20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Λάρισα: Εορτή της «Ευσπλαχνίας του Θεού»

lar_01

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ

 «ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με μεγάλη επισημότητα και συμμετοχή πιστών, πανηγύρισε ο Καθολικός Ναός της Λάρισας. Έχουμε ξαναγράψει πως ο ιερός αυτός Ναός που είναι αφιερωμένος στην Ιερά Καρδία του Ιησού, πανηγυρίζει με Επισκοπικό Διάταγμα τη δεύτερη Κυριακή του Πάσχα, την Κυριακή δηλαδή που λειτουργικά η Εκκλησία μας εορτάζει την Ευσπλαχνία του Θεού. Αντίστοιχα την ίδια Κυριακή οι πιστοί της ανατολικής παράδοσης τιμούν την Κυριακή του Θωμά. Φέτος η Εκκλησία της Λάρισας είχε μία διπλή αιτία χαράς και πανηγύρεως. Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι αφιερωμένη στο Μυστήριο του Θεού – Ευσπλαχνία και στη συνέχεια γιατί η φετινή εορτή συμπίπτει με τη χορήγηση του Μυστηρίου του Χρίσματος στα παιδιά της Ενορίας που με ιδιαίτερη αγάπη είχε προετοιμάσει ο Λειτουργός π. Κρίστιαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την κοινότητα της Λάρισας είναι το γεγονός που όλο το εκκλησίασμα σχηματίζει αυθόρμητα μία όμορφη χορωδία κι ενώ οι πιστοί ανήκουν σε διαφορετικές εθνικότητες, όλοι έχουν μάθει και ψάλουν τους λειτουργικούς ύμνους και τα μέρη της Λειτουργίας στα ελληνικά, παρουσιάζοντας μία όμορφη εικόνα αδελφοσύνης και ομόνοιας. Ο Αρχιεπίσκοπος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην σπουδαία ιδιαιτερότητα της τελετής και εξήγησε το πώς καθιερώθηκε η εορτή της Ευσπλαχνίας του Θεού. Καθώς η Εκκλησία χτίστηκε, σχεδόν, πρόσφατα κάλεσε τους πιστούς να παρατηρήσουν και να στοχαστούν από την αγιογράφηση του ναού που είναι όλη εμπνευσμένη από το Μυστήριο της Θείας Ευσπλαχνίας. Στο κέντρο του ιερού βρίσκεται η εικόνα του Απόστολου Θωμά ο οποίος ψηλαφίζει τις πληγές του αναστημένου Χριστού, μία εικόνα που τη διηγείται  το Ευαγγέλιο της ημέρας, αλλά και μία από τις πιο εντυπωσιακές εκφράσεις του Χριστού ως πρόσωπο της Ευσπλαχνίας του Θεού Πατέρα. Όπως υπογράμμισε, στην ομιλία του, το γεγονός πως ο Ιησούς θέλησε να διατηρήσει, ακόμα και αναστημένος, τις πληγές του, φανερώνει πέρα από το χρόνο και το χώρο την θεανθρώπινη παρουσία του ως Εσταυρωμένος και Αναστημένος ταυτόχρονα. Αυτό το γεγονός, ανάφερε ο Επίσκοπος στην ομιλία του, διαιωνίζει την θυσία του για όλες και όλους εμάς.

 

Στους τοίχους της εκκλησίας η αγιογράφηση ολοκληρώνεται με την Σταύρωση που αποτελεί την κορυφαία απόδειξη του ευσπλαχνικού Θεού «ο οποίος με τέτοιον τρόπο αγάπησε τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή» (Ιω. 3,16). Δεξιά και αριστερά της Σταύρωσης απεικονίζονται οι δύο πιο γνωστές παραβολές που εκφράζουν την ευσπλαχνία του Θεού, έτσι όπως μας τις παρουσιάζει ο Ιησούς στα Ευαγγέλια, αυτή του Καλού Ποιμένα και αυτή του ευσπλαχνικού Πατέρα ή του ασώτου υιού.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο π. Κρίστιαν θέλησε να εκμεταλλευθεί, για όφελος των πιστών του, την παρουσία του Επισκόπου ο οποίος έδωσε τα Μυστήρια της χριστιανικής μύησης (Χρίσμα και Θεία Ευχαριστία) σε μία ομάδα νέων, έτσι ώστε όλο το εκκλησίασμα να καταλάβει και να ζήσει εμπειρικά ότι η ευσπλαχνία του Θεού Πατέρα εκφράζεται και πραγματοποιείται με αυτά τα ιερά Μυστήρια, πράγμα το οποίο ο Επίσκοπος τόνισε επανειλημμένα και στο κήρυγμά του.

Όπως σε προηγούμενες εκδηλώσεις, η λειτουργική σύναξη επεκτάθηκε στην αδελφική «αγάπη» με τα πολλά και νόστιμα εδέσματα που προσέφεραν πλουσιοπάροχα οι κυρίες της κοινότητας. Όλοι μαζί περάσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας, όπου περάσαμε δύο όμορφες ώρες φιλίας, γνωριμίας και όμορφης συζήτησης. Η ημέρα αυτή που θα μείνει σε όλους αξέχαστη, άφησε μία πολύ θετική πνευματική και αδελφική εμπειρία σε όλους όσοι είχαν τη χάρη να τη ζήσουν.

23 Απριλίου 2017 
Σ.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Καθολική Εκκλησία και το κερκυραϊκό Πάσχα

Επόμενο Άρθρο

Ελληνική Καθολική Εξαρχία: επέτειος της Ενθρονίσεως του σεβ. Επισκόπου Εμμανουήλ

You might be interested in …

Προσκύνημα στην Καβάλα-Φιλίππους Ενοριτών της Θεσσαλονίκης

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ – ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Παρουσία και του επισκόπου μας Ιωάννη, ο Καθολικός Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου είχε την τιμητική του […]

Αποστολές βοήθειας από την Κάριτας Ελλάς και την Κάριτας Θεσσαλονίκης

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καθολική Εκκλησία δεν μπορούσε να μένει αδιάφορη στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης που είναι υποχρεωμένοι να βιώνουν οι πρόσφυγες, […]

Εορτασμός της Αμιάντου Σύλληψης της Παναγίας στο Βόλο

Την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012, εορτάστηκε στο Βόλο με κάθε επισημότητα η Αμίαντος Σύλληψη της Παναγίας, στην οποία είναι αφιερωμένος ο εκεί Ιστορικός Καθολικός Ναός. Στην πανηγυρική Θ. Λειτουργία χοροστάτησε  ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Τοποτηρητής […]