20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μήνυμα του σεβ. Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου για την Αγία Τεσσαρακοστή

ΜΗΝΥΜΑ
Προς το πλήρωμα της Εκκλησίας μας
για την Αγία Τεσσαρακοστή του 2016

Αγαπητοί  μου αδελφοί και αδελφές,

Η  Τεσσαρακοστή είναι ο πιο κατάλληλος καιρός για έχουμε μία προσωπική εμπειρία  της ευσπλαχνίας του Θεού και ταυτόχρονα  να προσφέρουμε και τη δική μας ευσπλαχνίας προς τον πλησίον μας.

Είναι αυτό που μας προτείνει και ο Ευαγγελιστής Μάρκος, όταν,  υπενθυμίζοντάς μας το κεντρικό θέμα του κηρύγματος του Ιησού, μας λέει: «Έφθασε ο καιρός,  και η Βασιλεία του Θεού είναι πλησίον, μετανοείτε και πιστεύετε στο ευαγγέλιο» (Mαρκ. 1, 15).

Αυτά τα λόγια είναι παραπάνω  από μία πρόσκληση. Διότι μας  προσδιορίζουν την πορεία της αυθεντικής χριστιανικής ζωής. Σε κάθε πράξη μας, οφείλουμε να αναζητούμε  τη μετάνοια και την μεταστροφή, που την αποκτούμε χάρη στην ευσπλαχνία του Θεού. Για το λόγο αυτό  ο καιρός της Τεσσαρακοστής  είναι  ο πιο κατάλληλος  για μια βαθιά μεταστροφή της καρδιάς και της ζωής. Είναι ο καιρός που  μας χορηγείται η ευσπλαχνία, την οποία οφείλουμε κι εμείς να δωρίσουμε στους άλλους.

Στο πρόσωπο του Χριστού η ευσπλαχνία φανερώνεται ως δώρο που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας δεν μπορεί να βιωθεί  χωρίς την αγάπη. Ο λόγος του Κυρίου  είναι ξεκάθαρος: «μετανοείτε». Ο Ίδιος σε κάποιον νέο που τον ρώτησε: τι πρέπει να κάνω για να εισέλθω στη Βασιλεία των ουρανών,  του απάντησε: «να τηρείς τις εντολές». 

Η ευσπλαχνία  του Θεού  μας υποδεικνύει  την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε  και τα βήματα που πρέπει να εξασφαλίσουμε. Μας προτρέπει να μην απογοητευόμαστε, όταν όλα αυτά  μας φαίνονται πολύ δεσμευτικά.

Είναι αλήθεια πως αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Μόνο στον Ιησού Χριστό αποκαλύπτεται  το πρόσωπο και  η καρδιά του Θεού Πατέρα, που είναι στους ουρανούς. Σ’ Εκείνον  καλούμαστε  να επιστρέψουμε, να αρχίσουμε ειλικρινή  διάλογο  μαζί Του, ένα διάλογο εμπιστοσύνης, οικειότητας και αγάπης. Να αντιμετωπίσουμε  με θάρρος  τις αλλαγές που ο λόγος Του μας προτείνει να κάνουμε στη ζωή μας. Να διώξουμε τις αντιφάσεις που, πριν μας απομακρύνουν από το Θεό,  συνθλίβουν  την ίδια τη ζωή μας.

Καλούμαστε  λοιπόν να διατρέξουμε συγκεκριμένες πορείες μεταστροφής. Για μερικούς θα είναι πιο σύντομες, για άλλους πιο μακρινές. Κάποιες  φορές θα έχουμε και τον πειρασμό να σκεφτούμε, πως δεν θα καταφέρουμε να τις διαβούμε: αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ο Κύριος  με το λόγο Του μας ενισχύει  υπενθυμίζοντάς μας  πως:  «ό,τι είναι αδύνατο στους ανθρώπους  δεν είναι αδύνατο και στο Θεό» (Λουκ. 1, 37).

Όταν αποκτήσουμε την εμπειρία της ευσπλαχνίας,  οφείλουμε με τη σειρά μας να γίνουμε  όργανά της.  Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας υπενθυμίζει: «Δωρεάν λάβατε, δωρεάν να δώσετε» (Mατθ. 10, 8). Όλα αυτά όμως πρέπει να πάρουν κάποια συγκεκριμένη μορφή.  Για να γίνει αυτό σας προτείνω τρεις συγκριμένους τρόπους, μπορούμε όμως να προσθέσουμε και χίλιους άλλους.

Ο πρώτος είναι να πάρουμε το δρόμο της μεταστροφής. Να αποταθούμε με εμπιστοσύνη  στον ιερέα στο διάστημα της Τεσσαρακοστής,  ζητώντας του να μας βοηθήσει να φθάσουμε στην ολοκλήρωση  αυτής της μετάνοιας και μεταστροφής μέσα από το Μυστήριο της Εξομολόγησης.

Ο δεύτερος τρόπος  είναι η προσπάθειά μας να συμφιλιωθούμε με κάποιο πρόσωπο, με το οποίο διατηρούμε κάποιες αποστάσεις, υπάρχει κάποια ένταση  μεταξύ μας ή απόσταση (στην οικογένεια μεταξύ των συζύγων, ή των γονιών, ή και αδελφών ή άλλων προσώπων).  Μακάρι να φθάσουμε στο Πάσχα, έχοντας τουλάχιστο προσπαθήσει να θεραπεύσουμε κάθε τι που δεν μας επιτρέπει να αισθανόμαστε με  όλους αδελφοί.

Ο τρίτος τρόπος είναι η δέσμευσή μας για  μια έμπρακτη πράξη αγαθοεργίας προς τα αδέλφια μας, που τόσο την έχουν ανάγκη. Η εποχή μας έχει πολλά είδη φτώχειας, τόσους αναγκεμένους αδελφούς, πρόσφυγες και μετανάστες, πεινασμένους και άστεγους.

Ας ανταποκριθούμε λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον έρανο αγάπης  που  θα κάνει και φέτος η Κάριτας  γι’ αυτά τα πρόσωπα τη Δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, 27 Μαρτίου, σε όλους τους ενοριακούς  μας  Ναούς.

Αν γίνουν αυτά, κατά την Τεσσαρακοστή του Ιωβηλαίου έτους της Ευσπλαχνίας, τότε θα έχουμε βιώσει μία περίοδο πνευματικής και υλικής ευσπλαχνίας.

Σας ευχαριστώ που προσεύχεστε και για μένα. Επικαλούμαι πάνω σε όλους και σε όλες, την ευλογία του Κυρίου με την ευχή μου για μία  «καλή και αγία Τεσσαρακοστή».

Ο επίσκοπός σας
+Νικόλαος

Προηγούμενο Άρθρο

Καθολική φύλλο 171

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Εορτή Αγίου Ιωσήφ του Μνήστορος

You might be interested in …

Πανηγύρισε ο μοναστηριακός Ναός του Αγίου Φραγκίσκου στην περιοχή Μέση της Τήνου

Το απόγευμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019 πανηγύρισε  ο Μοναστηριακός Ναός του Αγίου Φραγκίσκου  στην περιοχή Μέση της Τήνου. Τελέστηκε Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας και συλλειτούργησαν μαζί του: ο υπεύθυνος […]

nx-mhtrop

Η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας στο Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου

  Με ιδιαίτερη θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε στη Νάξο η Κυριακή των Βαΐων. Η Εκκλησία στο πρώτο μέρος της όλης Ιεροτελεστίας έζησε τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και στο δεύτερο μέρος  το Πάθος του […]

Τήνος : Χειροτονία Διακόνου

  ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου με χαρά σας αναγγέλλει τη Χειροτονία σε Διάκονο του Υποδιακόνου Ιωάννη Σκλάβου που θα γίνει  την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6:30 μμ στον […]