20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη : Οκταήμερο Γνωριμίας, Στοχασμού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ

thess_corf_01

thess_corf_01

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Οκταήμερο Γνωριμίας, Στοχασμού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ, με εφήβους από την Κέρκυρα και απ’ όλη την επικράτεια του Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, στις καταπληκτικές εγκαταστάσεις του Πνευματικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας στη Μεσογγή, από τις 12 έως και τις 19 Ιουλίου 2011.

Είκοσι οκτώ έφηβοι, έντεκα από την Κέρκυρα και δεκαεπτά από το Βικαριάτο Θεσσαλονίκης (Βόλος, Λάρισα, Καβάλα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη), συναντήθηκαν σε κλίμα αγάπης, φιλίας και ενθουσιασμού και έζησαν ένα άρτια οργανωμένο οκταήμερο που είχε ως κύριο θέμα: «ΔΩΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ».

thess_corf_02

Το χέρι, που είναι ένα από τα σπουδαιότερα μέρη του ανθρώπινου σώματος, με το οποίο μπορούμε κυρίως να εργαζόμαστε και να δημιουργούμε. Τα χέρια, που περιέχουν θετικό συμβολικό νόημα το οποίο ανταποκρίνεται τόσο σε κοινωνικά όσο και σε πνευματικά ζητήματα, κατάλληλα για την εμπειρία της κατασκήνωσης και για τον προβληματισμό των μετεχόντων εφήβων.

thess_corf_03

Η κατασκήνωση ξεκίνησε με ενεργά παιχνίδια γνωριμίας, που βοήθησαν στην ταχεία ενσωμάτωση και το δέσιμο όλων των εφήβων, ενώ οι ίδιοι οι έφηβοι συζήτησαν και υιοθέτησαν προτάσεις και κανόνες για τη λειτουργία της κατασκήνωσης. Η μέρα ξεκινούσε πάντοτε με την πρωινή προσευχή, που επιμελήθηκε ο π. Τζούλιο, ετοιμάζοντας ένα ειδικό φυλλάδιο με ύμνους και ειδικά επιλεγμένους βιβλικούς ψαλμούς, για να ακολουθεί μετά από το πρωινό η καθαριότητα και τακτοποίηση των θαλάμων πριν από την καθημερινή πρωινή εξόρμηση σε διάφορες κοντινές παραλίες για παιχνίδια στη θάλασσα. Το μεσημεριανό ακολουθούσε η επίπονη δοκιμασία της κοινής ησυχίας για να ακολουθήσουν οι απογευματινές ομαδικές δραστηριότητες. Τα βιβλικά κείμενα, οι ύμνοι, οι ομαδικές εργασίες και τα παιχνίδια ήταν όλα σχετικά με το θέμα της κατασκήνωσης και οι έφηβοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν και να νιώσουν την αγάπη, τη φιλία, τη συμπαράσταση, την αλληλοβοήθεια και στήριξη, τη συγνώμη, τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση.

thess_corf_04

Εκτός από την ολοήμερη εκδρομή στην καταπληκτική παραλία της Γλυφάδας, τα παιδιά συμμετείχαν και σε καλλιτεχνικό εργαστήρι στο οποίο έφτιαξαν κολάζ και ζωγράφισαν αναμνηστικά με σχετικά θέματα. Την Κυριακή οι έφηβοι ξεναγήθηκαν σε όλους τους καθολικούς ναούς της Κέρκυρας και είχαν ελεύθερο απόγευμα μέσα στην πόλη για ξενάγηση και ψώνια. Το βράδυ τα παιδιά διασκέδασαν με χορό και τρελά παιχνίδια με τα οποία προετοιμάστηκαν για την τελική γιορτή.

Το απόγευμα της Δευτέρας, τελευταία μέρα της κατασκήνωσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Σεβασμιότατο Ιωάννη σε μια τελετή Μετάνοιας και Ευχαριστίας που ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Η μέρα έκλεισε με μια γιορτή που οργάνωσαν τα ίδια τα παιδιά με τραγούδια και θεατρικό, σχετικό με το θέμα, και παρουσίαση των κύριων δραστηριοτήτων της κατασκήνωσης με προβολή εικόνων και σχολίων. Εντύπωση έκανε και το φιλμάκι που ετοίμασαν τα παιδιά με συνεντεύξεις των ιδίων στις οποίες ανέφεραν τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις τους.

thess_corf_05

Ο Σεβ. Ιωάννης, μετά από τη λήξη της γιορτής, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της κατασκήνωσης και δεν έκρυψε τη χαρά του που βλέπει μαζί όλα τα παιδιά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Την γιορτή ακολούθησε δείπνο Barbeque για τα παιδιά και τους επισκέπτες και η βραδιά έκλεισε με χορό στον οποίο ξεφάντωσαν τα παιδιά για δεύτερη φορά με τους ρυθμούς ελληνικής και ξένης μουσικής.

thess_corf_06

Το πρωί της Τρίτης αφού καθάρισαν οι έφηβοι τους θαλάμους και μάζεψαν τις αποσκευές τους, είχαν την ευκαιρία για μια συζήτηση αξιολόγησης της κατασκήνωσης, αναφερόμενοι στο τι τους άρεσε περισσότερο ή λιγότερο και τι θα ήθελαν να βελτιωθεί. Όλοι συμφώνησαν ότι πέρασαν υπέροχα και ήθελαν η κατασκήνωση να κρατήσει παραπάνω μέρες. Οι μεγαλύτεροι διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής γιατί θα είναι πλέον μεγαλύτεροι και, όπως είπαν, δεν υπάρχουν αντίστοιχες κατασκηνώσεις για νέους. Όλα τα παιδιά, τέλος ευχαρίστησαν την ακούραστη μαγείρισσα κα Μαρία για τα υπέροχα φαγητά που τους είχε φτιάξει. Τα παιδιά έδωσαν την υπόσχεση να μείνουν πάντα δεμένα και ήδη έχουν κατασκευάσει μια ομάδα επικοινωνίας στο διαδίκτυο, που τους βοηθά να μένουν πάντοτε σε επαφή. Με μια ξενάγηση στον τόπο συζήτησης των εφήβων, αν το επιτρέψουν οι ίδιοι, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο καλό στους ίδιους τους εφήβους κάνουν αυτές οι κατασκηνώσεις. Είναι πράγματι συγκινητικό η κυριότερη φράση στο στόμα όλων των εφήβων να είναι: «παιδιά, μου λείπετε πολύ…!!».

thess_corf_07

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν και έδωσαν το χέρι τους απλόχερα, εθελοντικά, με αγάπη και αυτοθυσία, για να στεφθεί η κατασκήνωση με πλήρη επιτυχία, παρά τις αρχικές διαφαινόμενες δυσκολίες: Στον π. Τζούλιο, που για πολλά χρόνια είναι η ψυχή και η κινητήρια δύναμη των κατασκηνώσεων εφήβων, στην μαγείρισσα κα Μαρία που υπερέβαλε εαυτόν για να εξυπηρετήσει ποικιλοτρόπως την κατασκήνωση, στην κα Έλενα που ανέλαβε τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, στην κα Αντουανέτ, υπεύθυνη των εφήβων Θεσσαλονίκης μαζί με το σύζυγό της ορθοπεδικό κο Φέλιξ, στον ιατρό Μιχάλη και στη Φανή –εμψυχωτές από τη Νεολαία Θεσσαλονίκης- που είχαν την ευθύνη των ομαδικών εργασιών, στον Robert και στην Γιολάντα, στον κο Blaise και στη σύζυγό του Γεωργία που βοήθησαν στη μεταφορά των παιδιών.

thess_corf_08

Μια πλήρη εικόνα για την κατασκήνωση μπορείτε να έχετε αν επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Καθολικής Ενορίας Θεσσαλονίκης στην παρακάτω διεύθυνση:

http://www.cathenoria-thes.org

Εκεί μπορείτε να παρακολουθείτε μια όμορφη ολοκληρωμένη παρουσίαση για τα πεπραγμένα της κατασκήνωσης και τις ανταποκρίσεις με τις εντυπώσεις των νέων, όπως παρουσιάστηκαν στην τελική γιορτή.

Προηγούμενο Άρθρο

Αγία Δωρεά στη Νάξο

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα : Ακολουθώντας τη Ρότα του Γκιούλιβερ…ταξίδι στην ανακάλυψη του εαυτού μου!!!

You might be interested in …

Αποχαιρετισμός στον π. Ιωάννη Λούβαρη

Π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΟΥΒΑΡΗΣ CM 1938-2020   (από την σελίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας στο facebook)   Ύστερα από πολύμηνη δοκιμασία παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο ο λαζαριστής ιερομόναχος στη Θεσσαλονίκη π. Ιωάννης Λούβαρης. Ο […]

Πανήγυρη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Προσκύνημα στην Καβάλα-Φιλίππους

Πανήγυρη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Προσκύνημα στην Καβάλα-Φιλίππους   ενοριτών του Βικαριάτου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 28 Ιουνίου Παρουσία και του επισκόπου μας Ιωάννη, ο Καθολικός Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου είχε την τιμητική του […]

Εορτασμός της Αμιάντου Σύλληψης της Παναγίας στο Βόλο

Την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012, εορτάστηκε στο Βόλο με κάθε επισημότητα η Αμίαντος Σύλληψη της Παναγίας, στην οποία είναι αφιερωμένος ο εκεί Ιστορικός Καθολικός Ναός. Στην πανηγυρική Θ. Λειτουργία χοροστάτησε  ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Τοποτηρητής […]