20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μινεάπολη: ο καρδινάλιος Turkson ζητά δικαιοσύνη και συγχώρεση

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, μιλά στο Vatican News για τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που εξαπλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με νεκρούς και τραυματίες, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.
Μια περίπλοκη και ευαίσθητη κατάσταση για την κοινωνία και τη χώρα: οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν, από τις 25 Μαΐου, ένα κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων στον δρόμο, που φέρνουν την προσοχή στα μεγάλα θέματα της δικαιοσύνης και του ρατσισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ελευθερίας. Στο κέντρο, η δολοφονία, για την οποία αναμένεται δίκη, του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανύ, από έναν λευκό αστυνομικό κατά τη διάρκεια σύλληψης. Ζητήσαμε από τον Καρδινάλιο Peter Turkson, Προέδρου του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, να μας πει τι πιστεύει για αυτήν την κατάσταση με αναφορά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Εκκλησία:
 
Απ. – Αυτή είναι μια διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξε απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ένα σύστημα κάστας σε άλλα μέρη του κόσμου και αυτό που έγινε στους αυτόχθονες πληθυσμούς. Είναι επομένως ένα πολύ διαδεδομένο κοινωνικό φαινόμενο.
 
Για εμάς, ως Εκκλησία, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το θεμέλιο της αντίληψής μας για το ανθρώπινο πρόσωπο, ήδη από τη δημιουργία του. Δημιουργηθήκαμε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού. Κάθε πρόσωπο είναι εμποτισμένο με ανθρώπινη αξιοπρέπεια που είναι πολύτιμη στα μάτια του Θεού και η οποία δεν του αποδίδεται από κανένα ανθρώπινο πρόσωπο. Και αυτό είναι που καλούμε να κάνουμε: απλώς να την αναγνωρίσουμε και να την προωθήσουμε.
 
Όταν προκύπτουν καταστάσεις που αντιβαίνουν ριζικά στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που τη μειώνουν ή τη σκοτώνουν, αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων των ΗΠΑ, αναφερόμενος σε αυτήν την κατάσταση, λέει ότι η αναταραχή στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών αντικατοπτρίζει τη δικαιολογημένη απογοήτευση εκατομμυρίων αδελφών που, ακόμα και σήμερα, βιώνουν την ταπείνωση, την εξαθλίωση, την ανισότητα ευκαιριών μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους.
 
Ως Εκκλησία, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, οι οποίοι πλάστηκαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού. Στην Αγία Γραφή, αφού ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, συνέβησαν δύο πράγματα, και τα δύο αρνητικά. Το πρώτο ήταν η ανυπακοή στον λόγο του Θεού, το δεύτερο ήταν η δολοφονία ενός αδελφού. Η πρώτη περίπτωση βίας είναι η δολοφονία ενός αδελφού. Το ζήτημα του ρατσισμού είναι ότι εμείς δημιουργούμε διαφορές στην ποικιλομορφία, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας εμπλουτισμός. Αλλά για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν είναι ανεκτές όλες οι μορφές διαφορών από τους ανθρώπους.
 
Οι Επίσκοποι των Ηνωμένων Πολιτειών λένε ότι η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είναι μια αμαρτία που κραυγάζει στον ουρανό για δικαιοσύνη και παροτρύνουν τους Αμερικανούς να πάνε βαθιά στις ρίζες του προβλήματος του ρατσισμού στη χώρα. Πώς να ενθαρρύνουμε αυτές τις προσπάθειες;
 
Απ. – Η δολοφονία ενός προσώπου όχι μόνο μειώνει την ανθρωπότητά μας, την ανθρώπινη οικογένειά μας, αλλά είναι μια κραυγή στον Θεό ώστε να ακούσει και να αποδώσει δικαιοσύνη. Και αν είναι μια κραυγή που ζητά δικαιοσύνη, είναι η κραυγή μιας πολύ υψηλής αρετής.
 
Η δικαιοσύνη είναι στην πραγματικότητα η ανασύσταση των σχέσεων, η αποκατάσταση των δεσμών. Σε μια τέτοια κατάσταση, η κραυγή που επικαλείται τη δικαιοσύνη είναι η κραυγή ενάντια σε ό,τι βλάπτει την αδελφοσύνη, ενάντια σε ό,τι εμποδίζει την αδελφοσύνη να υπάρξει.
 
Αυτό είναι ένα πρόβλημα πολύ ευρύ και εξαπλωμένο στην κοινωνία, και επομένως το να πάμε βαθιά στις ρίζες του ρατσισμού σημαίνει ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε ξανά στο νόημα της ανθρωπιάς, στο νόημα τού τι σημαίνει ανθρώπινη οικογένεια. Μοιραζόμαστε την ίδια αξιοπρέπεια που ο Θεός έδωσε σε εμάς, σε εμάς που πλαστήκαμε κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του. Και είμαστε διαφορετικοί.
 
Δυστυχώς, ορισμένες από τις διαμαρτυρίες παρεκτράπησαν σε βιαιότητες. Ο ίδιος ο αδερφός του Τζορτζ Φλόιντ είπε ότι ο θυμός πρέπει να διοχετεύεται σε μη βίαιες και πολιτισμένες ενέργειες. Ποια είναι η θέση της Εκκλησίας;
 
Απ. – Η Εκκλησία δεν μπορεί παρά να συμμεριστεί τη θέση του αδερφού του Τζορτζ Φλόιντ και πιθανότατα θα προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα: στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τοπική Εκκλησία ζητά αυτήν τη μορφή της μη βίαιης προσέγγισης.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακρά ιστορία μη βίαιων διαδηλώσεων. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πρωτοστάτησε σε πολλές από αυτές και δεν ήταν βίαιες επειδή ήταν καλά σχεδιασμένες και είχαν έναν ηγέτη. Έναν ηγέτη ικανό να ενσταλάξει την έννοια της μη βίας σε όλους εκείνους που τον ακολουθούσαν. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια αυθόρμητη έκρηξη του θυμού και του συναισθήματος των ανθρώπων για ό,τι συμβαίνει γύρω τους.
 
Επιπλέον, θα πήγαινα ένα βήμα παραπέρα, και στην έκκληση για μη βία θα πρόσθετα και την έκκληση για συγχώρεση. Στην τρέχουσα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, να θυμηθούμε ότι καμία διαδήλωση, οργή ή δυσφορία δεν μπορεί να τον φέρει πίσω. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να είναι χρήσιμο για τον Τζορτζ τώρα που παρουσιάζεται ενώπιον του Θεού: είναι η συγχώρεση για τους δολοφόνους του. Ακριβώς όπως έκανε ο Ιησούς.
 
Επομένως, θα πρόσθετα στην έκκληση για μη βία και την έκκληση για συγχώρεση. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να τιμήσουμε τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ.
 
Θα ήθελα ταπεινά να προσθέσω την ακόλουθη πρόταση. Στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών όπου ξέσπασαν βιαιότητες, θα ήθελα να προσκαλέσω τους επισκόπους, τους ιερείς, τους πάστορες και τους ηγέτες των διαφόρων κοινοτήτων να οργανώσουν μια οικουμενική, διαθρησκειακή εκδήλωση. Θα μπορούσε να λάβει χώρα σε ένα πάρκο, σε εξωτερικούς χώρους, και όλοι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν για να προσευχηθούν. Το μόνο που χρειάζεται τώρα ο Τζορτζ Φλόιντ είναι η προσευχή: η προσευχή, καθώς παρουσιάζεται ενώπιον του Θεού.
 
Ως Καθολική Εκκλησία, αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε: προσευχηθείτε για τον Τζορτζ, τώρα. Και θα ήταν ωραίο να διοργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση προσευχής για να φέρει τους ανθρώπους κοντά. Θα τους έδινε την ευκαιρία να εκφράσουν τον καταπιεσμένο θυμό τους, αλλά με έναν τρόπο που είναι υγιής, θρησκευτικός και οδηγεί σε θεραπεία.
 
————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ/kantam.gr
Προηγούμενο Άρθρο

Αποχαιρετισμός στον π. Ιωάννη Λούβαρη

Επόμενο Άρθρο

Τα τρία δηλητήρια που απειλούν τη ζωή του πιστού

You might be interested in …

Comece: Συνέλευση Καθολικής Νεολαίας, «Μοιραζόμαστε τα όνειρά μας για το μέλλον της Ευρώπης»

«Μοιραζόμαστε τα όνειρά μας για το μέλλον της Ευρώπης» είναι το θέμα του 2ου Συνεδρίου Καθολικής Νεολαίας για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνεται από την Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Comece) […]

Πάπας: «Η Εκκλησία πρέπει να συμβάλει στη θεραπεία της ανθρώπινης καταστροφικότητας»

Ο πάπας Φραγκίσκος επαινεί το Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου για τα 50 χρόνια υπηρεσίας του, λέγοντας ότι η Εκκλησία πρέπει να προσφέρει στον κόσμο ικανούς διαμορφωτές για να ανταποκριθούν στην καταστροφή του πολέμου […]

Μια νέα επαρχία ιδρύεται στα πλαίσια διοικητικής αναδιάρθρωσης του Τάγματος Ιησού

Στις 30 του περασμένου Ιουλίου, παραμονές της εορτής του αγίου Ιγνατίου Λογιόλα, ιδρύθηκε μια νέα διοικητική επαρχία του Τάγματος Ιησού: η επαρχία της Δυτικής Γαλλόφωνης Ευρώπης, που συνενώνει 532 ιησουίτες- εκ των οποίων οι 40 […]