20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ιερός Καθολικός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών

ex_trinoikaiimnoi_2

ex_trinoikaiimnoi_2

Εκδήλωση για τα 150 χρόνια πνευματικής και κοινωνικής παρουσίας

1861 – 2011

ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙ

Το 2011 είναι η χρονιά κατά την οποία ο Ιερός Καθολικός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών γιορτάζει πνευματικά το Ιωβηλαίο του. 150 χρόνια έχουν περάσει από τότε που τοποθετήθηκε ο «Θεμέλιος Λίθος» του ναού το 1861. Τότε που το σουλτανικό φιρμάνι επέτρεψε στους Καθολικούς των Γιαννιτσών να χτίσουν την εκκλησία τους οργανώνοντας πνευματικά και κοινωνικά την ενοριακή ζωή του χριστιανικού Καθολικού πληθυσμού της πόλης των Γιαννιτσών, η οποία είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος, όπου υπάρχει ανατολική καθολική κοινότητα.

Με την ευκαιρία της Ιωβηλαίας επετείου ο Εφημέριος του ναού και οι ενορίτες διοργάνωσαν την 15η Απριλίου θρησκευτική εκδήλωση δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ενορίτες αλλά και σε πλήθος Γιαννιτσωτών να βιώσουν μία διαφορετική βραδιά μοναδικής κατανυκτικής ατμόσφαιρας. Μια βραδιά που ήταν αφιερωμένη στον ιερό ποιητικό λόγο της Αγίας Γραφής. Μια μουσικοθεατρική παράσταση την οποία επιμελήθηκε κι επεξεργάσθηκε ο δημοσιογράφος της ΕΤ 3 και μουσικός δημιουργός Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, βασισμένη σε αποσπάσματα των Θρήνων του Ιερεμία και σε Εκκλησιαστικούς Ύμνους των Παθών. Όπως επεσήμανε και ο Επίσκοπος της Καθολικής Εξαρχίας Σεβασμιότατος Δημήτριος στην επιστολή- χαιρετισμό του που διαβάστηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης από τον π. Γεώργιο Σαργολόγο, η θρησκευτική αυτή εκδήλωση αποτελεί «ουσιαστική πνευματική προετοιμασία» για τις Άγιες ημέρες που ακολούθησαν αλλά και «ένταξη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων» για την Ιωβηλαία επέτειο.

ex_trinoikaiimnoi

Την εκδήλωση εγκαινίασε ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης π. Ευτύχιος Ρούσσος, ο οποίος άρχισε την ομιλία του με τα λόγια του Ψαλμού «Πόσο ωραίο και πόσο ευχάριστο είναι να ζουν τα αδέρφια αγαπημένα» καλοσωρίζοντας επισήμους και κοινό στο οποίο παρευρίσκοντο πιστοί τριών χριστιανικών ομολογιών Καθολικών, Ορθοδόξων και Ευαγγελικών «όλοι παιδιά του ίδιου Θεού». Στη συνέχεια διάβασε απόσπασμα από το ιστορικό βιβλίο που έγραψε κι επιμελήθηκε ο π. Μιχαήλ Πρίντεζης, ο επί 24 χρόνια εφημέριος της ενορίας, απόσπασμα που περιέγραφε μέσα από την πένα των π.π. Λαζαριστών και που το βρίσκουμε στα «Χρονικά» τους (“Annales”), την ημέρα της θεμελίωσης του ναού.

ex_trinoikaiimnoi_3

Έπειτα δόθηκε ο λόγος στους καλλιτέχνες μουσικούς και ηθοποιούς, οι οποίοι χάρισαν στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Με την συνοδεία ποντιακής λύρας, αρχαιοελληνικής, φυσαρμόνικας, με σαντούρι και κρουστά, παρουσιάστηκαν οι ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΜΝΟΙ, οι οποίοι όπως είναι επεξεργασμένοι δραματουργικά και μουσικά είναι μια σύγχρονη προσέγγιση μύησης στο λόγο της Μεγάλης Ποίησης της Αγίας Γραφής μουσικά «ντυμένοι» με λιτό κι απέριττο δραματουργικό τρόπο. Το φως των κεριών και της «ακοίμητης φλόγας» του ιερού, οι αναγνώσεις, οι μουσικές και οι ψαλμοί δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας που δεν άφησε ασυγκίνητο το κοινό, το οποίο με βαθιά κατάνυξη συνόδεψε τον τελευταίο ύμνο που ακούστηκε και δεν ήταν άλλος από το Εγκώμιο «Ω, Γλυκύ μου Έαρ».

            Τη θρησκευτική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο πρώην δήμαρχος Γιαννιτσών Νίκος Παπανικολάου, η αντιδήμαρχος Κατερίνα Ρουσοπούλου, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Καράμπελα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας και δημοτικοί σύμβουλοι.

            Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο πρεσβυτέριο.

Γαβριέλλα Σαμψωνίδου


Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Πανήγυρη Παναγίας του Βρυσιού [φωτορεπορταζ]

Επόμενο Άρθρο

Αποδήμησε εις Κύριον ο αδ. Πολύκαρπος Ρούσσος, του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών

You might be interested in …

Χριστουγεννιάτικη γιορτή των παιδιών της Ελληνο-καθολικής Ουκρανικής κοινότητας

Στην Ουκρανία όπως και στην Ελλάδα η Ελληνο-καθολική Ουκρανική κοινότητα ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο, και τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου.  

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Εμμανουήλ, Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

+ Εμμανουήλ Τιτουλάριος Επίσκοπος Καρκαβίας, Αποστολικός Έξαρχος-Επίσκοπος της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας   ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020   Ας αφήσουμε να μας κατακλύσει η ωραιότητα

Eπίσημη έναρξη του Κατηχητικού Έτους για τα μικρά παιδιά της Καθολικής Ουκρανικής Κοινότητας

  Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014,  μετά την Θεία Λειτουργία που τελείται ειδικά για τα μικρά παιδιά της Καθολικής Ουκρανικής Κοινότητας, παρουσία των γονέων τους, έγινε η επίσημη έναρξη του Κατηχητικού Έτους. Κατηχήτριες είναι οι […]