22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μερικές ειδήσεις από την Εκκλησία στην Κέρκυρα

Πέρασαν οι πασχαλινές γιορτές, τις οποίες εορτάζουμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στην Κέρκυρα, μέρες που χαρακτηρίζονται από μια αυξημένη θρησκευτική ευλάβεια η οποία απορρέει τόσο από τη μακραίωνη παράδοση αυτού του ευλογημένου τόπου, όσο και από το πνεύμα των ημερών.

Μέσα στο καθιερωμένο πρόγραμμα των τελετών συμπορεύονται και όλες οι οι μουσικές εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα της Κέρκυρας. Συναυλίες από τις μπάντες και χορωδίες που πλημυρίζουν την ατμόσφαιρα με μελωδίες υπέροχες, δίνοντας στους φιλέορτους κατοίκους του νησιού μας, αλλά και στους επισκέπτες, αξέχαστες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης και πνευματικής ανάτασης.

Καθολική και Ορθόδοξη παράδοση, ανατολή και δύση, συμπορεύονται από αιώνες στον τόπο τούτο, με απλότητα και αγάπη στην καθημερινότητά του, καθώς και με ιδιαίτερο μεγαλείο στις κορυφαίες στιγμές της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του. Συναντήσεις τελετουργικές, όπως η παράδοση του Αγίου Φωτός από το Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κκ. Νεκτάριο στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Π. Ιωάννη το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο Επιτάφιος του Ντόμου στην ίδια εόρτια πομπή των επιταφίων των ορθοδόξων ναών της πόλης, τη Μεγάλη Παρασκευή και πολλά άλλα, επιβεβαιώνουν στα μάτια και την ψυχή των ανθρώπων την αγαστή συνύπαρξη και μάλλον την αδελφική αγάπη η οποία υπερνικά όλα όσα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως διαφορές και ιδιαιτερότητες.

ΙΩΒΗΛΑΙΟ 25 ΕΤΩΝ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ

Ιδιαίτερες όμως μέρες πνευματικής χαράς, εκτός από τις παραπάνω πασχαλινές εορτές που ανέφερα, έζησε η τοπική μας εκκλησία της Κέρκυρας αυτή την περίοδο και μέσα στο πλαίσιο του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας. Λίγο πριν από το Πάσχα, την Κυριακή 3 Απριλίου, η τοπική μας Εκκλησία, είχε την ευκαιρία να δοξάσει το θεό Πατέρα για το μεγάλο δώρο της Ιεροσύνης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από την Ιερατική Χειροτονία του Π. Μάριου Ρήγου, Γενικού Βικαρίου της Αρχιεπισκοπής και Εφημερίου του Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού μας Ναού. Στον κατάμεστο από πιστούς Ντόμο, τελέσαμε τη Θεία Ευχαριστία προεδρεύοντος του Σεβ.του Αρχιεπισκόπου μας Π. Ιωάννη Σπιτέρη και συλλειτουργούντες όλους τους Ιερείς της Κέρκυρας. Συγκινητική και Παρηγορητική η παρουσία πλήθους πιστών, αλλά και πολλών αδελφών χριστιανών ορθοδόξων, Αγγλικανών και Ευαγγελικών, με την παρουσία μάλιστα εκπροσώπου του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας, ο οποίος και μετέφερε μήνυμα του προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον εορτάζοντα Π. Μάριο, του Πάστορα της Ευαγγελικής Εκκλησίας και του Πάστορα της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα. Ο Δήμαρχος, οι αρχές της πόλης και εκπρόσωποι πολλών οργανισμών, όπως του Ερυθρού Σταυρού, των προσκόπων και άλλων, επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την Εκκλησία μας και με τους σύντομους χαιρετισμούς τους, εξέφρασαν ειλικρινή αγάπη και σεβασμό, τόσο προς την καθολική Εκκλησία και τους θεσμούς της, εξαίροντας το σπουδαίο έργο που επιτελεί στην τοπική μας κοινωνία, όσο και προς τον Π. Μάριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, στην ομιλία του, ευχαρίστησε το θεό Πατέρα για το μεγάλο δώρο της Ιεροσύνης και αφού εξήγησε με τη γνωστή του βαθιά θεολογική σκέψη, τη σημασία της ιεροσύνης μέσα στην εκκλησία, ευχαρίστησε και τον Π. Μάριο, ο οποίος όπως τόνισε είναι στενός του συνεργάτης τόσο στην ποιμαντική όσο και τη διαχειριστική μέριμνα της εκκλησίαςκαι ζήτησε από το εκκλησίασμα να προσεύχεται για όλους τους Ιερείς και να αιτεί αδιάκοπα από τον Κύριο το μεγάλο δώρο των κλήσεων στην ιεροσύνη. Ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους προκάλεσε η σύντομη παρέμβαση της μητέρας του Π. Μάριου, η οποία ευχαρίστησε τον Ιησού Χριστό για το μεγάλο δώρο της αγάπης Του, που όπως είπε χαρακτηριστικά, κάλεσε το παιδί της στην υπηρεσία του και της έδωσε τη μεγάλη χάρη να λαβαίνει το Άγιο Σώμα του και το Τίμιο Αίμα του από τα χέρια του παιδιού της και ζήτησε από όλους τους παρόντες να αγαπάνε τους ιερείς και να τους συνδράμουν με κάθε μέσο στο δύσκολο έργο τους για το καλό όλων των ανθρώπων. Τα παιδιά του κατηχητικού είχαν ετοιμάσει όμορφα πανό με θέμα την ιεροσύνη και οι νέοι έψαλλαν ένα άσμα που είχαν ετοιμάσει για τη μέρα αυτή. Τέλος ο Π. Μάριος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους συμπρεσβυτέρους του, αλλά και όλους τους παρόντες που τίμησαν και τιμούν με ιδιαίτερη αγάπη την Καθολική Εκκλησία και εξήγησε πως καμία τιμή δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά όλη η τιμή και η ευγνωμοσύνη ανήκει στον Κύριο, ο οποίος παρά την αδυναμία και την αμαρτία των ανθρώπων, συνεχίζει να τους καλεί στην υπηρεσία του και την υπηρεσία των αδελφών. «Σε ευχαριστούμε Κύριε, διότι μας αξίωσες να παριστάμεθα ενώπιον σου και να σε υπηρετούμε». Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας «Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης» και μια πολύ συγκινητική προβολή που ετοίμασαν οι νέοι με την πορεία των 25 ετών Ιερατικής ζωής του Π. Μάριου.

ΙΩΒΗΛΑΙΟ 50 ΕΤΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ

Με το μήνα Μάιο, τον αφιερωμένο στην Παναγία, κατά τον οποίο η Εκκλησία μας καλεί να τιμήσουμε με ιδιαίτερο τρόπο τη Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού χριστού, μια άλλη χαρμόσυνη επέτειος λάμπρυνε την τοπική μας Εκκλησία. Στις 15 Μαΐου γιορτάσαμε τα 50 χρόνια μοναχικής ζωής της Αδ. Ελέττα Μεγκαρέλλι, ηγουμένης στη μονή των αδελφών της Θεϊκής Αγάπης που εδώ και 8 χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα και οι τρείς μοναχές προσφέρουν παιδαγωγικό έργο στον παιδικό σταθμό «Άνοιξη». Σε μια ιδιαίτερα λαμπρή τελετή, η Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, ο Αρχιεπίσκοπος, οι ιερείς, οι ιερομόναχοι, οι μοναχές, μαζί και με τους πιστούς που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, προσευχηθήκαμε για το δώρο της αφιερωμένης ζωής και ευχαριστήσαμε το Θεό που αξίωσε την Αδ. Ελέττα να βιώσει αυτά τα 50 χρόνια πίστης και αφοσίωσης στην υπηρεσία Του και την υπηρεσία της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης μίλησε για τον πλούτο της αφιερωμένης ζωής μέσα στην Εκκλησία καθώς και για την προσφορά των αδελφών της Θεϊκής αγάπης στον τόπο μας. Οι οικογένειες των παιδιών που φροντίζουν οι αδελφές στον παιδικό σταθμό, τα παιδιά του κατηχητικού και οι κατηχητές και κατηχήτριες, είχαν ετοιμάσει ιδιαίτερες προσευχές, παρεμβάσεις και δεήσεις για τον εορτασμό αυτό. Στο Πνευματικό Κέντρο «Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης» ακολούθησε κέρασμα και προβολή που είχαν ετοιμάσει οι αδελφές της Θεϊκής Αγάπης με φωτογραφίες από την όλη πορεία της ζωής της εορταζόμενης Αδ. Ελέττας.

Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Ολόκληρο το μήνα Μάιο και στις δύο ενορίες μας πορευτήκαμε με συνοδό την Παναγία, τόσο στις καθημερινές Λειτουργίες όπου απαγγέλλαμε με τους πιστούς το Άγιο Ροδάριο, όσο και σε ιδιαίτερες τελετές προσευχής, όπου στα σπίτια των ενοριτών (ιδιαίτερα στην ενορία της Ιεράς Καρδίας) απαγγέλθηκε το Ροδάριο. Κλείνοντας το μήνα της Παναγίας, όπως πλέον το συνηθίζουμε, τελέσαμε το προσκύνημά μας στην Παναγία της Λουρδης στη Μεσογγή τη Δευτέρα το απόγευμα, 30 Μαΐου. Στον καταπράσινο και ανθισμένο όμορφο χώρο του Ποιμαντικού Κατασκηνωτικού μας κέντρου, ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός προσκυνητών, έφτασε με το πούλμαν και τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, για να τιμήσει τη Παναγία. Στη Θεία Λειτουργία που τελέσαμε μπροστά στη μικρή σπηλιά με το άγαλμα της Παναγίας της Λούρδης, ο Αρχιεπίσκοπος μας π. Ιωάννης, αφού εξήγησε στους πιστούς την ιστορική αρχή της σημερινής γιορτής της Επίσκεψης της Παναγίας στην Αγία Ελισάβετ, εορτή που έχει βέβαια τις ρίζες της στο ευαγγέλιο του Λουκά (1,39-56), Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την παναγία ως πηγή της ευσπλαχνίας του Θεού, με την έννοια πως εκέινη έφερε στα σπλάχνα της το Χριστό, ο οποίος είναι η Ευσπλαχνία του Θεού. Η Παναγία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, έζησε στη ζωή της αυτή την πληρότητα της ευσπλαχνίας και αυτό μας προτρέπει να πράξουμε κι εμείς στη ζωή μας. Θα είναι πάντοτε βοηθός μας σε όλες τις στιγμές του βίου μας, φέρνοντας μας το Χριστό στις καρδιές μας και στα σπίτια μας.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η περιφορά με το άγαλμα της Παναγίας στους δρόμους της Μεσογγής με την απαγγελία του Ροδαρίου. Επιστρέφοντας στο χώρο του Ποιμαντικού κέντρου ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα.

ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΑΘ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Την Κυριακή 29 Μαΐου, στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό μας Ναό, ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης χορήγησε το μυστήριο του Χρίσματος σε 9 παιδιά του Κατηχητικού μας Κέντρου, που οι κατηχητές είχαν προετοιμάσει με περίσσια φροντίδα και αγάπη κατά τη διάρκεια του έτους. Οι γονείς και οι ανάδοχοι τους, καθώς και όλοι οι φίλοι και οι ενορίτες που τα συνόδευαν με στοργή, έδιναν μια εικόνα της χαρούμενης Εκκλησίας που λαβαίνει τα δώρα του Αγίου Πνεύματος και αισθάνεται ζωντανή και δυνατή μέσα στο δύσκολο δρόμο της ζωής. Απαντούσαν πρόθυμα στις ερωτήσεις του Αρχιεπισκόπου Π. Ιωάννη, ο οποίος με πατρική αγάπη και απλότητα τους μίλησε για το σπουδαίο αυτό και μεγάλο δώρο που ο Θεός Πατέρας κάνει στα παιδιά του, δηλαδή το Άγιο και ζωοποιό Πνεύμα Του. Οι γονείς και οι ανάδοχοι, συγκινημένοι, συμμετείχαν στην αναγγελία του Θείου Λόγου αλλά και στην ανάγνωση των δεήσεων. Ο Αρχιεπίσκοπος, δέχτηκε από τους εφημερίους, του Μητροπολιτικού Ναού και της Ιεράς Καρδίας, π. Μάριο και π. Πέτρο αντίστοιχα, την παρουσίαση των παιδιών, και την διαβεβαίωσή τους για την σωστή προετοιμασία τους κατά τη διάρκεια της κατηχητικής χρονιάς, από τις κατηχήτριες που ήταν υπεύθυνες για την αποστολή αυτή. Όντως η Κα Ντόρη Σπιτιέρη και η βοηθός της Κλάουντια Βρώνιακ, φρόντισαν όλη τη χρονιά, ώστε τα παιδιά αυτά να προετοιμαστούν κατάλληλα. Αφού έγινε η επίκληση του Αγίου Πνεύματος, ο Αρχιεπίσκοπος έχρισε τα παιδιά στο μέτωπο με το Άγιο Χρίσμα και τους έδωσε τον ασπασμό της ειρήνης. Με άφθονη αγάπη τα συνόδευαν στη σπουδαία αυτή στιγμή της χριστιανικής τους πορείας οι προαναφερθείσες κατηχήτριές τους και μαζί τους πρόσφεραν στον Επίσκοπο κατά την προσφορά, τα βιβλία του κατηχητικού τους, τα τετράδιά τους και άλλες εργασίες που έκαναν προετοιμαζόμενα για το Χρίσμα, μαζί με τον άρτο και τον οίνο για τη Θεία Ευχαριστία. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αφού πραγματοποιήθηκε η δέηση μετά από την Κοινωνία, όλοι οι γονείς, μαζί με τις κατηχήτριες και τους Ιερείς, απήγγειλαν μια προσευχή προς την Παναγία της Υγείας. Ακολούθησε μια μικρή δεξίωση προς τιμή των παιδιών στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας «Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης», όπου και τους δόθηκαν τα αναμνηστικά και διάφορα άλλα δώρα που με αγάπη είχαν ετοιμάσει οι κατηχήτριές τους.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Τη μεθεπόμενη Κυριακή, 12 Ιουνίου, αφού είχε προηγηθεί η προετοιμασία των παιδιών με την εξομολόγηση των ίδιων και των γονιών τους, και η πρόβα της όλης διάταξης της τελετής, αυτή τη φορά στην ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στην Κωτσέλα, στη Θεία Λειτουργία, τη Κυριακή το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος χορήγησε για πρώτη φορά το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας στα μικρά παιδιά. Απευθυνόμενος προς τα παιδιά, αλλά και τους γονείς και συγγενείς τους που τα συνόδευαν με αγάπη, μίλησε με απλά λόγια στα παιδιά για τη Θεία Ευχαριστία, για τη μεγάλη αγάπη του Ιησού, μια αγάπη που έγινε θυσία για τη σωτηρία όλων και που όλοι πρέπει να τη μιμηθούμε αν θέλουμε να είμαστε φίλοι του, όπως οι απόστολοι και οι μαθητές Του. Τα παιδιά ντυμένα με τα κατάλευκα γιορτινά τους ρούχα, μετάλαβαν για πρώτη φορά με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Οι κατηχητές και οι γονείς, προσευχήθηκαν για τα παιδιά μας με ιδιαίτερες δεήσεις τις οποίες είχαν ετοιμάσει με τη φροντίδα της Αδ. Λούρντες και του Π. Ρωμάνο. Κατά την προσευχή των πιστών και τα ίδια παιδιά έλαβαν μέρος, αλλά και κατά την προσφορά έφεραν συμβολικά δώρα στο Ιερό Βήμα. Αμέσως μετά τη Θεία Κοινωνία, τα παιδιά και πάλι ευχαρίστησαν με προσευχές τον Ιησού για το μεγάλο δώρο της αγάπης Του. Ακολούθησε ένα χαρούμενο γιορταστικό κέρασμα για τα παιδιά και τους γονείς στο προαύλιο της Ιεράς Μονής των Φραγκισκανίδων αδελφών, όπου και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με εμάς τους εφημερίους μοιράσαμε στα παιδιά τα δώρα και τα αναμνηστικά τους.

Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ

«Σπλαχνίζομαι τον κόσμο… Πόσα ψωμιά έχετε;»

(πρβλ. Μάρκος 8,2,5)

Για μια ακόμη φορά, με τη χάρη του Θεού, οι Κερκυραίοι Καθολικοί και όχι μόνο, με την λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που επιβάλλει η μακραίωνη παράδοση 600 και πλέον ετών, γιορτάσαμε την Αγία Δωρεά. Στην Κέρκυρα, η Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς υπήρξε η λαμπρότερη από όλες τις θρησκευτικές τελετές του νησιού κατά την Βενετική περίοδο. Οι Βενετοί μετέφεραν στην Κέρκυρα τις θρησκευτικές τους συνήθειες και τα εορταστικά τους έθιμα, τα οποία αν και προσαρμοσμένα στις τοπικές συνήθειες και παραδόσεις, παρέμειναν πολύ κοντά στα πρότυπα τους και αποτέλεσαν με τη σειρά τους πρότυπα για παρόμοιες τελετές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και μάλιστα είναι μοναδικές στον ελλαδικό χώρο. Στη Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς κατά τη Βενετική περίοδο, συμμετείχαν οι κληρικοί και των δύο Εκκλησιών, Ορθόδοξοι και Καθολικοί. Το φετινό θέμα, όπως αναφέρεται και στην επικεφαλίδα του παρόντος άρθρου ήταν σχετικό με το έτος της Θείας Ευσπλαχνίας, το οποίο διανύουμε μαζί με όλη την Καθολική Εκκλησία σε όλο τον κόσμο. Όλα έγιναν όπως κάθε χρόνο με τάξη και καλή προετοιμασία και κάθε μέλος του Συμβουλίου της Αγίας Δωρεάς, το οποίο απαρτίζεται από τους πιστούς των δύο ενοριακών συμβουλίων του νησιού μας, ανάλαβε ένα τομέα, τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά τη διάρκεια της εορτής και της Ιερής Λιτάνευσης του Πανάχραντου Μυστηρίου. Είχαμε τη χαρά φέτος να φιλοξενούμε στην Κέρκυρα τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Καθολικών των Αθηνών Σεβ.το Νικόλαο Φώσκολο, ο οποίος και μετέφερε το Πανάχραντο μυστήριο κατά τη διάρκεια όλης της Ιερλας πομπής. Στην ιερή συνοδεία ήταν και φέτος ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών ΚΚ. Νεκταρίου, ο Αιδεσιμολογιότατος π. Γεώργιος Χανδρινός, ο οποίος και μετέφερε χαιρετισμό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη (τον οποίο παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου αυτού) και τον ανάγνωσε την ώρα των ομιλιών, καθώς και ο Αγγλικανός Πάστορας στην Κέρκυρα. Τόσο η συνοδεία από τις Μπάντες, όσο και η παρατάξεις των επισήμων της πόλης και του νησιού, των νέων, των πιστών, των μικρών παιδιών του κατηχητικού, του αγήματος του ναυτικού, των κυριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Προσκόπων, όσο και ο λαός που συγκεντρωμένος παρακολουθούσε το πέρασμα της Λιτανείας από τα κεντρικά σημεία της πόλης, προσέδιδαν μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα στο γεγονός. Στην άφιξη της πομπής στην Πλατεία του Αγίου Ιακώβου, αφού αναγνώστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο ο Αρχιεπίσκοπος Π. Ιωάννης απηύθυνε χαιρετισμό στους επισήμους και στο λαό και αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αθηνών Σεβ.τος Νικόλαος εισήγαγε τους πιστούς στο θέμα της φετινής Λιτανείας με μια σύντομη και μεστή ομιλία την οποία παραθέτω στο τέλος αυτής της ανταπόκρισης.

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΔΟΒΑΣ

Στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας, στο δρόμο που οδηγεί προς το παλιό λιμάνι, βρίσκεται το ιερό βήμα, (Αλτάριο), το αφιερωμένο στον άγιο Αντώνιο της Πάδοβας. Εκεί κάθε χρόνο η τοπική μας εκκλησία συνηθίζει να τίμα τον πολυαγαπημένο άγιο Αντώνιο με το καθιερωμένο 13 τριήμερό ιδιαίτερης προετοιμασίας και προσευχών προς τιμή του, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί πιστοί, Τόσο Καθολικοί όσο και Ορθόδοξοι. Μετά από πολλές δυσκολίες για την ανακαίνιση του ιστορικού αυτού ιερού ναού και αφού κατορθώσαμε να φέρουμε σε πέρας όλες τις εργασίες που χρειαζόταν να γίνουν για την συντήρηση του, με τη βοήθεια κάποιων πραγματικά ευγενικών και ευλαβών πιστών, με πολύ κόπο, καθαρίσαμε και προετοιμάσαμε το ναό για να μπορέσουμε να τελέσουμε αυτή τη γιορτή που όλοι οι ευλαβείς του Αγίου Αντωνίου περιμένουν κάθε χρόνο με πολλή αγάπη. Ο Αρχιεπίσκοπος πρων Καθολικών Αθηνών Σεβ.τος Νικόλαος, ο οποίος είχε έλθει προσκεκλημένος του Σεβασμιοτάτου αρχιεπισκόπου Ιωάννη για τη νέα λιτανεία της Αγίας δωρεάς, παρέμεινε στην Κέρκυρα για να συμμετέχει και στον εορτασμό του Αγίου Αντωνίου της Πάδοβας. Στη λαμπερή θεία λειτουργία μου τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Φραγκίσκου, τη Δευτέρα 13, Ιουνίου στις οχτώ το βράδυ, εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, τον αρχιεπίσκοπο Νικόλαο, τους ιερείς και τους ιερομόναχους της Κέρκυρας, συμμετείχαν και δυο πατέρες φραγκισκανοί και ένας ιερέας από την Πολωνία οι οποίοι είχαν έρθει από το εξωτερικό.

Εντύπωση έκανε σε όλους τους πιστούς η ομορφιά του ιερού ναού του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος ήταν μάλιστα με πολλή φροντίδα στολισμένος και καλλωπισμένος για την ιδιαίτερη αυτή πανήγυρη. Στη θεία λειτουργία στην οποία προέδρευσε ο Σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, συμμετείχε πλήθος πιστών καθολικών και ορθοδόξων. Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Σεβασμιότατος Ιωάννης, ο οποίος εξήρε τις αρετές του Αγίου Αντωνίου, μίλησε για την πίστη του, τη σοφία του και τα θαύματα του και προέτρεψε τους πιστούς να έχουν ως παράδειγμα στην πορεία της πίστης στους τον Αγίου Αντώνιο και από εκείνον να ζητούν τη χάρη να ακολουθούν πιστά τον Ιησού Χριστό όπως και ο Άγιος έπραξε σε όλη του τη ζωή. Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία με το άγαλμα του Αγίου Αντωνίου και το καινούργιο λάβαρομε την εικόνα του Αγίου (Σκόλα) όπως το λέμε στην Κέρκυρα, το οποίο φιλοτέχνησε η κυρία Ειρήνη Βιτουλαδίτη, γνωστή και καλή αγιογράφος του τόπου μας, με δωρεά των αδελφών Μαρίας και Θηρεσίας Γροπέτη στη μνήμη των γονέων τους Σοφίας και Ιωσήφ. Όλοι οι πιστοί ακολούθησαν με ευλάβεια τη λιτανεία, η οποία πορεύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, συνοδευόμενη από την (Παλαιά) Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, κάθε χρόνο τιμά τον άγιο Αντώνιο και χωρίς κανένα αντάλλαγμα έρχεται για να συνοδεύσει αυτή τη λιτανεία. Με το τέλος της λιτανικής πομπής και την επιστροφή στον Ιερό Ναό, δόθηκε η ευλογία με το ιερό λείψανο του Αγίου Αντωνίου και αφού το προσκύνησαν οι πιστοί και πήραν τον καθιερωμένο ευλογημένο άρτο, ακολούθησε ένα πλούσιο κέρασμα με γλυκίσματα που είχαν ετοιμάσει με πολλή αγάπη κάποιοι από τους ενορίτες και τους πιστούς του Αγίου Αντωνίου.

Π. Μάριος Ρήγος

 

Ομιλία Αρχιεπισκόπου πρώην καθολικών Αθηνών Σεβ. Νικολάου Φωσκόλου στην Αγία Δωρεά.

«Αγαπητοί μου, ενώ, από έξι και πλέον μήνες, έχουμε αρχίσει το «Έτος της Ευσπλαχνίας», το οποίον ως γνωστόν θα λήξει στις 20 προσεχούς Οκτωβρίου, σήμερα η τοπική εκκλησία συνάζεται για να τιμήσει και να προσκυνήσει το μεγάλο Μυστήριο της πίστεώς μας, την Αγία Δωρεά που έκαμε ο Κύριος, σπλαχνιζόμενος το λαό του: λιτανεύουμε και λατρεύουμε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, του Σώματος και του Αίματός του, υπό τα είδη του Άρτου και του Οίνου.

            Ο Κύριος Ιησούς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της επίγειας ζωής του, αναφέρθηκε στο μεγάλο αυτό μυστήριο με λόγια και με πράξεις. Πριν υποσχεθεί τη Θεία Ευχαριστία στη συναγωγή της Καπερναούμ, θέλησε να την προεικονίσει με τον πολλαπλασιασμό των άρτων, κατά τον οποίο οι κινήσεις και οι ευχές θυμίζουν όσα θα έπραττε στο βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ιδρύοντας τη Θεία Ευχαριστία και δίδοντας εντολή στους Αποστόλους να επαναλαμβάνουν ό,τι εκείνος έκανε σε ανάμνησή του.

            Πραγματοποιεί το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων ο Κύριος, από αγάπη για το λαό του. Τον σπλαχνίζεται, διότι ο λαός αυτός τον ακολουθεί επειδή αισθάνεται πείνα και δίψα για το λόγο του. Κι Εκείνος ανταμείβει αυτό το πλήθος πολλαπλασιάζοντας τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια, και χορταίνοντας σωματικά και πνευματικά τους ανθρώπους.

Αλλά και μέχρι σήμερα, και μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία του, ο Κύριος δεν παύει και δεν θα παύσει να σπλαχνίζεται τους ανθρώπους. Η μεγάλη ευσπλαχνία του για τον άνθρωπο τον έκανε να γίνει άνθρωπος σε όλα όμοιός μας, εκτός από την αμαρτία, για να μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουμε εμείς τέκνα του Θεού. Η μεγάλη ευσπλαχνία του τον οδήγησε στο Γολγοθά, όπου πρόσφερε την εσπερινή του θυσία για την απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους. Χάρη στη μεγάλη του ευσπλαχνία τρέφει τους πιστούς του με το Σώμα και το Αίμα του, υπό τα είδη του Άρτου και του Οίνου, γίνεται για μας το εφόδιο κατά την επίγεια πορεία μέχρις ότου φθάσουμε στη ζωή την αιώνια.

            Με την πραγματική παρουσία του στο ιερό μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας οικοδομεί και αγιάζει την Εκκλησία και την καθιστά παγκόσμιο σημείο σωτηρίας.

Γι’ αυτό και εκ μέρους του πιστού λαού, υπό τη φώτιση του Παναγίου Πνεύματος και την καθοδήγηση των Ποιμένων που ο ίδιος εξέλεξε για την Εκκλησία του, αναπτύχθηκε δια μέσου των αιώνων η πίστη και η ευλάβεια προς το Πανάχραντο Μυστήριο, εκδήλωση της οποίας είναι η λιτάνευσή του μέσα στις οδούς των χωριών και των πόλεων.

            Με όλη την Εκκλησία, η οποία στηρίζεται στην Αγία Γραφή και στην Ιερά Παράδοση, πιστεύουμε και εμείς ακράδαντα και ομολογούμε ότι ο Κύριος Ιησούς, ο Αρχηγός της πίστεώς μας, είναι παρών, εδώ, στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

            Εάν, αγαπητοί μου, η πίστη μας δεν είναι ένα απλό συναίσθημα, εάν δεν έχει καταντήσει απλή συνήθεια και τυπολατρεία, αλλά εάν είναι -όπως πρέπει να είναι- μια λογική και ελεύθερη απάντηση στο Θεό, που μας καλεί, τότε και ως προς το Μεγάλο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε ως λογικά πλάσματα, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας την αλήθεια που είναι κρυμμένη μέσα σ’ αυτό το Μυστήριο.

            Και η καλύτερη αναγνώριση αυτής της αλήθειας θα γίνεται με την έμπρακτη χριστιανή ζωή μας, η οποία θα έχει ως επίκεντρο τη Θεία Ευχαριστία, θα αντλεί από την ακένωτη αυτή πηγή νάματα ζωής αιώνιας, θα τιμά και θα λατρεύει μέσα στους Ιερούς Ναούς τον Κύριο Ιησού Χριστό παρόντα στο Αγιώτατο Μυστήριο και από Αυτόν θα περιμένει τη λύτρωση και τη σωτηρία.

            Στην Θεία Ευχαριστία προσκυνούμε τον ίδιο το Θεό των πάντων, προσφέρουμε το ίδιο Θύμα, που προφέρθηκε πάνω στο σταυρό για μας, τρεφόμαστε από τον ίδιο Άρτο, που παρατίθεται σε όλους. Η ίδια Αγία Τράπεζα, η ίδια τροφή, είναι το πιο εκφραστικό σύμβολο της ενότητας όλων μας, που αποτελούμε μια οικογένεια, τη μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία.

            Αν, αγαπητοί μου, αισθανόμαστε λίγο περισσότερο τη θέρμη αυτής της πίστεως, αν διαπλατύνουμε τα όρια της αγάπης μας, αν αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα την αδελφοσύνη που συνδέει όλους τους πιστούς, θα επαληθεύονταν και για μας σήμερα ό,τι αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς για τους πρώτους χριστιανούς στις Πράξεις των Αποστόλων: «του πλήθους των πιστευόντων η καρδιά και η ψυχή ήταν μία» (Πραξ 4,32) κι ο καθένας θα προσπαθούσε να βοηθεί και να ανακουφίζει τον άλλο, να συμπονεί, να σπλαχνίζεται τον εν Χριστώ αδελφό του.

            Ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες, που περνούμε τα τελευταία χρόνια, ας μάθουμε να βλέπουμε τον Ιησού Χριστό στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου που είναι πτωχός, μετανάστης, πρόσφυγας ή υποφέρει σωματικά ή ψυχικά. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου εξακολουθεί να επικρατεί η αδικία και να λείπει η κοινωνική δικαιοσύνη. Ενώ ορισμένοι συνεχίζουν να κάθονται σε πλουσιοπάροχα τραπέζια και να ζουν ανενόχλητοι κι ατιμώρητοι, σπαταλώντας όσα έχουν κλέψει από το λαό, δίπλα τους πολλαπλασιάζεται καθημερινά ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν ούτε να φάνε!

            Η Θεία Ευχαριστία, η Αγία Δωρεά, μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε να ζούμε κλεισμένοι στο εγωισμό μας, αλλά ότι κι εμείς οφείλουμε να δίνουμε στο συνάνθρωπο ακόμη κι από το υστέρημά μας. Μας υπενθυμίζει ότι οι ανισότητες και οι αδικίες δεν εξαλείφονται με το μίσος, τη βία ή την πάλη, αλλά με την αλληλοκατανόηση, με την αλληλεγγύη, με τη δικαιοσύνη, την οποία διακηρύττει η αγία Εκκλησία στο όνομα του Χριστού.

            Στον Κύριο, λοιπόν, ας στρέψουμε τα βλέμματά μας, κι ας ζητήσουμε σ’ Εκείνον, που είναι ο Ήλιος της δικαιοσύνης, να φωτίσει όλους μας, για να βαδίζουμε στην οδό των εντολών του, ενισχυμένοι στην πίστη, κρατώντας ασφαλή την ελπίδα και γεμάτοι αγάπη προς το Θεό και τον πλησίον, και, τρεφόμενοι με τον Άρτο της ζωής, να φθάσουμε στην επουράνια δόξα όπου, μαζί με τους Αγγέλους και τους Αγίους να τον δοξάζουμε αιώνια.

+ Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Καθολικών πρώην Αθηνών

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΕΒ.ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΠΑΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΚ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

ΣΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

 ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ

«…σπλαγχνίζομαι ἐπὶ τὸν ὄχλον, […] πόσους ἔχετε ἄρτους;» (Μάρκ. 15, 32-34)

            Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε κ. Ιωάννη, αγαπητά μέλη της Αρχιεπισκοπής των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών,

             Η σημερινή λιτανεία εξ αφορμής της εορτής της Αγίας Δωρεάς αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία επικοινωνίας με την εκκλησιαστική κοινότητα των Ρωμαιοκαθολικών αδελφών μας. Η πατρίδα μας ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια πρωτίστως από τις πνευματικές δυσκολίες, συνέπεια της αποστασίας των πολλών από το Ευαγγέλιο, την χριστιανική παράδοση, και κατ’ επέκταση από τις αντίστοιχες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, οι οποίες ήταν αναπόφευκτο να επισυμβούν.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς όσοι επιθυμούμε να ακολουθήσουμε τον αυθεντικό λόγο του Ευαγγελίου δεν μπορεί παρά να σταθούμε στο μήνυμα της ευσπλαχνίας που ο Κύριός μας δείχνει ότι τον συνέχει για τον λαό Του και η ευσπλαχνία αυτή δεν είναι μόνο πνευματική, δηλαδή για την σωτηρία που έρχεται με την οικείωση του τρόπου ζωής της Βασιλείας των Ουρανών. Είναι και υλική και έχει να κάνει με το χρέος μας: ουδείς να υπάρχει «πεινών ή διψών ή ξένος ή γυμνητεύων ή εν φυλακή ή εν ασθενεία» (Ματθ. 25, 35-36), που να μην λαμβάνει απτά σημεία της αγάπης. Για τον λόγο αυτό ο Κύριός μας ρώτησε τους μαθητές Του στην έρημο, αφού τους χόρτασε με τον λόγο Του, πόσους άρτους είχαν. Το ερώτημα αυτό συνεχίζει να το απευθύνει στον καθένα μας δια της χριστιανικής παραδόσεως.

Πόσους άρτους έχουμε να προσφέρουμε στο σύγχρονο κόσμο; Όλοι μας εργαζόμαστε την «βρώσιν την απολλυμένην» (Ιωάν.6, 27) και αυτή είναι ευκολότερη να την προσφέρουμε στους ανθρώπους. Μάλιστα συνεργαζόμεθα τόσο η Ορθόδοξη όσο και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ιδίως στα πλαίσια του Κοινωνικού Παντοπωλείου για να μην λείψει από κανέναν ο άρτος. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό διότι ο υλικός άρτος εδόθη από τον Κύριό μας άπαξ και μάλιστα όταν οι άνθρωποι εχορτάσθησαν από τον άρτο της ζωής που τρέφει τις καρδιές τους.

Σήμερα λοιπόν ο χριστιανικός κόσμος καλείται να δώσει αυτή την μαρτυρία: από την μια της καλύψεως των υλικών αναγκών των ανθρώπων για την οποία πάντοτε υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω προσφοράς, εφόσον μάλιστα ουδείς εξ ημών πρέπει να επαναπαύεται στο ότι κάποιοι άλλοι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Το ερώτημα του Χριστού είναι προσωπικό στον καθένα μας. Από την άλλη καλούμεθα να δώσουμε τον αγώνα οι πνευματικές αξίες όπως η προσπάθεια για αρετή, ο φόβος Θεού, η πίστη, η αγάπη, ο σεβασμός για τον πλησίον να αποτελέσουν την βάση ώστε ο κόσμος μας να μην είναι προσανατολισμένος μόνο στον παρόντα χρόνο αλλά να βρίσκει πορεία για την αιωνιότητα.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι τόσο προς εσάς, Σεβασμιώτατε, όσο και προς τους εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικούς αδελφούς μας υγεία, δύναμη και κάθε αγαθό παρά Κυρίου.

Επί δε τούτοις διατελώ,

            Μετ’ ευχών θερμών και τιμής

Ο Μητροπολίτης

+  Ο Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
 ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Βιβλίο: Τι λεεί η Βίβλος για την Ευσπλαχνία

Επόμενο Άρθρο

Ελλάδα και Ιταλία, το ευρωπαϊκό παράδοξο, ανάμεσα στην οικονομική και προσφυγική κρίση

You might be interested in …

Κέρκυρα: Μια εβδομάδα στη γειτονική Ιταλία

            Μαρτυρίες και απόψεις για το διάλογο μεταξύ των χριστιανών             Αδελφοποίηση με την Επισκοπή του Φολίνιο στην Ούμπρια.             Το βράδυ της Κυριακής 18 Ιανουαρίου, αναχωρήσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη, με το πλοίο, […]

Τελετή Χρίσματος παιδιών και Χριστιανικής Μύησης ενηλίκων στον Καθεδρικό Ναό της Θεσσαλονίκης

Το σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου 2024 υπήρξαν δυο ημέρες χαράς και ελπίδας για την καθολική κοινότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Δεκαεπτά ενήλικες και τριάντα παιδιά και έφηβοι, έλαβαν από τα χέρια του Επισκόπου τους […]