4 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μαζί φροντίζουμε τη μητέρα Γη, το κοινό μας σπίτι

 
τις 24 Μαΐου 2015, ο Άγιος Πατέρας υπέγραψε την εγκύκλιο Laudato Si, υψώνοντας μια προφητική φωνή για να προκαλέσει την ανθρωπότητα σχετικά με την κατάσταση του κοινού μας σπιτιού. Το βασικό ερώτημα ήταν να μάθουμε σε ποια κατάσταση θα θέλαμε να αφήσουμε το κοινό μας σπίτι ως κληρονομιά για τα παιδιά μας, τη μελλοντική γενιά. Ο Άγιος Πατέρας θέλει η ανθρωπότητα να γνωρίζει το κοινό καλό και να είμαστε υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη αυτού του θεϊκού δώρου για την ανθρωπότητα.
 
Ο Άγιος Πατέρας επιμένει ότι η ολοκληρωμένη οικολογία, η οποία τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας σε ένα κόσμο όπου όλα συνδέονται, είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Τόνισε ότι ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος ως διαχειριστής και πρέπει να εκπληρώσει το ρόλο του ως όργανο του Θεού στη φροντίδα της δημιουργίας.
 
Η πανδημία Covid-19 μας έδωσε σαφείς ενδείξεις για την ευπάθεια και την ευθραυστότητα του σύγχρονου κόσμου μας, ενισχύοντας τα προφητικά λόγια του Πάπα Φραγκίσκου για την ανάγκη φροντίδας της μητέρας Γης. Μας έδειξε ξεκάθαρα ότι είμαστε όλοι αλληλένδετοι και ότι δεν μπορούμε να ζούμε αγνοώντας ή απομονώνοντας τον άλλο. Απέδειξε το γεγονός ότι είμαστε συνυπεύθυνοι και ότι είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη φύση και την κοινωνία στην οποία ζούμε.
 
Στο πλαίσιο του Covid-19, η πέμπτη επέτειος του Laudato Si μας περνάει το βασικό μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου ότι η οικολογική μεταστροφή πρέπει να γίνει τώρα, προτού να είναι πολύ αργά. Ο εορτασμός της πέμπτης επετείου να είναι ο καιρός, μια στιγμή προβληματισμού, αλλαγής και οικολογικής μεταστροφής στο χτίσιμο ενός νέου κόσμου, μιας νέας αρχής στο πνεύμα της Laudato Si, όπου ο καθένας μας μέσα σε πνεύμα αδελφοσύνης να μπορεί να ακούσει την κραυγή της γης και την κραυγή των φτωχών, να χτίσει μια δίκαιη κοινωνία και ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης ως διαχειριστές της δημιουργίας.
 
Η πέμπτη επέτειος θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη με μια σειρά εκδηλώσεων και προβληματισμών. Καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε και να προβληματιστούμε σε μικρές ομάδες, ως συνάδελφοι, στις ενορίες, στα σχολεία κ.λπ.
 
Ως Κάριτας, η προτεραιότητα και η ουσία της αποστολής μας βρίσκονται στις κοινότητες και τις ενορίες. Σας ενθαρρύνω να μοιραστείτε αυτά τα γεγονότα και με τη σειρά σας να ενθαρρύνετε τις κοινότητές σας, να τις ευαισθητοποιήσετε σχετικά με τη σημασία του να γίνετε παράγοντες αλλαγής του κόσμου μας δια μέσου της μεταστροφής των καρδιών και του νου. Το πνεύμα της αλληλεγγύης που καλλιεργήθηκε κατά την πανδημία Covid-19 πρέπει να συνεχιστεί και ο καθένας από εμάς πρέπει να καταστεί υπεύθυνος για το κοινό μας σπίτι, τη μητέρα Γη.
 
Η φροντίδα για τη μητέρα μας Γη είναι πρωτίστως μια ατομική ευθύνη που μας οδηγεί σε μια συλλογική ευθύνη και δέσμευση στην οποία ο καθένας μας έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.
 
Aloysius John
Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας
20 Μαΐου 2020
caritas.gr
Προηγούμενο Άρθρο

25 χρόνια από την Εγκύκλιο “Ἵνα ἕν ὦσιν”

Επόμενο Άρθρο

ΕΚ- Newsletter 2, Μάιος 2020

You might be interested in …

Επιτροπή των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE): Ανανεώστε τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία

Οι καθολικοί Επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παροτρύνουν τους ηγέτες της ΕΕ να προσφέρουν ένα στρατηγικό όραμα για τη σταθερότητα και την ειρήνη και ζητούν μια αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία […]

Ένα χωριό για τα ορφανά της Τανζανίας

Ο Francesco Testa, ναπολιτάνος καλλιτέχνης και μουσικός, ένιωσε την ανάγκη να δώσει ένα νόημα στην ζωή του μετά από ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στην Τανζανία. Έτσι γεννήθηκε το “AfricainTesta”, η ένωση που χτίστηκε και που […]

Ο χριστιανισμός αναπτύσσεται παρά τους χειρότερους διωγμούς στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση

Μια νέα έκθεση από μια χριστιανική ομάδα υπεράσπισης αναφέρει ότι ο χριστιανισμός συνεχίζει να ευδοκιμεί και να αναπτύσσεται παρά τη βίαιη καταστολή και τις προσπάθειες κυβερνήσεων, ομάδων και ατόμων σε όλο τον κόσμο να καταπνίξουν […]