2 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μια δωρεά προς τον Πάπα μετατρέπεται σε αλληλεγγύη για τους χριστιανούς του Ιράκ

Η Aiuto alla Chiesa che soffre (Βοήθεια προς την Εκκλησία που υποφέρει) ξεκινά νέα έργα ανοικοδόμησης για τη χριστιανική κοινότητα στην Νινευή, στο Ιράκ. Ένα άσυλο και ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων θα κατασκευαστούν χάρη στην πώληση της Lamborghini Huracan η οποία δωρίθηκε στον Πάπα Φραγκίσκο από την κατασκευάστρια αυτοκινητιστική εταιρία.

Η Aiuto alla Chiesa che soffre (Βοήθεια προς την Εκκλησία που υποφέρει) «θα δώσει ουσία στην κίνηση του Ποντίφικα, χρηματοδοτώντας την ανασυγκρότηση δύο δομών της Συρο-καθολικής Εκκλησίας που καταστράφηκαν από τους τρομοκράτες: το άσυλο το αφιερωμένο στην Παρθένο Μαρία και το κέντρο πολλαπλών χρήσεων της ομώνυμης ενορίας». Με αυτά τα λόγια ο Alfredo Mantovano και ο Alessandro Monteduro, πρόεδρος και διευθυντής της Acs-Italia, εξηγούν πως η δωρεά αξίας 200 χιλιάδων ευρώ την οποία έλαβαν μετά τον πλειστηριασμό της Lamborghini δώρο προς τον Πάπα Φραγκίσκο, λαμβάνει τη μορφή υποστήριξης των χριστιανικών οικογενειών που επέστρεψαν στην Νινευή, μετά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού κράτους. Και τα δύο κτίρια βρίσκονται στο Bashiqa, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη. Το χωριό υπέστη σοβαρές ζημιές από τον πόλεμο, αλλά η χριστιανική κοινότητα ξανάγινε πολυάριθμη. Οι δύο παρεμβάσεις, πρόσθεσαν οι Mantovano και Monteduro, «θα ωφελήσουν και τις άλλες μειονότητες στην περιοχή, καθώς το κέντρο πολλαπλών χρήσεων, ικανό να φιλοξενήσει πάνω από χίλια άτομα, θα χρησιμοποιηθεί για γάμους και θρησκευτικές γιορτές διαφόρων κοινοτήτων»

Ανασυγκρότηση και ελπίδα στο Ιράκ

Πάνω από δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Νινευή, γίνεται αποκατάσταση πληθυσμού στα χωριά. Στις 11 του περασμένου Ιανουαρίου 9.108 οικογένειες επέστρεψαν στα σπίτια τους, δηλαδή σχεδόν το 46% των 19.832 που κατοικούσαν εκεί το 2014, πριν από την άφιξη του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στα έργα ανασυγκρότησης, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ACS τα οποία επέτρεψαν την ανακατασκευή ή την επισκευή του 41% από τις 14.035 οικίες που είχαν καταστραφεί ή υποστεί ζημίες από τους τρομοκράτες.

Η παρέμβαση, που έδωσε προτεραιότητα  στο Ίδρυμα, μαζί με τις Τοπικές Εκκλησίες, βρήκε στο πρόσωπο του Πάπα έναν τακτικό ευεργέτη. Το 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος χρηματοδότησε με 100 χιλιάδες ευρώ την κλινική «Saint Joseph Charity Clinic» στο Ερμπίλ, η οποία προσφέρει ιατρική βοήθεια δωρεάν.

Ο ρόμβος της αλληλεγγύης

Το 2017 η ιταλική κατασκευάστρια αυτοκινητιστική εταιρεία έδωσε στον Πάπα Φραγκίσκο ένα μοναδικό μοντέλο Lamborghini Huracán, λευκού χρώματος με κίτρινες ρίγες κατά μήκος του αμαξώματος, προς τιμήν των χρωμάτων της σημαίας της πόλης του Βατικανού. Το αυτοκίνητο, που φέρει αυτόγραφο από τον ίδιο τον Ποντίφικα, δημοπρατήθηκε από την RM Sotheby’s στις 12 Μαΐου 2018. Τα έσοδα από την πώληση δωρίθηκαν, εκτός από την Aiuto alla Chiesa che soffre, στην Κοινότητα Πάπας Ιωάννης 23ος και στην Διεθνή Ομάδα φίλων χειρουργών για το χέρι.

Kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Έκκληση της Εκκλησίας για ειρηνευτικές συνομιλίες

Επόμενο Άρθρο

Ιστορική Δήλωση για την ειρήνη, την ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών

You might be interested in …

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι το επόμενο μέτωπο του αγώνα υπέρ της ζωής

Ο αγώνας υπέρ της ζωής θα αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις τις επόμενες δεκαετίες, με την υποβοηθούμενη από γιατρούς αυτοκτονία να αναδεικνύεται σε αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινη ζωή, δήλωσε ο καρδινάλιος Seán O’Malley της Βοστώνης στους […]

Comece: Συνέλευση Καθολικής Νεολαίας, «Μοιραζόμαστε τα όνειρά μας για το μέλλον της Ευρώπης»

«Μοιραζόμαστε τα όνειρά μας για το μέλλον της Ευρώπης» είναι το θέμα του 2ου Συνεδρίου Καθολικής Νεολαίας για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνεται από την Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Comece) […]