9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Καθηγητές της Σχολής «Saint-Paul» του Πειραιά επισκέφτηκαν την Αλβανία, προσκεκλημένοι του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου

«Η οικουμενικότητα είναι μέσα στο αίμα των ορθοδόξων, το οποίο αδιάκοπα καθαίρεται από το αίμα του Χριστού, του Λυτρωτού του κόσμου. Στη θέση μιας παγκοσμιοποιήσεως που μετατρέπει λαούς και ανθρώπους σε πολτό χρήσιμο για τους οικονομικούς σκοπούς μιας ανώνυμης ολιγαρχίας, το ορθόδοξο βίωμα και όραμα προτείνει και καλεί σε προσπάθεια για κοινωνία αγάπης…»

Αναστασίου, Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία

Την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023, 22 καθηγητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά ο «Άγιος Παύλος» του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών «Δελασάλ», ταξίδεψαν στην Αλβανία, προσκεκλημένοι του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Την Παρασκευή το μεσημέρι επισκέφτηκαν στην Κορυτσά τον Καθεδρικό της Ναό και το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1980 και περιέχει περίπου 7.000 εκθέματα τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Τα αντικείμενα τέχνης του μουσείου ποικίλλουν από ανώνυμες θρησκευτικές εικόνες του 13ου και 14ου αιώνα, έως και μοναδικά έργα γνωστών καλλιτεχνών όπως π.χ. ο Onufri.

Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην Ιατρική Διαγνωστική Κλινική της Εκκλησίας της Αλβανίας και στο συγκρότημα του Καθεδρικού Ναού Αναστάσεως των Τιράνων. Το συγκρότημα, στο κέντρο της πόλης, αποτελείται από τον καθεδρικό ναό, το παρεκκλήσιο, το κωδωνοστάσιο, το συνοδικό μέγαρο και το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο. Ο ναός αυτός έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμβολίζει την Ανάσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας από τα συντρίμμια του παλαιού καθεστώτος.

Μοναδική ήταν η συνάντηση με τον Χρήστο Παπανικολάου, τον ζωγράφο που επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, για να αγιογραφήσει τον μητροπολιτικό ναό και το Παρεκκλήσιο της Γεννήσεως. Ο ζωγράφος και αγιογράφος μύησε τους ταξιδιώτες εκπαιδευτικούς στην τεχνική της γραμμικής φωτοσκίασης σε μονοχρωμία, που αποτελεί παγκόσμια τομή στην βυζαντινή αγιογραφία.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιο, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και στην κυριολεξία τους καθήλωσε με το μεστό του λόγο. Ο κ. Αναστάσιος ως Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, μέσα από τεράστιες δυσκολίες, κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει από τα ερείπια την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία είχε καταρρεύσει ύστερα από τον επί 46 έτη διωγμό του μοναδικού «αθεϊστικού κράτους» της υφηλίου, αναπτύσσοντας σημαντικό και πολυσχιδές έργο στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και πολιτισμού. Συγχρόνως αγωνίστηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων και τόνισε τη μεγάλη σπουδαιότητα του έργου των εκπαιδευτικών στη διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και οι εκπαιδευτικοί , αφού τον συνεχάρησαν για το τεράστιο έργο του και τον ευχαρίστησαν για τη θερμή του φιλοξενία, του προσέφεραν χειροποίητη εικόνα του Αγίου Παύλου, προστάτη της Σχολής του Πειραιά.

Την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, σύσσωμη η αντιπροσωπεία συμμετείχε στην πανηγυρική θεία λειτουργία που τελέστηκε για τα 51 χρόνια Αρχιερωσύνης του κ. Αναστασίου στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού Τιράνων, με μεγάλη συμμετοχή πιστών. Ακολούθησε λαμπρή εορτή στο Συνεδριακό Μέγαρο.

Οι εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν στη Θεολογική Ακαδημία του Δυρραχίου, της οποίας ο σκοπός είναι να προσφέρει πνευματική και ακαδημαϊκή κατάρτιση στους νέους κληρικούς και ορθόδοξους πιστούς της Αλβανίας, μέσω των θεολογικών σπουδών, της λειτουργικής εμπειρίας και του κοινού βίου.

Στην αντιπροσωπεία, εκτός των εκπαιδευτικών, συμμετείχαν και η κα Σταυρούλα Κανελλοπούλου, πρόεδρος του Συμβουλίου της Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής στην Ελλάδα, ο Αδ. Μάριος Καπέλλας, ηγούμενος της Ι. Μονής του Αγίου Παύλου, ο κ. Αντώνης Ρηγούτσος, διευθυντής της Σχολής και ο κ. Ματθαίος Ρούσσος, γενικός διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά “Saint-Paul”, ο κ. Αντώνης Ρηγούτσος, σύμβουλος διοίκησης των Εκπαιδευτηρίων «Saint-Paul –Δελασάλ» και ο π. Σπυρίδων Τσιμούρης, θεολόγος, εμψυχωτής της σχολικής κοινότητας και διοργανωτής της μοναδικής και ανεπανάληπτης συνάντησης με τον Μακαριώτατο, κ. Αναστάσιο.

Μαρία Πρελορέντζου
Εκπαιδευτικός «SaintPaul»

Προηγούμενο Άρθρο

Οι Σαλεσιανοί στην Σύρο

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος για την χριστιανική μαρτυρία

You might be interested in …

Επιστημονική ημερίδα «IN MEMORIAM» Σ/οτατου Δ. Σαλάχα

Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου της Ι. Μ. Περιστερίου διοργάνωσαν, την Πέμπτη 23-11-23, στο Αμφιθέατρο της Σχολής. Επιστημονική εκδήλωση για τη μετάφραση του Κ.Κ.Δ. της Καθολικής Εκκλησίας., στην […]