19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μήνυμα σεβ/του Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης κ.κ. Φραγκίσκου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ

            ΣΥΡΟΥ

Μήνυμα

του Σεβασμιοτάτου Φραγκίσκου,

Καθολικού Επισκόπου Σύρου – Θήρας – Κρήτης.

Προς τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και μαθητές της Σύρου

για την έναρξη του Σχολικού Έτους 2011 – 2012

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μου μαθήτριες και μαθητές των σχολείων της Σύρου, στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς έρχομαι να εκφράσω σε όλους σας τις ευχές μου για κάθε πρόοδο στη ζωή.

Στην Καθολική Εκκλησία, εκτός των άλλων, κάθε μήνα προσευχόμαστε για έναν ιδιαίτερο σκοπό. Αυτό το Σεπτέμβριο, ο ιδιαίτερος σκοπός της προσευχής είναι για τους εκπαιδευτικούς. Ζητάμε από τον Κύριο οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να σταθούν ικανοί να μεταδώσουν στους μαθητές και στις μαθήτριες την αγάπη για την αλήθεια και να τους διαπαιδαγωγούν στις αυθεντικές ηθικές και πνευματικές αξίες.

Εύχομαι, εσείς οι δάσκαλοι και καθηγητές, να έχετε πάντοτε την υπομονή και τη δύναμη να ανταποκρίνεστε σ’ αυτή την τόσο λεπτή αποστολή που σας ανέθεσαν η Πολιτεία και οι γονείς, οι οποίοι σας εμπιστεύτηκαν τους πολύτιμους θησαυρούς των, που είναι τα παιδιά τους.

Ζούμε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που έχει αγγίξει όλα τα στρώματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα τα πιο φτωχά και τα πιο αδύναμα. Η βασική αιτία που δημιούργησε την οικονομική κρίση είναι η ηθική κρίση με τα πολλά ονόματά της, όπως είναι η απληστία να έχω περισσότερα, η πλεονεξία να πάρω περισσότερα, ο εγωισμός, που οδηγούν στην κλοπή, στην αδικία, στο έγκλημα, κλπ.

Προϋπόθεση επομένως για να βγούμε από αυτή την κρίση είναι η καταπολέμηση της ηθικής κρίσης. Σ’ αυτό, τουλάχιστον για το μέλλον, μπορεί να συμβάλλει το Σχολείο με την εντονότερη καλλιέργεια των ηθικών αξιών, ώστε οι μαθητές να διαμορφωθούν σε έντιμους πολίτες για την κοινωνία. Βεβαίως, σ’ αυτό και η Εκκλησία έχει καθήκον να διαδραματίσει τον σπουδαίο ρόλο της.

Αγαπητοί μου Καθηγητές και Δάσκαλοι, η αγάπη σας για τους μαθητές σας και η επιθυμία σας να τους βλέπετε να προοδεύουν, εύχομαι να σας εμψυχώνει και να σας δίνει τη δύναμη να θυσιάζεστε γι’ αυτούς.

Στις μαθήτριες και τους μαθητές λέω: Κάνετε το παν για να ανταποκρίνεστε στις στοργικές φροντίδες των δασκάλων σας και των καθηγητών σας. Βοηθήστε τους στο δύσκολο έργο τους. Την αγάπη που περιμένετε από τους δασκάλους σας, να τους την ανταποδίδετε με κάθε τρόπο και κάθε στιγμή.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Άνω Σύρος, 3 Σεπτεμβρίου 2011

+ Φραγκίσκος

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας, Κρήτης


Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του σεβτου Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου π. Νικολάου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του Επισκόπου Δημητρίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

You might be interested in …

Σύρος: Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης

«Τι σημαίνει σήμερα να είσαι άγιος;» Στις 19 Μαρτίου 2018 ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε την Αποστολική Παραίνεση «Να χαίρεστε και να αγάλλεστε», το περιεχόμενο της οποίας αφορά την κλήση στην αγιοσύνη μέσα στο σύγχρονο κόσμο. […]

Φεστιβάλ «ΑΝΩ» – 28η Οκτωβρίου

      Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του 2021, αναδεικνύοντας διαχρονικές εθνικές αξίες και, παράλληλα, αποδίδοντας φόρο τιμής […]