12 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Ανακοινωθέν των εργασιών της φθινοπωρινής I.Συνόδου [2017]

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

        Από την Τρίτη 14  έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Σεβαστών Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής  

Η Ιερά Σύνοδος:

Ασχολήθηκε με την Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου  “ΧΑΡΑ της ΑΓΑΠΗΣ” και ιδιαίτερα με τα κριτήρια εφαρμογής του 8ου Κεφαλαίου της μετασυνοδικής αυτής αποστολικής Παραίνεσης.

 Συνέταξε επιστολή με ποιμαντικές οδηγίες για την καλύτερη κατανόηση του πνεύματος της Παραίνεσης που αφορά την ποιμαντική της Εκκλησίας για τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους σε σχέση με τη συμμετοχή τους στα Μυστήρια και στη ζωή της Εκκλησίας. Η επιστολή αυτή θα σταλεί σε όλους τους εφημερίους με σκοπό να βοηθήσει στην πορεία διάκρισης που οφείλουν να κάνουν τα άτομα  αυτά με τον ιερέα.

α.- Υποδέχτηκε το νέο Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα,  Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Savio Hon TAI-FAI, S.D.B, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας Πανοσιολογιότατο π. Μάξιμο Catterin.

Η υποδοχή έγινε μέσα σε μία αδελφική και εγκάρδια ατμόσφαιρα. Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός, υποδέχθηκε τον νέο Αποστολικό Νούντσιο και του ευχήθηκε εκ μέρους όλων των παρόντων μελών της Συνόδου το: «καλώς ήλθατε στην Ελλάδα και καλή επιτυχία στην αποστολή σας».

Μετά την γνωριμία που έγινε με όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Αποστολικός Νούντσιος Σεβασμιότατος π. Savio Son μετέφερε στους Ιεράρχες την ευλογία και τις ευχές του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου  και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα με μία όμως λεπτή και δύσκολη αποστολή, που εύχεται να είναι προ όφελος της Εκκλησίας και της Πολιτείας  και πάνω από όλα για τη δόξα του Θεού.

Η Ιερά Σύνοδος ενημέρωσε στη συνέχεια τον Αποστολικό Νούντσιο για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.

2.- Συνεργάστηκε:

        α.- Με τον Σύνδεσμο Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΣΚΕΚΕ) και εξέτασε μαζί του θέματα που αφορούν  την ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ιεραρχίας και εφημερίων στον ποιμαντικό και κατηχητικό τομέα. Εξετάστηκαν επίσης πρακτικά θέματα για την συνεχή επιμόρφωση του κλήρου και την διοργάνωση των επόμενων συναντήσεων Ιεραρχίας – Εφημερίων. 

β.- Με την Ένωση Καθολικών Μοναχών Ελλάδος και μελέτησε μαζί της θέματα που αφορούν τη σημερινή κατάσταση των μοναχικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, την έλλειψη νέων μοναχικών κλήσεων και το μέλλον της αφιερωμένης ζωής στο Θεό μέσα από την μοναχική ζωή.

γ.- Με τους Ηγουμένους των μοναχικών ταγμάτων που λειτουργούν σχολεία στην Ελλάδα. Εξετάστηκε η  κατάσταση των σχολείων με τη νέα μορφή που έχουν πάρει από τη στιγμή  που οι διευθύνσεις  τους έχουν ανατεθεί σε λαϊκούς.

Διαπιστώθηκε ότι η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα  με την οποία συνεχίζουν και σήμερα να λειτουργούν τα σχολεία των Καθολικών Μοναχικών Ταγμάτων  στην Ελλάδα και χωρίς να χάσουν το χριστιανικό Καθολικό χαρακτήρα τους, εξασφαλίζουν το ίδιο επίπεδο την εκπαίδευση γι’ αυτό και αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία αυτά, παρά τις δυσμενείς οικονομικές  καταστάσεις  που υπάρχουν ακόμη στην Πατρίδα μας.

δ.- Με  Διοικητικά στελέχη της Κάριτας Ελλάς και τον  Πρόεδρό της π. Αντώνιο Βουτσίνο.

Η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για τη σημερινή δραστηριότητα του Θεσμού και για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

Η Αντιπροσωπεία απάντησε σε  ερωτήσεις και απορίες των Ιεραρχών.

Η Ιερά Σύνοδος συνεχάρη την Κάριτας Ελλάς για το σημαντικό της έργο το οποίο και γίνεται στο όνομα της Εκκλησίας.

ε.- Με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδία των Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών και τους Πρόεδρους των κατά τόπους Συνδέσμων.

Η Ιερά Σύνοδος συνεχάρη τόσο την Ομοσπονδία όσο και τους Συνδέσμους για την δραστηριότητά τους σε διαφόρους τομείς και τους ζήτησε να συνεχίσουν να δέχονται ως μέλη και αλλοδαπούς χωρίς  να υπάρχει λόγος να τροποποιήσουν τον τίτλο του Θεσμού τους.

στ.- Δέχτηκε σε συνεργασία τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος και Διοικητικό Διευθυντή της εφημερίδας ΚΑΘΟΛΙΚΗ, κ. Σεβαστιανό Ρούσσο, και εξέτασε μαζί του θέματα που αφορούν την επιθυμία όλων να συνεχιστεί η επιτυχής  προσπάθειά του για την έκδοση της εφημερίδας. 

Η Ιερά Σύνοδος στην επιθυμία της να εκφράσει την αγάπη της σε όλους τους ιερείς, αλλά ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, κάλεσε σε μία φιλική συνάντηση: τον π. Ευτύχιο Ρούσσο, πρώην Β΄Γραμματέα της Συνόδου και   τον π. Μιχάλη Πρίντεζη. Και οι δύο διετέλεσαν εφημέριοι στα Γιαννιτσά και Διευθυντές του Καλού Τύπου. Η συνάντηση έγινε σε μία συγκινησιακή ατμόσφαιρα και για τις δύο πλευρές.

z.- Κάλεσε τον Π. Σεβαστιανό Φρέρη Τ.Ι, ο οποίος μαζί με τον Έξαρχο κ. Εμμανουήλ ενημέρωσε την Ιερά για την προοπτική ανακαίνισης και αναδιοργάνωσης του Βιβλιοπωλείου ΚΑΛΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Ολοκλήρωσε τη μελέτη όλων των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική εαρινή Σύνοδό της στη Σύρο στις 17-20 Απριλίου 2018 και θα μελετήσει το θέμα «Οι νέοι της Εκκλησίας και η οικογένεια».

Από τη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενο Άρθρο

Η Καθολική Εκκλησία, μέσω της Κάριτας Ελλάς κοντά στους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Επόμενο Άρθρο

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών συνεχίζει να βρίσκεται η Καθολική Εκκλησία μέσω της Κάριτας Ελλάς

You might be interested in …

Ανακοινωθέν των εργασιών της φθινοπωρινής I.Συνόδου [2013]

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ολοκλήρωση των εργασιών της Φθινοπωρινής Συνόδου.   ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ     ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ