18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Με την ευκαιρία της 56ης Παγκόσμιας ημέρας Προσευχής για τις κλήσεις

 

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, στις 7 το απόγευμα, η Ένωση Καθολικών Μοναχών Ελλάδος, με την ευκαιρία της 56ης Παγκόσμιας ημέρας Προσευχής για τις κλήσεις, οργάνωσε μία συγκέντρωση στην Ενορία Ηρακλείου Αττικής, η οποία άρχισε με Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά και ολοκληρώθηκε με ένα μικρό κέρασμα στην Ενοριακή Αίθουσα του Αγίου Ιωσήφ. Στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο π. Θεόδωρος Κοντίδης των π. Ιησουϊτών, ο Εφημέριος του Αγίου Λουκά π. Αντρέας Βουτσίνος και ο Υπεφημέριος της Ενορίας του Αγίου Διονυσίου π. Αλφόνσος Σπαντάρο.

Παρευρέθησαν πολλές Μοναχές και πολλοί Μοναχοί της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, με τον Γραμματέα της Ένωσής τους Αδελφό Γεώργιο Βιδάλη. Αρκετοί λαϊκοί (ίσως θα έπρεπε να είμαστε περισσότεροι…)

θέλησαν με την παρουσία τους να τιμήσουν εκείνους που χρόνια τώρα αποτελούν τους οδηγούς Πίστης και Αγάπης στον Κύριο, εκείνους που με την αφιερωμένη ζωή τους, βοηθούν όλους εμάς να «βλέπουμε καλύτερα» το σωστό δρόμο στη δική μας.

Όμως ο χρόνος περνά και οι προσευχές μας, πρέπει να είναι περισσότερες για τον ερχομό νέων κλήσεων, αφού έχουμε αρχίσει από καιρό να σκεφτόμαστε, το Χριστιανικό μας αύριο, χωρίς τις Soeurs και τους Frères που μας «μεγάλωσαν»… μας «ανέθρεψαν»… στήριξαν τα «βήματά» μας…

 

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο π. Θεόδωρος τόνισε:

 

Συγκεντρωθήκαμε εδώ, στο Ναό του Αγίου Λουκά για ένα ιδιαίτερο σκοπό: Να παρακαλέσουμε τον Κύριο του θερισμού να αποστείλει εργάτες στο θερισμό του, διότι, ο ίδιος μας είπε:

«Ο μεν θερισμός είναι πολύς, αλλά οι εργάτες είναι λίγοι»

Τα τελευταία αυτά χρόνια διαπιστώνουμε το πρόβλημα αυτό πιο έντονα στην πατρίδα μας γι’ αυτό και είμαστε εδώ, για να ικετεύσουμε τον Θεό Πατέρα μας να ρίξει σπλαχνικό το βλέμμα Του επάνω μας και να αναδείξει νέες κλήσεις μέσα στην Εκκλησία Του:

Κλήσεις Λαϊκών ώστε το Μήνυμα του Χριστού, το Ευαγγέλιο, να γίνεται γνωστό και να εφαρμόζεται όλο και περισσότερο μέσα στην κοινωνία μας.

Κλήσεις Μοναχών, ώστε οι Ευαγγελικές προτροπές (υπακοή, αγνότητα και ακτημοσύνη) να βοηθήσουν το σημερινό κόσμο να χρησιμοποιεί με φρόνηση τα εγκόσμια, χωρίς να λησμονεί τα επουράνια.

Κλήσεις Ιερέων, ώστε η Χάρη του Θεού, μέσω των Ιερών Μυστηρίων και ιδίως της Θυσίας της Θείας Λειτουργίας, να γίνεται καθημερινά ο χυμός για την πνευματική ανάπτυξη του κάθε ανθρώπου και να τον οδηγεί προς Εσένα, Κύριε για να βρει τη Θείωση και την Θεία ενόραση κατά την μέλλουσα ουράνια ζωή.

Βοήθησε Κύριε, τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας Σου.

Αύξανε μέσα τους τη χάρη που έλαβαν με το Βάπτισμα και το Χρίσμα, ώστε στις οικογένειές τους, στην εργασία τους , στην καθημερινή ζωή τους να είναι το αλάτι της Γης και το φως του κόσμου μέσα σε μια κοινωνία συχνά μολυσμένη και σκοτεινή εξ αιτίας της αμαρτίας.

Σκόρπισε ανάμεσά μας Κύριε, πλούσια τα χαρίσματα του Πνεύματός Σου, για να γίνονται καθημερινά το «προζύμι» εκείνο που θα ανεβάζει το ζυμάρι της κοινωνίας μας: Μιας κοινωνίας που συχνά επικαλείται το όνομά Σου, αλλά η καρδιά της απέχει πολύ από Σένα.

Ανάδειξε ανάμεσά μας νέες Κλήσεις για την Εκκλησία Σου, για να συνεχισθεί και να αναπτυχθεί το έργο που η Εκκλησία επιτελεί προς όφελος του σημερινού ανθρώπου, ιδίως στον πνευματικό τομέα.

Κύριε, ενίσχυσε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος όλα τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, ώστε, έχοντας Εσένα ως υπόδειγμα, να αυξάνουν σε σοφία, ηλικία και χάρη ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων, κι έτσι να στελεχώσουν αύριο την Εκκλησία Σου και την ανθρώπινη κοινωνία. ΑΜΗΝ.

 

Ακολούθησαν οι Δεήσεις Μετανοίας από μία Μοναχή:

Κύριε, συγχώρεσέ μας για τις φορές που δεν εφαρμόσαμε στα δεδομένα της σημερινής κοινωνίας τα χαρίσματα του κάθε Τάγματός μας.

Κύριε Ελέησέ μας

Κύριε, συγχώρεσέ μας για τις φορές που δεν δώσαμε την καλή μαρτυρία με τη ζωή μας και δεν μείναμε πιστοί στην προσευχή και τη διακονία του Λόγου Σου. Κύριε Ελέησέ μας

Κύριε συγχώρεσέ μας για τις φορές που δεν επιτελέσαμε το δικό σου έργο υπέρ των ανθρώπων και προβάλαμε το δικό μας έργο στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία. Κύριε Ελέησέ μας

Μετά τα Αναγνώσματα, τον Αντιφωνικό Ψαλμό και το Άγιο Ευαγγέλιο ακολούθησαν οι μαρτυρίες «ζωής» δύο Ιερέων και ενός ζεύγους λαϊκών, οι οποίοι με συγκινητικό τρόπο περιέγραψαν πως ήλθε ο Χριστός στη ζωή τους και πως ο Ερχομός αυτός, τους βοήθησε να καταλάβουν το πραγματικό νόημα αυτής…

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και μετά τη Θεία Κοινωνία δύο λαϊκοί, που είχαν και έχουν την τύχη να συνεργάζονται καθημερινά με τα Μοναχικά Τάγματα, διάβασαν αποσπάσματα από το Μήνυμα του Άγιου Πατέρα, Πάπα Φραγκίσκου για την 56η Παγκόσμια ημέρα Προσευχής για τις κλήσεις.

Η Ευλογία των Ιερέων ολοκλήρωσε τη Θεία Λειτουργία.
Το μικρό κέρασμα που ακολούθησε, βοήθησε όλους να θυμηθούμε στιγμές από τα νεανικά μας χρόνια, να ευχαριστήσουμε για πολλοστή φορά τις Μοναχές και τους Μοναχούς για όσα πολλά έχουν κάνει για μας και να ευχηθούμε ο Ουράνιος Πατέρας μας να στείλει γρήγορα νέες κλήσεις όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκόσμια!!!


Το Πνεύμα Θεού μας σπρώχνει να βγούμε

Σε κάθε γωνιά του κόσμου να πούμε

Ο Λόγος Χριστού, Φως μέσ’ τη ζωή

Δρόμος της χαράς, λύτρωση ψυχής

Α Μ Η Ν

 

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας του Ροδαρίου με το ειδικό τυπικό της τοπικής Εκκλησίας

Επόμενο Άρθρο

Να είστε ταπεινοί και ελεύθεροι, για να οικοδομείτε και να υπηρετείτε την αλήθεια

You might be interested in …

Ενορία Αγίου Παύλου Πειραιά: Επέτειος Μοναχικής Αφιέρωσης

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020, στην Θεία Λειτουργία προσευχηθήκαμε για τα 50 χρόνια μοναχικής ζωής των αδελφών του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, αδελφή Άννα-Μαρία Πρίντεζη και αδελφή Λουίζα Παλαιολόγου. Επίσης και για τα […]