20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μεγάλη εβδομάδα και Κυριακή του Πάσχα στον Ι. Καθ. Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας

 

 

Με Ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσαμε και φέτος τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Κέρκυρα. Αρχίζοντας από την Κυριακή του Πάθους ή των Βαΐων, στην πλατεία του Αγίου Ιακώβου, με την ευλογία των Βαΐων, που όπως κάθε χρόνο είχαν ετοιμάσει, με τη φροντίδα του εφημέριου, κάποιοι ενορίτες, και την επίσημη είσοδο προς το ναό, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Σεβ. Π. Ιωάννης με τον εφημέριο Π. Μάριο τέλεσαν τη θεία λειτουργία. Η χορωδία της ενορίας συνόδευσε με άσματα όλη την τελετή. Όπως το ορίζει η παράδοση, ολοκληρώνοντας τη θεία λειτουργία, οι πολυάριθμοι πιστοί που συμμετείχαν, βγήκαν στην πλατεία και περίμεναν ευλαβικά για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Προστάτη και πολιούχου της τοπικής μας εκκλησίας και του νησιού μας, Αγίου Σπυρίδωνα, του οποίου η λιτάνευση διέρχεται μπροστά από το ναό. Ο εφημέριος ακολούθησε την ιερή πομπή μέχρι και την ολοκλήρωσή της στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων στο πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού «Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης», ο Π. Μάριος με αρκετούς πιστούς τέλεσαν το Εβραϊκό Σέντερ του Πεσάχ, δηλαδή το πασχαλινό εβραϊκό δείπνο που τέλεσε και ο Κύριος Ιησούς Χριστός με τους μαθητές του λίγο πριν παραδοθεί. Το Σέντερ του Πεσάχ είναι μιά υπέροχη τελετή με ιδιαίτερες προσευχές και ευλογίες με τις οποίες ο εβραϊκός λαός υμνεί και δοξάζει το Θεό για την απελευθέρωση του Ισραήλ από τη σκλαβιά του Φαραώ στην Αίγυπτο.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, το απόγευμα, στο Ντόμο, μετά από τη θεία λειτουργία, ακολούθησε η παραδοσιακή πλέον συναυλία θρησκευτικής μουσικής από τη φιλαρμονική Κυνοπιαστών με πλήθος κόσμου να γεμίζει ασφυχτικά τόσο το ναό όσο και την πλατεία όπου είχαν στηθεί γιγαντο-οθόνες για να μπορούν να παρακολουθούν όσοι δε μπόρεσαν να βρίσκονται εντός του ναού.

  

Τη Μεγάλη Τρίτη ο εφημέριος Π. Μάριος με τον υπεφημέριο Π. Ρόμπερτ, τέλεσαν τη θεία λειτουργία με την ιδιαίτερη τελετή μετανοίας και όσοι πιστοί συμμετείχαν μπόρεσαν να εξομολογηθούν και να προετοιμαστούν για το Πάσχα.

Την εσπέρα της Μεγάλης Τετάρτης, ο Αρχιεπίσκοπος, συλλειτουργώντας με όλους τους Ιερείς και Ιερομονάχους της τοπικής Εκκλησίας, αφού ανανέωσαν τις υποσχέσεις της ιερατική τους χειροτονίας, κατά τη Θεία Λειτουργία του Χρίσματος, ευλόγησε τα έλαια των Κατηχουμένων, των Ασθενών και του Χρίσματος.

Ομοίως και την εσπέρα της Αγίας και Μεγάλης Πέμπτης, κατά τη Θεία Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου, με πλήθος πιστών που συμμετείχαν, αλλά και πολλών παιδιών από το Κατηχητικό μας Κέντρο, ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε την όμορφη και άκρως συμβολική Τελετή του Νιπτήρος, πλένοντας τα πόδια δώδεκα μικρών παιδιών. Στο τέλος της κατανυκτικής τελετής πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του Παναχράντου μυστηρίου γύρω από την πλατεία του Αγίου Ιακώβου και μετά την επάνοδο της πομπής στο Ναό ακολούθησε η προσκύνηση του Παναχράντου μυστηρίου με προσευχές και ύμνους μέχρι τα μεσάνυχτα.

  

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, οι μοναχές, όπως συνηθίζεται, με τη βοήθεια πιστών, στόλισαν τον επιβλητικό ξυλόγλυπτο επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού και το άγαλμα της Παναγίας της Πονεμένης. Στις τρείς το απόγευμα τελέστηκε ο Δρόμος του Σταυρού και το σούρουπο, μετά τις επτά, ξεκίνησε η ακολουθία των Παθών και της Σταυροπροσκυνήσεως με τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Ο Επιτάφιος του Μητροπολιτικού μας Ναού, ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής και φροντισμένος σε όλες του τις λεπτομέρειες, όπως κάθε χρόνο προσέλκυσε πολλές εκατοντάδες πιστών που τον ακολούθησαν σε όλη τη διαδρομή μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τον συνόδευε η Φιλαρμονική Καποδίστριας με υπέροχες μουσικές. Νέοι και νέες της τοπικής μας εκκλησίας, αγήματα προσκόπων, ομάδα από τον Ερυθρό Σταυρό, η Δημοτική Χορωδία San Giacomo, τα παιδιά του κατηχητικού μας κέντρου και πολλά άλλα αγήματα, απάρτιζαν την υπέροχη τιμητική πομπή. Στην πλατεία Λιστόν ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε τους χιλιάδες πιστούς που παρακολουθούσαν τη διέλευση των πολλών επιταφίων και αφού ανέπεμψε δέηση, απεύθυνε ευχές προς όλους τους παρευρισκομένους.

Τη νύχτα του Μεγάλου Σάββατου, η νέα φωτιά άναψε και αφού την ευλόγησε ο Αρχιεπίσκοπος, από τη φλόγα της ανάφτηκε η πασχαλινή λαμπάδα και εισήλθε πανηγυρικά στο Ναό, φέροντας συμβολικά στα σκοτάδια της ανθρώπινης νύχτας και στις καρδιές των πιστών, το Φως του Αναστημένου Χριστού. Η αγρυπνία και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκαν με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια. Η χορωδία της Ενορίας συνόδεψε όλη την τελετή με υπέροχα άσματα. Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του, όπως και ο ίδιος προλόγισε, έκανε κατήχηση στους πιστούς σχετικά με το μυστήριο του Βαπτίσματος, εισάγοντας τους και εξηγώντας τους τις σπουδαίες συμβολικές πράξεις που απαρτίζουν το μυστήριο της χριστιανικής μας μύησης. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, κατέφθασε το Άγιο Φως, το οποίο ανελλιπώς δωρίζει με αγάπη ο Μητροπολίτης Κερκύρας, στους Χριστιανούς Καθολικούς της Κέρκυρας δια μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη. Μοναδική στιγμή αδελφικής αγάπης και συμπόρευσης, συνυφασμένη αρμονικότατα με το πνεύμα αγάπης των ημερών του Πάσχα. Όπως πάντα, μετά από τη Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Π. Μάριο πορεύτηκαν προς το Ναό της Αγίας Παρασκευής, στη συνοικία Πόρτα Ρεμούντα, όπου συνάντησαν και πάλι το Μητροπολίτη της Κέρκυρας Σεβ. Νεκτάριο και με όλο τον Ιερό Κλήρο της αδελφής ορθοδόξου Εκκλησίας, σε λιτανική πομπή κατευθύνθηκαν στη μεγάλη πλατεία της Κέρκυρας, τη γνωστή Σπιανάδα, όπου και έγινε η τελετή της Αναστάσεως με χιλιάδες πιστούς να συμπροσεύχονται κρατώντας αναμένει πασχαλινές λαμπάδες.

Την Κυριακή του Πάσχα, ο Εφημέριος του Ιερού Καθ. Μητροπολιτικού Ναού, με συλλειτουργό τον υπεφημέριο Π. Ρόμπερτ τέλεσαν την Πασχαλινή Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας ευλόγησαν τα πασχαλινά αυγά και μαζί τα καλάθια με τα τρόφιμα, που από παράδοση οι πιστοί φέρνουν στην προσφορά για να ευλογηθούν. Στο τέλος, αφού όλοι βγήκαν στην πλατεία, οι Ιερείς τους μοίρασαν τα αυγά για να τα τσουγκρίσουν και να ευχηθούν το «Χριστός Ανέστη», θυμίζοντας τους στίχους του μεγάλου και εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού από το ποίημα του «Η ημέρα της Λαμπρής»

 

«…Ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες

ομπροστά στους Αγίους και φιληθείτε∙

Φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη,

Πέστε: Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.

Δάφνες εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι.

Και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μανάδες∙

Γλυκόφωνα κοιτώντας τες ζωγραφι-

σμένες εικόνες, ψάλλουνε οι ψαλτάδες∙

Λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι,

Από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες∙

Κάθε πρόσωπο λάμπει απ’ τ’ αγιοκέρι,

οπού κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι.»…

 

Π. Μάριος Ρήγος

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας συμπαραστέκεται στους μετανάστες στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Επόμενο Άρθρο

Αναστάσιμη Θ. Λειτουργία στο Ι.Ν. του Αγ. Ιωσήφ στα Μοναστήρια της Τήνου

You might be interested in …

corf_june_11_2

Κέρκυρα : Αποχαιρετισμός στις αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Λυών

Πριν από 360 χρόνια ιδρύεται στη Γαλλία από τον ιησουίτη ιερέα Jean Pierre Médaille μία νέα μοναχική κοινότητα που αφιερώνεται στον Άγιο Ιωσήφ κι έχει ως έδρα τη Λυών. Μοναχές με μία πρωτοπόρα για τα […]

corcf_paidia2012

Κέρκυρα : Η προετοιμασία των παιδιών για το Πάσχα

Κατηχητικό Κέντρο Αρχιεπισκοπής Κερκύρας Η Προετοιμασία των παιδιών για το Πάσχα Βρισκόμαστε στην πορεία της Τεσσαρακοστής και, όπως για τους ενήλικες έχει μεγάλη σημασία η προετοιμασία, πνευματική και σωματική, για το Πάσχα, έτσι και για […]

sev_ioan

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

Δόξα τω Θεώ εμείς, εδώ στην Ελλάδα, ακόμα εορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Σε άλλα μέρη, τα αποκαλούμενα μέχρι πρόσφατα «χριστιανικά», απαγορεύθηκαν στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολείο ακόμα και οι πατροπαράδοτες χριστουγεννιάτικες γιορτές έως και το […]