανωθεί κατασκήνωση κατηχητικού αποτελούσε τρελή σκέψη, που δύσκολα θα την πίστευε όποιος γνώριζε τις συνθήκες.

Γεμάτοι πίστη και εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια, οι οργανωτές ξεκίνησαν αυτό το πιλοτικό εγχείρημα φιλοξενώντας τελικά είκοσι ένα (21) παιδιά του κατηχητικού, τρείς ομαδάρχες από την ομάδα των εφήβων, τον Πατέρα Αγαπητό (που κατηχεί την Δευτέρα τάξη), τον συντονιστή της κατηχητικής επιτροπής, την κα Αλίκη Τομπίδου, κατηχήτρια της πρώτης τάξης που ανέλαβε το ρόλο της μαγείρισσας με ιδιαίτερη επιτυχία και η κα Λιντίτα Γιούσι, εθελόντρια από την ΚΑΡIΤΑΣ, που ανέλαβε το δύσκολο έργο της καθαριότητας

(σύνολο μετεχόντων στη κατασκήνωση 27 άτομα). Η κα Ιλόνα από την ΚΑΡΓΤΑΣ οργάνωσε τρεις απογευματινές δραστηριότητες με τα παιδιά και εμψύχωσε την παιδική χορωδία, την οποία διεύθυνε και καθ'όλη τη διάρκεια της κατηχητικής χρονιάς. Η αρμονική συνεργασία μελών της ΚΑΡΓΤΑΣ με την κατηχητική επιτροπή βοήθησε στην απρόσμενη επιτυχία της κατασκήνωσης και δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει όλοι οι θεσμοί να λειτουργούν και να προσφέρουν για το καλό της Εκκλησίας με προθυμία και χωρίς καμία ανταγωνιστική διάθεση.

 

Είμαστε Λαός του Θεού

Το θέμα της κατασκήνωσης «Είμαστε Λαός του Θεού» το εμπνεύστηκαν οι οργανωτές από μια ομιλία του Πάπα Φραγκίσκο με τον ίδιο τίτλο, και που είχε μελετήσει η κατηχητική επιτροπή στην πρώτη από τις τακτικές μηνιαίες συναντήσεις της. Οι θεματικές ενότητες που απασχόλησαν, κατηχητικά και βιωματικά, την κατασκήνωση ήταν οι ακόλουθες: Ποιος είναι ο Λαός του Θεού; Πως γινόμαστε μέλη του λαού του Θεού; Ποιος είναι ο νόμος του λαού του Θεού; Ποια είναι η αποστολή του λαού του Θεού; Και ποιος ο σκοπός αυτού του λαού του Θεού;. Μελέτη του συμβόλου της Πίστης (σε μια ελεύθερη, απλή και κατανοητή από τα παιδιά απόδοση του ΠΙΣΤΕΥΩ). Στις τελευταίες δύο μέρες τα παιδιά ασχολήθηκαν με το βίο και το έργο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ενόψει της συμμετοχής των παιδιών στο προσκύνημα προς την Καβάλα και Φιλίππους που διοργάνωνε η ενορία.

Εκτός από την πνευματική εμψύχωση που είχαν τα παιδιά με τα προαναφερόμενα θέματα κάθε απόγευμα, υπήρχαν και άλλες ομαδικές δραστηριότητες και δράσεις όπως: παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια χωρίς σύνορα, Παρασκευή σπιτικών μαρμελάδων και άλλων εδεσμάτων, ζωγραφική με εμπνεύσεις από τα θέματα της κατασκήνωσης και μελέτες κατά ομάδες, παρακολούθηση παρουσιών και ομιλιών (για την αντισεισμική προστασία, για υγειονομικά θέματα, για τη ζωή του Αποστόλου Παύλο και για τις Ιερατικές Κλήσεις) ενώ όλα τα παιδιά μετείχαν καθημερινά στη Θεία Λειτουργία, που προετοίμαζαν τα ίδια με ιδιαίτερο ζήλο και ενθουσιασμό (Τρείς βραδινές, δύο πρωινές και δύο μεσημεριανές). Λίγο πριν τον ύπνο, τρείς φορές είχαμε την ευκαιρία να συγκεντρωθούμε για αξιολόγηση, σχολιασμό ημέρας και ατομική αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν (πραγματική συμφιλιωτική προσέγγιση με σκοπό την τήρησης του μοναδικού νόμου που έχει ο λαός του Θεού, το νόμο της «ΑΓΑΠΗΣ»).

Δεν έλειψαν φυσικά οι αθλητικές δραστηριότητες και τα πρωταθλήματα (ποδόσφαιρο, επιτραπέζια αντισφαίριση, καλαθόσφαιρα, βόλεϊ και επιτραπέζια παιχνίδια), οι καθημερινές εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες από τις 10:00 έως και τις 13:00 καθώς και δύο βραδινοί περίπατοι.

Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014, προτελευταία μέρα της κατασκήνωσης, τα παιδιά είχαν την χαρά να συναντήσουν τον επίσκοπό μας Ιωάννη, που ενημερώθηκε από κοντά για το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, τέλεσε τη Θεία Ευχαριστία, συνέφαγε με τα παιδιά και εξέφρασε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του για το έργο που επιτελείται στη Θεσσαλονίκη. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ηγούμενο των Π. Λαζαριστών, Π. Γιάννους για το επίπονο και εντυπωσιακό έργο της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων και δεν έκρυψε τη χαρά του για τα εμφανή αποτελέσματα της κατήχησης στα παιδιά, που αν και πολύ μικρά μετέχουν, διαβάζουν αναγνώσματα, ψέλνουν και έχουν σχηματίσει μια παιδική χορωδία. Ευχαρίστησε επίσης τους Ιερείς και τους κατηχητές, το έργο των οποίων θα αποτελέσει την εγγύηση της συνέχειας και του μέλλοντος της οικουμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Η κατασκήνωση έληξε με τη ενσωμάτωση των κατασκηνωτών με το σύνολο των προσκυνητών της Ενορίας που ξεκίνησε νωρίς την Κυριακή για την πόλη της Καβάλας . Τα παιδιά κατέλαβαν το μισό λεωφορείο και μαζί με τους ενορίτες που επισκεφτήκαν το πανηγυρίζοντα Καθολικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου. Τα παιδιά της κατασκήνωσης εμψύχωσαν τη Θεία Λειτουργία με άσματα που είχαν ετοιμάσει για το σκοπό αυτό, γευμάτισαν σε μια κοντινή ταβέρνα και, το απόγευμα της ίδια ημέρας, επισκέφτηκαν τους Φιλίππους όπου είχαν ενεργό συμμετοχή με το εσπερινό που είχαν ετοιμάσει οι αδελφές της Αγάπης, που μετείχαν και αυτές στο προσκύνημα.

Αργά το απόγευμα τα παιδιά αποχαιρέτησαν το ένα το άλλο και έδωσαν ραντεβού για συνάντηση το Σεπτέμβριο. Οι γονείς των παιδιών, που είχαν και την ευκαιρία επίσκεψης των παιδιών κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τους διοργανωτές για την επιτυχημένη, ομολογουμένως, κατασκήνωση και ευχήθηκαν η κατασκήνωση να μπορεί να φιλοξενήσει και τα άλλα παιδιά που στάθηκε αδύνατο να φιλοξενηθούν φέτος.

 

O Συντονιστής της Κατηχητικής Επιτροπής Σους Ισσάμ, Δρ. Πολ. Μηχ/κός

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος: Επισκοπική χειροτονία π. Πέτρου Στέφανου [φωτορεπορταζ]

Επόμενο Άρθρο

Η προσευχή για την ειρήνη δεν είναι ποτέ μάταιη

You might be interested in …

Πανήγυρη του Αγίου Ιωσήφ στην Αλεξανδρούπολη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συνδυάστηκε η Πανήγυρη του Αγίου Ιωσήφ με τις επισκέψεις του Σεβασμιοτάτου π. Ιωάννη Σπιτέρη στις εορτάζουσες καθολικές εκκλησίες της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης. Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, 19 […]

Ειδήσεις από το Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Κατά την τακτική ποιμαντική του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, ημέρα που γιόρτασε η πόλη τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο, ο επίσκοπός μας σεβ. Ιωάννης είχε μια συνάντηση με τους νέους, με τους […]

Ποιμαντική επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης

  Εδώ και αρκετό καιρό, ο Πρέσβης του Πάπα στη Ελλάδα, η Α.Ε. ο Αποστολικός Νούντσιος στη χώρα μας Σεβ.τος Savio Hon Tai – Fai, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί – στο πλαίσιο της γνωριμίας […]