6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα : Η Πρώτη Κοινωνία και η Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς

agiotato

agiotato

Ακόμα μια μέρα ιδιαίτερη ξημέρωσε για την Εκκλησία μας στην Κέρκυρα την Κυριακή 5 Ιουνίου. Ήταν η μέρα της πρώτης Κοινωνίας. Μέρα που τα παιδιά και των δύο ενοριών μας, ντυμένα νυφούλες και γαμπροί, όπως το θέλει η παράδοση, στην πρωινή Θεία Λειτουργία στην ενορία της Ιεράς Καρδίας στην Κωτσέλα, έλαβαν για πρώτη φορά τη Θεία κοινωνία. Αποκορύφωμα μιας ολόκληρης χρονιάς προετοιμασίας των παιδιών στην κατήχηση.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης μαζί με τους δύο εφημερίους. Συγκινητική η όλη τελετή, τόσο για τα παιδιά που πρώτη φορά μεταλάβανε, όσο και για τους γονείς τους και συγγενείς τους, οι οποίοι χαίρονταν ιδιαίτερα μαζί με τα παιδιά τους. Ο Αρχιεπίσκοπος ενθυμούμενος τη δική του Πρώτη κοινωνία πριν από 60 περίπου χρόνια στην ίδια αυτή ενορία, τους ευχήθηκε να θυμούνται κι εκείνα μετά από πολλά χρόνια αυτή τη στιγμή και να μην απομακρυνθούν ποτέ από το Χριστό και την Εκκλησία Του. Μετά από την όμορφη τελετή ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα για τα παιδιά και τους γονείς τους στον πανέμορφο κήπο της μονής των φραγκισκανίδων αδελφών.

Το απόγευμα, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον φιλοξενούμενό μας Επίσκοπο Σύρου Σεβ. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, ο οποίος είχε διατελέσει και εφημέριος της ενορίας της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, άρχισε η «Λιτανεία των Καθολικών» δηλαδή η Αγία Δωρεά. Στην πορεία προς την Πλατεία του Αγίου Ιακώβου, η πομπή, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, τον Επίσκοπο Σύρου, τους εφημερίους, δύο πατέρες Καπουκκίνους που κατέφθασαν στην Κέρκυρα από την Αθήνα, τον Αρχιμανδρίτη π. Σεβαστιανό της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, τον οποίο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος απέστειλε ως εκπρόσωπο του, τα παιδιά της Πρώτης Κοινωνίας και του Χρίσματος, τους νέους και τις νέες της τοπικής μας εκκλησίας, τις μοναχές, τον Ερυθρό Σταυρό, τα αγήματα των προσκόπων, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού μας, οι μπάντες παιάνιζαν δοξαστικές μελωδίες και οι ιερείς ανέπεμπαν δεήσεις και προσευχές. Στην Πλατεία μπροστά στον ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό, όπου είχε στηθεί ειδική εξέδρα με την μέριμνα του Δήμου Κερκυραίων, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε δέηση και μαζί με όλους τους πιστούς προσκύνησε το Αγιότατο Μυστήριο. Έπειτα, αφού τελέσαμε σύντομη ακολουθία του Θείου Λόγου, ο π. Μάριος χαιρέτησε τις αρχές και όλους τους επισήμους και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στους πιστούς τον υψηλό προσκεκλημένο μας Σεβ. Φραγκίσκο, Επίσκοπο Σύρου, ο οποίος και εξήγησε στους πιστούς το θέμα της φετινής πανηγύρεως της Αγίας Δωρεάς, το οποίο ήταν «όπως ένας είναι ο άρτος έτσι και οι πολλοί είμαστε ένα σώμα».

Ακολούθησε η ανάγνωση του χαιρετισμού του Μητροπολίτη Κερκύρας από τον εκπρόσωπό του και έπειτα οι νέοι απηύθυναν δεήσεις. Η Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού, με τις πολύ καλές φωνές των μελών της, συνόδευε όλη την τελετή μέσα από τον Ιερό Ναό. Με την ευλογία που ο Αρχιεπίσκοπος χορήγησε υψώνοντας το ιερό εκθετήριο με τη Θεία Ευχαριστία και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, έληξε αυτή η λαμπρή και κατανυκτική τελετή. Μετά από την εναπόθεση της αγίας Ευχαριστίας στο Ιερό Αρτοφόριο του Ντόμου, ο Αρχιεπίσκοπος δεξιώθηκε τις Αρχές και το λαό στις αίθουσες της Αρχιεπισκοπής.

 

Π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

Κέρκυρα : Αγρυπνία προσευχής για τους Ιερείς μας και για τις κλήσεις

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα : Ενορία Αγ. Λουκά, Εορτή της Αγίας Δωρεάς

You might be interested in …

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2013 σεβασμιότατου κ.κ. Ιωάννη Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας Τοποτηρητού Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης  

leon_2

Κέρκυρα : Ιερατική Χειροτονία του π. Λέοντα Κισκίνη

Με επισημότητα και κατάνυξη, στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης Σπιτέρης χειροτόνησε Ιερέα τον Ιεροδιάκονο Βενεδικτίνο του Όρους των Ελαιών […]