4 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ: Η ασυμφωνία της Ευρώπης στα μεταναστευτικά ζητήματα παρατείνει την άσκοπη ταλαιπωρία των μεταναστών

Η ασυμφωνία της Ευρώπης στα μεταναστευτικά ζητήματα παρατείνει την άσκοπη ταλαιπωρία

των μεταναστών

Πρόσφυγες από τη Συρία στο κέντρο υποδοχής της Χίου

Φωτογραφία: Εβελίνα Μανωλά – ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

16-05-2015

Δήλωση: Αντίδραση στην αποτυχημένη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη μετανάστευση

Οι οργανώσεις Κάριτας σε όλη την Ευρώπη είναι βαθιά απογοητευμένες από την αδυναμία των ευρωπαϊκών φορέων λήψης αποφάσεων να καταλήξουν σε μία κοινή λύση για την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση. Από αυτή την ανικανότητα προκύπτει σαφώς ότι η Ευρώπη έχει σίγουρα χάσει τον προσανατολισμό της, όπως είχε προειδοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο το Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Αυτή η αποτυχία όχι μόνο παρατείνει την άσκοπη ταλαιπωρία των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που είναι μπλοκαρισμένοι στα διάφορα σύνορα ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο την ίδια την ουσία της Ευρώπης ως ένα κοινό σχέδιο που βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την ελευθερία.

 Η Κάριτας Ευρώπη (Caritas Europa) είναι πεπεισμένη ότι υπάρχουν πολλές καλές λύσεις σε αυτή την κρίση. Λύσεις που είναι μέσα στα πλαίσια του δυνατού, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Μεταξύ άλλων λύσεων, η Κάριτας Ευρώπη προτείνει μια τετραπλή προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, να σωθούν ζωές με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο και να παραχθούν μακροχρόνια βιώσιμες λύσεις:

 

 

Στην Ευρώπη:

–       Δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των ανθρωπιστικών visa και του προσφυγικού καθεστώτος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση· άρση των θεωρήσεων σε περιπτώσεις κρίσης· επέκταση της οικογενειακής επανένωσης· και προγράμματα επανεγκατάστασης που είναι προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες.

–       Συνοδεία όσων φθάνουν μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών με αποτελεσματικές πολιτικές ενσωμάτωσης που ευνοούν την αειφόρο κοινωνική ένταξη, μεταξύ άλλων, μέσω της εργασίας και της ένταξης στην εκπαίδευση, κ.λπ.

 

Διεθνώς:

–       Συμβολή στην εξασφάλιση ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά camp προωθούν την περαιτέρω ανθρώπινη ανάπτυξη των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων σχολικών και παιδικών δραστηριοτήτων· εκπαίδευσης ενηλίκων· και  επανένταξης στην αγορά εργασίας σε γύρω περιοχές.

–       Επένδυση σε διπλωματικά και πολιτικά μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου και την κατάκτηση μιας βιώσιμης ειρήνης σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις.


ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ Φιλανθρωπικό Σωματείο Αναγνωρισμένο, MKO

Τηλ. 210 52 47 879 – Fax 210 52 47 990  Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα   e-mail:caritashellas@caritas.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Προσφυγικό e-δράση

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης

You might be interested in …

«Προσδιορίζοντας το Ποιοι Είμαστε», 1η Συνάντηση της Young Caritas.

Μανρέσα, Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μονής Πατέρων Ιησουιτών, Οινόη 12-15 Μαΐου 2023. 18 Μαΐου, 2023 Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 2023, το Πνευματικό Κέντρο Ιησουιτών “Μανρέσα” στην Οινόη, άνοιξε τις πόρτες του στους Νέους της […]

Κάριτας Ελλάς: Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά

Τους καλοκαιρινούς μήνες στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο, παιδιά από διαφορετικές χώρες και ηλικίες συναντιούνται και δημιουργούν, παίζουν και γελούν. Πιο συγκεκριμένα, οι καλοκαιρινές δραστηριότητες των παιδιών περιλαμβάνουν: 1.            Δημιουργική απασχόληση […]

Έρανος Αγάπης Υπέρ των Σεισμοπλήκτων της Αλβανίας

  Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 θα διεξαχθεί στις Καθολικές Ενορίες της Ελλάδας « Έρανος Αγάπης» υπέρ των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό στην Αλβανία. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν σε κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία θα […]