20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα: Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών και την Ειρήνη στον κόσμο

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

και την Ειρήνη στον κόσμο

 

“Προσπαθείτε να είστε πραγματικά δίκαιοι” (Δευτερονόμιο 16,18-20 )

«Πιστεύω στο Χριστό σημαίνει επιθυμώ την ενότητα»

(Ut Unum Sint) Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’ 25 Μαΐου 1995

«Η διαίρεση των χριστιανών αντιτίθεται στην εντολή του Κυρίου και αποτελεί σκάνδαλο.

Η ενότητα των χριστιανών ως εκ τούτου δεν αποτελεί φιλανθρωπία ή πολιτικό

καιροσκοπισμό, αλλά μια απαίτηση της πίστης”

(Walter Kasper, ομιλία στο πανεπ. της Τυβίγγης με την ευκαιρία της ονομασίας του σε επίτιμο καθηγητή.)

 

Την Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών οργανώσαμε και φέτος στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Κερκύρας εκδηλώσεις και ειδικές συναντήσεις προσευχής που έλαβαν χώρα, τόσο στον Ιερό καθολικό Μητροπολιτικό Ναό, όσο και στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Ι. Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού «Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης».

Μια Εβδομάδα γεμάτη χαρά και συγκίνηση, εβδομάδα ευθύνης και καθήκοντος,

καθώς έχει ως στόχο την πραγματοποίηση του θελήματος του ίδιου του Κυρίου μας, ο οποίος δεήθηκε την παραμονή του πάθους Του «Ίνα πάντες έν ώσιν» (Ιω.17,21). Ωστόσο, ευρισκόμενοι σε έναν κόσμο ανήσυχο και γεμάτο αλαζονεία, όπου συχνά, προβλήματα, ανταγωνισμοί, εχθρότητες και πόλεμοι προκαλούν σύγχυση και θόρυβο, υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουμε σε αυτοκαταστροφή. Εμείς οι Χριστιανοί, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να προκαλούμε σκάνδαλο με τη διαίρεσή μας και, πάνω απ’ όλα, δε συμβάλουμε αποτελεσματικά στην οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας, όντας συχνά αδιάφοροι, δείχνοντας ανευθυνότητα και αδράνεια προς το μεγαλείο του Θεού απέναντι στα δώρα και τα αγαθά που μας δώρισε απλόχερα. Ως χριστιανοί, καλούμαστε να δώσουμε  κοινή μαρτυρία επιβεβαιώνοντας τη δικαιοσύνη και γενόμενοι όργανα της θεραπευτικής χάριτος του Θεού σε έναν κατακερματισμένο κόσμο.

Η Εβδομάδα Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα, στο έτος που διανύουμε, προετοιμάστηκε από τους Χριστιανούς στην Ινδονησία. Ο αριθμός των κατοίκων της ανέρχεται σε περίπου 265 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 86% είναι μουσουλμάνοι, ενώ μόλις το 10% είναι χριστιανοί διαφόρων ομολογιών. Περιλαμβάνει περίπου 1340 διαφορετικές εθνικές ομάδες και περισσότερες από 740 τοπικές γλώσσες, οι οποίοι μοιράζονται μια εθνική γλώσσα. Παρά την ποικιλομορφία της εθνότητας, της γλώσσας και της θρησκείας, οι Ινδονήσιοι ζουν σύμφωνα με την “αρχή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας”.

Οι ποιμένες των εκκλησιών μας – Πάπας Φραγκίσκος και Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς και πολλοί ποιμένες και συνελεύσεις των Εκκλησιών της Μεταρρύθμισης – έχουν επανειλημμένα τονίσει τη σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διακηρύσσει: «Η αλληλεγγύη είναι ο πολιτισμός του μέλλοντος». Είναι αδιαμφισβήτητη η αλήθεια ότι αυτή η πραγματικότητα “περιλαμβάνει το μοίρασμα όλων των πτυχών της ζωής, της εργασίας, του πόνου και της χαράς.

Καλούμαστε να σκεφτούμε όλους τους αγαπητούς αδελφούς εν Χριστώ Ιησού, ο οποίος γεννήθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για τη δικαιοσύνη και τη σωτηρία μας”. Έτσι κατανοούμε με ποιο τρόπο οι στίχοι του Δευτερονομίου(16:18-20) γίνονται πορεία ζωής και ο άνθρωπος διαβιεί θεωρώντας τον συνάνθρωπο ως τον αυθεντικό αδελφό του εν Χριστώ. Η Εκκλησία του Χριστού είναι η σωτηρία και το μέλλον της ανθρωπότητας. Η διαίρεση είναι έργο του Κακού και, κατά συνέπεια, αποτελεί την αποτυχία του λαού του θεού, όταν δεν κατορθώνει να είναι μέσα στον κόσμο ένα σημείο αγάπης του Θεού. Εμείς, αναγνωρίζοντας ότι ο Κύριος και ο Θεός μας είναι καλοσύνη και έλεος, δικαιοσύνη και αλήθεια, μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι ο Κύριος είναι το Φως μας και η Σωτηρία μας. Εάν ο Θεός δεν ήταν δίκαιος, αν ο Χριστός δεν είχε εκπληρώσει το θέλημα του Πατέρα του, αν ο Θεός δεν είχε αγαπήσει τον άνθρωπο, η σωτηρία του θα ήταν απλώς μια παραίσθηση. Αν οι χριστιανοί του σήμερα δεν είμαστε δίκαιοι, αν δεν κάνουμε το θέλημα του Θεού, αν δεν αγαπάμε τον πλησίον μας, είναι αδύνατον να φτάσουμε στο Σταυρό του Σωτήρα μας, να επικαλεστούμε τη χάρη του, αφενός για να καταπολεμήσουμε την αδικία, αφετέρου για να έχουμε το έλεος και τη χάρη Του ώστε να καθαρίσουμε τις ψυχές μας και έτσι να επιτύχουμε την πολυπόθητη ενότητα.

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στις 8,30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού «Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης», πραγματοποιήθηκε, με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, η παρουσίαση του βιβλίου «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ» του Καθηγητή Οικουμενικής Θεολογίας του ΑΠΘ Στυλιανού Τσομπανίδη. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Π. Μάριος Ρήγος και εισηγήσεις έκαναν, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Π. Ιωάννης Σπιτέρης, με θέμα τον διάλογο των εκκλησιών για την ενότητα και την επίσημη επιτροπή διαλόγου στην οποία ο ίδιος είναι μέλος, ο Αρχιμανδρίτης Π. Ιουστίνος Κεφαλούρος και ο Καθηγητής Του ΑΠΘ Νικόλαος Μαγγιώρος. Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους καθώς και χαιρετισμός εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κερκύρας δια του εκπροσώπου του.

Το Σάββατο 26, Ιανουαρίου στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό ναό της Κέρκυρας, στις 6 το απόγευμα, όπως κάθε χρόνο, συναντήθηκαν, μετά από τη πρόσκληση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου π. Ιωάννη Σπιτέρη, οι εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών εκκλησιών στην Κέρκυρα. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και τους εισήγαγε με μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα, το οποίο είχε επιλέξει η εκκλησία για την εβδομάδα αυτή. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων νήσων κκ. Νεκτάριος, απέστειλε ως εκπρόσωπό του τον πατέρα Γεώργιο Χανδρινό, ο όποιος και ανάγνωσε την επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους παρευρισκόμενους, σχετική με το θέμα της ημέρας για την ενότητα των χριστιανών, την οποία και παραθέτουμε αυτούσια στο τέλος του παρόντος άρθρου, καθώς και την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Σεβ.του π. Ιωάννη Σπιτέρη. Μίλησαν επίσης, ο αγγλικανός πάστορας στην Κέρκυρα και ο ποιμένας της ελληνικής Ευαγγελικής εκκλησίας στην Κέρκυρα κύριος Μιλτιάδης Παντελιός. Ακολούθησε συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo» με ύμνους από τη δυτική και ανατολική παράδοση της εκκλησίας, την οποία όλοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 10.30 το πρωί, στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό (Ντόμο), τελέσαμε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, δεόμενοι ιδιαιτέρως στον Ύψιστο για την Ενότητα των χριστιανών και την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου. Ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο «Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης» η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ι. Κ. Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, της Ενορίας του Ι. Κ. Μητροπολιτικού Ναού και του Συνδέσμου καθολικών Κερκύρας και ο ποιμαντικός και οικονομικός απολογισμός των πεπραγμένων στην Ενορία του Ι. Κ. Μητροπολιτικού ναού για το έτος 2018.

Π. Μάριος Ρήγος

 

Ακολουθούν οι ομιλίες του Αρχιεπισκόπου Σεβ.του Ιωάννη Σπιτέρη και του Σεβ.του Μητροπολίτη Κερκύρας κκ. Νεκταρίου

Link: Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Κερκύρας Σεβασμιοτάτου Ιωάννη Σπιτέρη

Link: Η επιστολή του Μητροπολίτη Κερκύρας Σεβασμιοτάτου κκ Νεκταρίου

Προηγούμενο Άρθρο

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών. Εισήγηση σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού

Επόμενο Άρθρο

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 2/2/19: Χαιρετισμός από τον Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο Savio Tai Fai Hon

You might be interested in …

«Θαύματα κατά παραγγελία;» του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

Ακούμε ή διαβάζουμε συχνά πως ο Θεός κάνει θαύματα «κατά παραγγελία» ή ακόμα χειρότερα πως τον «αναγκάζουμε» να επέμβει θαυματουργικά, για να δικαιολογήσουμε την πίστη μας ή τους τρόπους με τους οποίους εκφράζουμε αυτήν την […]

100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ένας καπουκίνος από την Αρμενία, στο πλευρό των προσφύγων της Κέρκυρας

Με το Προεδρικό Διάταγμα 304/2001, το Ελληνικό Κράτος καθόρισε τη 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Ένα πρόσωπο, σχετικά άγνωστο στην ελληνική βιβλιογραφία, […]

corf_ieraKardia_01

Πανήγυρη στην Ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στην Κωτσέλλα Κέρκυρας

    Το βραδάκι της Κυριακής 1 Ιουλίου ούτε ο τελικός κυπέλλου του Euro, ούτε η αφόρητη ζέστη και οι.. «Σειρήνες» που καλούσαν στις πλησιέστερες παραλίες, εμπόδισαν δεκάδες καθολικών πιστών της Κέρκυρας να συμμετάσχουν στην […]