20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μια όμορφη χειρονομία από τον Πάπα ανήμερα της ονομαστικής του εορτής

 
Μη λάβετε, αλλά δώστε: Αυτό είναι το πνεύμα που διακρίνει τη σημερινή γιορτή, στην οποία η Εκκλησία ενθυμείται τον Άγιο Γεώργιο τον Μάρτυρα. Ο Άγιος αυτός πέθανε μαρτυρικά το 303 επειδή παρέμεινε σταθερός στην πίστη του κατά τη διάρκεια των αντιχριστιανικών διωγμών που εξαπέλυσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός.
Η ονομαστική εορτή του Πάπα
 
Σήμερα είναι και η ημέρα κατά την οποία ο πάπας Φραγκίσκος – Γεώργιος (Χόρχε) Μάριο Μπέργκολιο – εορτάζει την ονομαστική του εορτή.  Ο ίδιος ο Πάπας προσέφερε ένα δώρο γι΄ αυτή την περίσταση: την παράδοση αναπνευστήρων και ιατρικού εξοπλισμού, μασκών και προστατευτικών γυαλιών για τους γιατρούς και νοσοκόμους καθώς και φόρμες για τις ΜΕΘ. Αρκετά νοσοκομεία θα επωφεληθούν από την προσφορά του Πάπα: το ένα βρίσκεται στην πόλη της Suceava της Ρουμανίας, στην οποία σημειώθηκε ξέσπασμα κοροναϊού, όπου αναμένονται πέντε αναπνευστήρες τελευταίας γενιάς. Άλλοι δύο προορίζονται για το  νοσοκομείο στο Λέτσε της Ιταλίας και τρεις ακόμη για τη Μαδρίτη.
 
Η αγκαλιά του Φραγκίσκου
 
Είναι «μια όμορφη χειρονομία που συμπίπτει με αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα κατά την οποία ο Άγιος Πατέρας δεν λαμβάνει ένα δώρο, αλλά το δίνει σε άλλους», είπε ο Καρδινάλιος Κόνραντ Κραϊέφσκι, ελεημοσυνάριος του Πάπα, μιλώντας για την επικείμενη παράδοση ιατρικού εξοπλισμού, την οποία περιγράφει ως «αγκαλιά του Πάπα σε μια δύσκολη κατάσταση για ολόκληρο τον κόσμο». Η Ρουμανία βιώνει μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μικρή πόλη Suceava, όπου θα σταλούν οι αναπνευστήρες. Σχεδόν το 25% των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρουμανία εντοπίζεται σε αυτή την περιοχή. Η πόλη, μαζί με πολλούς γειτονικούς δήμους, έχει τεθεί σε καραντίνα και βρίσκεται στην φτωχότερη περιφέρεια της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Ρουμανία υπάρχουν περισσότερα από 500 θύματα και σχεδόν 10 χιλιάδες άτομα έχουν προσβληθεί. Οι αναπνευστήρες και όλος ο εξοπλισμός που δώρισε ο Πάπας θα μεταφερθούν από μια ειδική πτήση που θα μεταφέρει και μια ομάδα έντεκα ρουμάνων γιατρών και έξι εργαζομένων στον τομέα της υγείας, η οποία στάλθηκε στις 7 Απριλίου από την κυβέρνηση του Βουκουρεστίου σε νοσοκομείο στο Λέτσε για να εργαστεί μαζί με την Ιταλία στη δύσκολη μάχη της ενάντια στην κορωνοϊό.
 
Για τους τρεις αναπνευστήρες της Μαδρίτης θα φροντίσει η Αποστολική  Νουντσιατούρα, η οποία, μαζί με τον καρδινάλιο Carlos Osoro Sierra, Αρχιεπίσκοπο της ισπανικής πρωτεύουσας, θα τους παραδώσει στα νοσοκομεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στην Ιβηρική χώρα που θα βρίσκεται σε καραντίνα μέχρι τις 9 Μαΐου, ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα 208.000, και ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε πάνω από 21.000, ενώ σχεδόν 86.000 έχουν θεραπευτεί από τον κορονοϊό. Οι δύο αναπνευστήρες που προορίζονται για το νοσοκομείο του Λέτσε θα παραδοθούν σήμερα από τον ίδιο τον Καρδινάλιο Krajewski. Επιστρέφοντας στο Βατικανό, ο καρδινάλιος θα σταματήσει στη Νάπολη για να παραλάβει φάρμακα για τους φτωχούς της Ρώμης.
 
Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, δύο αναπνευστήρες, μαζί με ιατρικές συσκευές για γιατρούς και νοσοκόμες, καθώς και πασχαλινά αυγά, έφτασαν απευθείας από το Βατικανό στο νοσοκομείο Cotugno της Νάπολης. Πέρυσι, και πάλι την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, ο πάπας Φραγκίσκος είχε δωρίσει Ροδάρια που είχαν κατασκευαστεί για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στον Παναμά σε νέους στην Αρχιεπισκοπή του Μιλάνου και ένα σοκολατένιο αυγό 20 κιλών στους φτωχούς στην καντίνα της Κάριτας, στο σταθμό Termini της Ρώμης.
 
Ευχές στον Πάπα
 
Αυτή τη στιγμή ο Πάπας λαμβάνει ευχές για την ονομαστική του εορτή. Στο μήνυμά του για το Πάσχα, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλλα ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για «τα ζωντανά λόγια ζωής και της ελπίδας» που απεύθυνε επανειλημμένα ο Πάπας προς τη χώρα και εξέφρασε τις καλύτερες ευχές του για την ημέρα της ονομαστικής του εορτής.
Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας και ο Γάλλος Πρόεδρος συζήτησαν την αντιμετώπιση της πανδημίας

Επόμενο Άρθρο

«Προσκαρτερούσαν!». Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού της Β’ Κυριακής του Πάσχα

You might be interested in …

4ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, στο σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΡΘΡΟ τέταρτο Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων (Οκτώβριος 2023) Βαπτισμένοι και κατηχημένοι! Στο προηγούμενο άρθρο μας, έλεγε η Σύνοδος ότι είναι ανάγκη να ζούμε οι βαπτισμένοι μια πίστη πασχαλινή (πέρασμα από […]

Δέκατη επέτειος από την επίσκεψη του Πάπα στη Λαμπεντούζα

Με αφορμή τη δέκατη επέτειο της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στη Λαμπεντούζα στις 8 Ιουλίου 2013, ο Επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία είπε ότι ο Πάπας μας υπενθυμίζει ότι η μετανάστευση είναι ένα […]

Η βία δεν αποτελεί ποτέ λύση

Μετά τη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, οι Πατριάρχες και οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ ζητούν την άμεση παύση κάθε βίας και στρατιωτικής δραστηριότητας, επαναλαμβάνοντας ότι με τον […]