ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αριθ. Πρωτ. 5377/2021
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2021
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Προς τον ευλογημένο λαό του Θεού
της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
Κατά τη φετινή εορτή του Αγίου Ιωσήφ συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Άγιος Πατέρας, ο Πάπας Φραγκίσκος, υπέγραψε μία σημαντική αποστολική Παραίνεση με τίτλο: Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ και θέμα την Οικογένεια. Για τον λόγο αυτόν στις 27 Δεκεμβρίου 2020, ο ίδιος ανήγγειλε τον εορτασμό ενός «Έτους για την Οικογένεια». Η επιλογή να αρχίσει αυτό το έτος κατά την εορτή του Αγίου Ιωσήφ στις 19 Μαρτίου 2021 δεν είναι τυχαία. Ο Άγιος Ιωσήφ δεν είναι προστάτης μόνο της Αγίας Οικογένειας, αλλά και προστάτης της παγκόσμιας Εκκλησίας, όπως τον ανακήρυξε ο Μακάριος Πάπας Πίος Θ’ στις 8 Δεκεμβρίου 1870, αλλά και προστάτης κάθε χριστιανικής οικογένειας. Ήδη ο Πάπας Φραγκίσκος ανακήρυξε «Έτος του Αγ. Ιωσήφ» το έτος από 8-12-2020 ως 8-12-2021.
Σκοπός του Έτους Οικογένειας
Το έτος αυτό της Οικογένειας πρέπει να γίνει «καιρός προβληματισμού και ευκαιρίας να εμβαθύνουμε το περιεχόμενο της Αποστολικής Παραίνεσης Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ». Αυτό ανέφερε ο Άγιος Πατέρας, προτρέποντας τους πιστούς να συμμετάσχουν στις πνευματικές, ποιμαντικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες που θα προωθηθούν και θα συντονιστούν από το «Ποντιφικό Συμβούλιο για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή».
Ξεκινάμε μια πορεία διάρκειας άνω των 15 μηνών (έως τις 26/6/2022, τη 10η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών στη Ρώμη) για να μελετήσουμε την ομορφιά της οικογενειακής αγάπης, με πρωταγωνιστές τους γονείς, τα παιδιά, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που όλοι μαζί αποτελούν την οικογένεια.
Κατ’ αυτό το έτος θα πρέπει να συνοδεύσουμε και να στηρίξουμε ακόμη πιο συστηματικά τις οικογένειες, και ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες που δημιουργούνται μετά από μία κατάλληλη προετοιμασία. Να αναζητήσουμε επίσης μαζί, ποιμένες και ποίμνιο, συγκεκριμένους τρόπους συνοδοιπορίας με την Οικογένεια.
Ζήσαμε και ζούμε ακόμη μία περίοδο περιορισμών λόγω της πανδημίας του covid-19, που όμως εκτός του μεγάλου κακού που δημιούργησε, συνέβαλε και στην ανακάλυψη της ομορφιάς της «κατ’ οίκον Εκκλησίας», της Οικογένειας.
Συστράτευση Εκκλησίας
Η Σύνοδος της Ιεραρχίας, οι επισκοπές, οι ενορίες, αλλά και τα εκκλησιαστικά κινήματα, οι οικογενειακοί σύλλογοι και οι οικογένειες από όλο τον κόσμο, είμαστε οι κύριοι παραλήπτες του έτους του αφιερωμένου στην οικογένεια. Εκεί βιώνεται η «χαρά της αγάπης» με πρότυπο την Αγία Οικογένεια και με προστάτη τον Άγιο Ιωσήφ, τον απλό, ταπεινό και δίκαιο άνθρωπο, πάντα πρόθυμο και έτοιμο να προστατεύσει την Αγία Οικογένεια, υπόδειγμα κάθε χριστιανικής οικογένειας και ιδιαίτερα κάθε πατέρα.
Εμείς οι Επίσκοποί σας και οι άμεσοι συνεργάτες μας οι ιερείς, δεν είμαστε ούτε κοινωνικοί λειτουργοί, ούτε ψυχολόγοι, ούτε πολιτικοί για να λύσουμε τα διάφορα ανθρωπολογικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά προβλήματα της οικογένειας. Είμαστε ποιμένες, και ως ποιμένες θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε η κάθε οικογένεια να ζήσει με χριστιανικό τρόπο τη μοναδική και ιδιαίτερη αποστολή της.
Η Χριστιανική Οικογένεια
Όταν αναφερόμαστε στον «χριστιανικό τρόπο ζωής» της οικογένειας, δεν εννοούμε μόνο ότι, αυτή πρέπει να ακολουθεί μερικούς κανόνες, όπως τον κυριακάτικο εκκλησιασμό, την οικογενειακή προσευχή, την κατηχητική πορεία. Όλα αυτά είναι σημαντικά και ουσιαστικά, αλλά δεν εξασφαλίζουν την αποστολή της, ως οικογένειας.
Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο κύτταρο της Εκκλησίας, είναι «η κατ’ οίκον εκκλησία», και αυτή είναι, κατά κάποιον τρόπο «ιερό μυστήριο κοινωνίας» με όλα τα επακόλουθα (ομόνοια, προσφορά αγάπης, αλληλεγγύη…).
Για να εκπληρώσει την αποστολή της οφείλει να ριζώσει στον Χριστό και να βιώσει το Ευαγγέλιο. Ο Λόγος του Θεού μεταμορφώνει, καθοδηγεί, προσανατολίζει, ανοίγει την οικογένεια σε νέους προορισμούς και ορίζοντες, προσφέρει τη δυνατότητα στο ζευγάρι να αποφύγει δύο αντίθετες παρεκκλίσεις από την πορεία του: τον υλιστικό τρόπο ζωής και τον απραγματοποίητο αγγελόμορφο ιδεαλισμό.
Η συζυγική χριστιανική πνευματικότητα δεν συνίσταται ούτε και σε μια ασκητική ζωή μακριά από όλους και από όλα, μακριά από τις υγιείς χαρές της ζωής, αλλά είναι η προσπάθεια, – όπως για όλους τους χριστιανούς -, να ζουν τα μέλη της οικογένειας μέσα στον κόσμο, όχι όμως με τα κριτήρια του κόσμου, αλλά σύμφωνα με το Πνεύμα του Θεού.
Η χριστιανική οικογένεια, λοιπόν, διαθέτει λιγότερη αγάπη για τα πράγματα, και περισσότερη αγάπη για τον άνθρωπο. Μια οικογένεια δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευτυχία της επειδή προσφέρει πολλά υλικά αγαθά στα μέλη της· την εξασφαλίζει όμως όταν προσφέρει πολλή αγάπη.
Η κλήση της χριστιανικής οικογένειας
Γνωρίζουμε πόσο είναι δύσκολο σήμερα για τις οικογένειές μας να ζήσουν τη χριστιανική τους κλήση, πόσα δράματα κρύβονται μέσα στα σπίτια μας, συχνά πόσος πόνος, πόση μοναξιά, αλλά και πόση καλή θέληση που, όμως, δεν βρίσκει πάντα ανταπόκριση. Γνωρίζουμε πόση απογοήτευση, πόσα όνειρα τσακισμένα κρύβονται στις καρδιές πολλών οικογενειών.
Αλλά τολμάμε το ίδιο να σας προτείνουμε τα υψηλά ιδανικά της χριστιανικής οικογένειας. Τολμάμε να σας προτείνουμε τα λόγια του Χριστού: «Εσείς είσθε το ΑΛΑΤΙ της γης… Εσείς είσθε το ΦΩΣ του κόσμου» (Ματθ. 5, 13,14).
Το αλάτι φέρνει γεύση στον άνοστο κόσμο μας, στον κόσμο χωρίς Θεό. Το αλάτι μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις η οικογένεια που παραμένει κοντά στο Θεό είναι σε θέση να δεχθεί τα διδάγματα του Ευαγγελίου, όχι ως μια ουτοπία, αλλά ως μια πραγματοποιήσιμη εμπειρία.
Το φως, μας υπενθυμίζει την λαμπρότητα και την ακτινοβολία του Λόγου του Θεού. Ο Χριστός δεν διστάζει να αποκαλέσει τους χριστιανούς «φως του κόσμου», όχι επειδή αγνοεί τι κρύβεται μέσα στην καρδιά των ανθρώπων, τις αδυναμίες τους, τις ανεπάρκειές τους είτε επειδή οραματίζεται μια Εκκλησία και μια χριστιανική κοινότητα αναμάρτητη και τέλεια. Οι χριστιανοί είναι το «φως του κόσμου», διότι ο Λόγος του Θεού τους πλησιάζει, τους μεταμορφώνει, κατοικεί σ’ αυτούς και τους καθιστά ζωντανή απόδειξη της χάρης του.
Συστράτευση υπέρ της Οικογένειας
Αυτή η διαρκής χάρη δίνει στους συζύγους το θάρρος να αντιμετωπίζουν τους αναπόφευκτους σταυρούς της ζωής, τους βοηθά να απελευθερωθούν από την επιπολαιότητα και τον εγωισμό, και κυρίως τους στηρίζει να αντιμετωπίσουν με χριστιανική ευσπλαχνία τα ελαττώματα και τα όρια του άλλου. Η χάρη του Θεού δίνει στους συζύγους την ώθηση να αγκαλιάσουν όλα τα στάδια της ζωής, με πρωτοβουλίες που η τοπική Εκκλησία θα διοργανώσει για τη μελέτη των θεμάτων όπως: ο θεσμός της οικογένειας, το Μυστήριο του Γάμου, η αγνότητα, το άνοιγμα στη ζωή, η φτώχεια, ο σεβασμός της δημιουργίας και η ανάπτυξη μιας ποιμαντικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους που στοχεύει να ξεπεράσει την απορριπτική κουλτούρα, καθιστώντας τους πρωταγωνιστές της κοινοτικής ποιμαντικής φροντίδας.
Όλα αυτά ας μην περιμένουμε, λόγω της πανδημίας, να επανέλθουμε στην κανονικότητα της ζωής για να τα οργανώσουμε και να τα αναζητήσουμε. Η σύγχρονη τεχνολογία μπήκε αναγκαστικά στη ζωή μας και ήρθε για να μείνει. Οι τηλεδιασκέψεις μπορούν να καλύψουν την αδυναμία των συλλογικών και των προσωπικών συγκεντρώσεων. Ναι, υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά υπάρχουν και αρκετές λύσεις.
Για αυτή τη «συστράτευση» υπέρ της οικογένειας είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων: των ιερέων, των μοναχών, των λαϊκών, κυρίως των συζύγων και των νέων.
Η προτροπή μας
Έχοντας ως πρότυπο την Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ, το παράδειγμα του Αγίου Ιωσήφ, της Παναγίας και του Ιησού «ας συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Αυτό που μας έχει δοθεί ως υπόσχεση είναι πάντοτε μεγαλύτερο. Ας μη χάνουμε την ελπίδα εξ αιτίας των ορίων μας, αλλά ούτε να παύσουμε να επιδιώκουμε την πληρότητα της αγάπης και της κοινωνίας της οποίας την υπόσχεση έχουμε λάβει» (ΧΑ 325).
Είθε κάθε οικογένεια της Εκκλησίας μας, συναγμένη από την αγάπη του ενός και Τριαδικού Θεού μας, να έχει μια πρόγευση αυτής της χαράς, την οποία ο Θεός χορηγεί στα παιδιά του, που έχουν το κουράγιο, αλλά και τη χάρη του, για να βιώσουν τα ιδανικά της αυθεντικής χριστιανικής οικογένειας, όπως Εκείνος από την αρχή τη δημιούργησε και να πραγματοποιήσουν την αποστολή που ο ίδιος της ανέθεσε.
Οι Επίσκοποί σας
+ Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου
+ Νικόλαος, Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου-Σάμου), Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου
+ Γεώργιος, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Αποστολικός Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης
+ Πέτρος, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου και Θήρας και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης.
+ Εμμανουήλ Αποστολικός Έξαρχος-Επίσκοπος της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας.
+Ιωσήφ, Αποστολικός Τοποτηρητής των Αρμενίων Καθολικών Ελλάδος.