19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα : Η προετοιμασία των παιδιών για το Πάσχα

corcf_paidia2012

Κατηχητικό Κέντρο Αρχιεπισκοπής Κερκύρας

Η Προετοιμασία των παιδιών για το Πάσχα

corcf_paidia2012

Βρισκόμαστε στην πορεία της Τεσσαρακοστής και, όπως για τους ενήλικες έχει μεγάλη σημασία η προετοιμασία, πνευματική και σωματική, για το Πάσχα, έτσι και για τα παιδιά του Κατηχητικού μας Κέντρου. Οι Εφημέριοι και οι Κατηχητές τους, φροντίζουμε ώστε, τα παιδιά μας να βιώνουν όσο το δυνατόν καλύτερα την κατήχησή τους μέσα στην πορεία του Λειτουργικού Έτους. Κάθε Σάββατο η συνάντησή μας αρχίζει με την προσευχή στο όμορφο παρεκκλήσιο το αφιερωμένο στον Καλό Ποιμένα Χριστό. Με άσματα και κατάλληλες εξηγήσεις, τα παιδιά οδηγούνται στην κατανόηση του Λόγου του Θεού, σύμφωνα με τη Λειτουργική Περίοδο.

Το πρώτο Σάββατο της Τεσσαρακοστής, κατά την εναρκτήρια προσευχή, ο αρχιεπίσκοπος μας Ιωάννης, ο οποίος συχνά και με φροντίδα πατρική μάς επισκέπτεται κατά την ώρα της κατήχησης, τέλεσε την ευλογία και την επίθεση της στάχτης για τα παιδιά. Πολλά παιδιά πράγματι, δεν μπόρεσαν, για πολλούς και διάφορους λόγους, να παρευρεθούν στην τελετή αυτή την Τετάρτη των Τεφρών. Με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να καταλάβουν τη μεγάλη σημασία της μετάνοιας και μάλιστα να υποσχεθούν, όπως και έκαναν, ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προετοιμαστούν σωστά για το Πάσχα. Προσευχή και καλές πράξεις ήταν τα δύο σημαντικά πράγματα που ανέλαβαν την ευθύνη να ολοκληρώσουνε τις μέρες αυτής της Σαρακοστής. Προσευχή ευχαριστίας προς τον Θεό που έστειλε τον Ιησού στη γη για να μας σώσει από το κακό και την αμαρτία και να μας μάθει να αγαπάμε, προσευχή και για όλους εκείνους που ξεχνάνε την αγάπη του Θεού και του Ιησού, προσευχή και για όλα τα αδέλφια μας, τα παιδάκια της γης που στερούνται από αγαθά και αγάπη. Καλές πράξεις που θα φανερώνουν πως έχουμε καταλάβει ότι ο Θεός Πατέρας μάς αγαπά υπερβολικά και θέλουμε να μοιραστούμε αυτή την αγάπη του με τα αδέλφια μας. Να φροντίσουμε περισσότερο τους φίλους μας, τους γονείς μας, όλους όσοι βρίσκονται στη ζωή μας καθημερινά, αλλά και τα παιδιά της γης που στερούνται, και για τα οποία μπορούμε να προσφέρουμε λίγο από το χρόνο μας και λίγο από το περίσσευμά μας για να τα βοηθήσουμε και να τα κάνουμε πιο ευτυχισμένα.

Στο δεύτερο Σάββατο της Τεσσαρακοστής, δύο όμορφα γεγονότα πλούτισαν την εβδομαδιαία μας συνάντηση. Στην αρχή και κατά τη διάρκεια της προσευχής μας στο παρεκκλήσιο του Κατηχητικού μας Κέντρου, ο φίλος μας πια Ρόμπερτ Ράικλυ, διάβασε και υπέγραψε μπροστά στα παιδιά την αίτησή του να ενσωματωθεί στον Ιερό Κλήρο της Κέρκυρας. Στο σύντομο κείμενο της αίτησής του προς τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Ιωάννη, ο Ρόμπερτ, που βρίσκεται ήδη δύο χρόνια στην Κέρκυρα, μαθαίνοντας Ελληνικά και προσπαθώντας να ενσωματωθεί στη χριστιανική μας κοινότητα, αφού ανέφερε τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας του καλέσματός του από τον Ιησού στην υπηρεσία του και στην υπηρεσία των αδελφών, κατέληγε γράφοντας πως με υπευθυνότητα αποφασίζει να ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο να τον δεχθεί στην τοπική μας Εκκλησία και να τον χειροτονήσει Διάκονο. Τα παιδιά με προτροπή του Αρχιεπισκόπου χειροκρότησαν θερμά τον Ρομπερτ για την απόφασή του αυτή και υποσχέθηκαν να προσεύχονται γι’ αυτόν. Να σημειώσουμε δε πως ο Ρόμπερτ από τον περσινό Οκτώβριο, βοηθά στο Κατηχητικό έργο και μαζί με άλλους κατηχητές έχει αναλάβει μια ομάδα παιδιών.

Το δεύτερο όμορφο γεγονός αυτής της εβδομαδιαίας μας συνάντησης ήταν η χαρούμενη συμμετοχή των παιδιών στην κατασκευή σταυρών από πηλό, κάτω από την καθοδήγηση των νέων της Ομάδας της Ιεραποστολής, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουν για το στόλισμα των Πασχαλινών λαμπάδων από τις οποίες τα έσοδα θα δοθούν στην Ιεραποστολή των παιδιών.

Π. Μάριος Ρήγος

«Τα παιδιά βοηθούν τα παιδιά»


corcf_paidia2012_2

Σε μία περίοδο προετοιμασίας για το Πάσχα, όπως και σε όλη τη ζωή ενός χριστιανού, δε μπορούν να λείπουν πράξεις αδελφικής αγάπης προς τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας… Ακόμη περισσότερο όταν η βοήθεια αυτή αφορά τα μικρά παιδιά.

Έτσι, κάθε χρόνο πριν το Πάσχα οι νέοι της Κέρκυρας ετοιμάζουμε λαμπάδες, τα έσοδα των οποίων δίδονται στο έργο των Ιεραποστολών και συγκεκριμένα στην Ιεραποστολή των παιδιών. Επειδή όμως το σύνθημα «τα παιδιά βοηθούν τα παιδιά» απαιτεί και τη συμμετοχή και προσφορά των ίδιων των παιδιών αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Επισκεφθήκαμε το κατηχητικό μας κέντρο και εκεί μιλήσαμε στα πιο μεγάλα παιδιά από την Γ’ έως τη ΣΤ΄ τάξη για τα παιδιά του κόσμου. Τους πληροφορήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πως ζητούν τη βοήθειά μας για μία καλύτερη ζωή. Τους εξηγήσαμε για το μεγάλο έργο της Ιεραποστολής και πως ομάδες παιδιών σε όλο τον κόσμο προσεύχονται και προσφέρουν για άλλα παιδιά που υποφέρουν. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και αυτά σε μία τέτοια προσπάθεια. Έτσι, προτείναμε να βοηθήσουν στη διακόσμηση των λαμπάδων που ετοιμάζουμε για το Πάσχα και η εργασία άρχισε. Τα πρώτα σταυρουδάκια από πηλό, με τα οποία θα διακοσμήσουμε τις πασχαλινές λαμπάδες, είναι ήδη έτοιμα για να τα χρωματίσουμε και να τα διακοσμήσουμε στα κεριά… ! Μετά την εργασία προσευχηθήκαμε όλοι μαζί, ενώ δώσαμε ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα…

Η πληροφόρηση των παιδιών για το έργο θα συνεχιστεί με την παρουσίαση της ιστορίας της Ιεραποστολής των παιδιών καθώς και ομάδων παιδιών που προσφέρουν και ομάδων παιδιών που ευεργετούνται από την προσπάθεια. Μέσα από αυτή την κίνηση ελπίζουμε να δημιουργηθεί μία σταθερή ομάδα παιδιών που θα ενώσει τις προσευχές και τις προσφορές της με τα υπόλοιπα παιδιά που κάνουν το ίδιο, σε όλο το κόσμο.

Παναγιώτης Ανάπαλης


Προηγούμενο Άρθρο

CCEE : Η Θρησκεία επανέρχεται στην Ευρώπη. Δελτίο Τύπου

Επόμενο Άρθρο

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου κ.κ. Νικόλαος : Ανοιχτή Επιστολή προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης

You might be interested in …

Αλλαγές και τοποθετήσεις στην Κέρκυρα

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης Σπιτέρης συναντήθηκε με τους ιερομονάχους, μοναχούς και τις μοναχές της Κέρκυρας, στην κοινότητα των Φραγκισκανών Αδελφών της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Με το πέρας της Θείας […]