6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Νάξος : Κυριακή των Βαΐων

sml_nx-mhtrop

sml_nx-mhtrop

Την Παρασκευή 15 Απριλίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, από τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στο Κάστρο της Νάξου, στην οποία συλλειτούργησαν ο εφημέριος της Μητροπόλεως π. Μανώλης Ρεμούνδος και ο εφημέριος Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς. Ο ναός ήταν γεμάτος από πιστούς, οι οποίοι ήλθαν για να συμμετάσχουν στη χαρά των νεοφώτιστων και να τους συμπαρασταθούν με την προσευχή τους στη νέα χριστιανική πορεία που ξεκινούν.


Όλα είχαν ετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο και ο ναός γνώρισε στιγμές πρωτόγνωρες. Η παρουσία του Θεού γινόταν αισθητή στα πρόσωπα των νεοφώτιστων όσο και στα πρόσωπα των γνωστών και φίλων που τους συνόδεψαν στο ναό. Σκοπός τους να συνεχίσουν την πορεία πίστης και με όσους σήμερα προτίθενται να ξεκινήσουν αυτή την πορεία, αφού θα λάβουν τα μυστήρια της χριστιανικής μύησης.

Το Σάββατο, κατά την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε το Μυστήριο του Γάμου τριών ζευγαριών που είχαν κατάλληλα προετοιμαστεί με τη βοήθεια της κατηχήσεως που τους εξασφαλίστηκε τον τελευταίο αυτό καιρό από τις τέσσερις μοναχές.

Και πάλι ο ναός ήταν γεμάτος από πιστούς που ήλθαν να συγχαρούν τους δικούς τους ανθρώπους που μετά από μία περιπέτεια εκτός Εκκλησίας δέχθηκαν το δώρο της πίστεως με τα Μυστήρια της χριστιανικής μύησης και ζήτησαν από την Εκκλησία να ευλογήσει και το Γάμο τους.

Με την τέλεση των Μυστηρίων των κατηχουμένων στην Εκκλησία μας στη Νάξο και στην Πάρο, οι Αδελφές της Μητέρας Τερέζας ολοκλήρωσαν την αποστολή τους σ’ αυτά τα δύο νησιά. Μετά τις εορτές του Πάσχα θα επιστρέψουν στις Μοναχικές τους κοινότητες στην Αλβανία και στην Ελλάδα, από τις οποίες και απουσίασαν για περισσότερο από τρεις μήνες. Εμείς τις ευχαριστούμε και προσευχόμαστε στο Θεό να τις προστατεύει και να τις στηρίξει στην αποστολή τους.

Τώρα στο νησί της Νάξου και Πάρου, με φροντίδα των εφημερίων, πρέπει να προετοιμαστεί η Βάπτιση 10 παιδιών, να προετοιμαστούν και να λάβουν το Μυστήριο του Χρίσματος 15 παιδιά και 11 παιδιά για πρώτη φορά την Αγία Κοινωνία.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Την Κυριακή των Βαΐων στις 10 το πρωί ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, π. Νικόλαος, τέλεσε την ευλογία των Βαΐων στο Παρεκκλήσιο της Αμιάντου στο Κάστρο της Νάξου και στη συνέχεια με λιτανεία και ψάλλοντας τους ύμνους της ημέρας η Εκκλησία πορεύτηκε στο Μητροπολιτικό της Ναό για την έναρξη της Μεγάλης και Αγίας Εβδομάδας με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

        Κατά τη Θεία Λειτουργία διαβάστηκε διαλογικά το Πάθος του Κυρίου και στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπός μας απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:

Αυτή η Κυριακή είναι σημαντική όπως όλες οι Κυριακές, όμως έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Εμείς την αποκαλούμε «Κυριακή των Βαΐων» για να θυμηθούμε τη γιορτή που ο λαός και ιδιαίτερα τα παιδιά της Ιερουσαλήμ επεφύλαξαν στον Ιησού την ημέρα που εισήλθε στην πόλη.

Ο λαός και τα παιδιά υποδέχθηκαν τον Ιησού με χαρά, με ψαλμούς, ύμνους και ζητωκραυγάζοντας ΩΣΑΝΝΑ! Όμως όλα αυτά τις επόμενες ημέρες θα μετατραπούν σε ένα δράμα, στο πάθος του Ιησού.

Είναι στην πόλη της Ιερουσαλήμ που ο Ιησούς εκπληρώνει την απόδειξη της αγάπης Του για κάθε άνθρωπο χωριστά στον υπέρτατο βαθμό.

Ενώ ο ίδιος τελεί το Πάσχα το εβραϊκό με τους φίλους Του, ένας από αυτούς θα τον προδώσει, θα τον πουλήσει για λίγα αργύρια. Θα καταδικαστεί σε θάνατο με μία γρήγορη διαδικασία στην οποία δεν θα υπάρξει σοβαρή αιτία για την καταδίκη Του.

Θα καταδικαστεί επειδή λέει ότι είναι ο Υιός του Θεού, επειδή θεραπεύει αρρώστους την ημέρα του Σαββάτου, επειδή βεβαιώνει ότι η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο εκδηλώνεται με δικαιοσύνη, αλήθεια, συγνώμη, ευσπλαχνία και καλοσύνη.

Ο Ιησούς θα καταδικαστεί σε θάνατο, διότι έχει ένα νέο σχέδιο για τη ζωή με το οποίο όλοι οι άνθρωποι θα είναι μεταξύ τους αδέλφια και δεν θα υπάρχει πια φτωχός και δούλος. Έχει ένα ωραίο σχέδιο για τον κόσμο μας για να μην υπάρχουν έχθρες και πόλεμοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Ιησούς ήλθε να μας διδάξει έναν καινούριο τρόπο ζωής, αλλά έχει ανάγκη από μαθητές για να συνεχίσουν το έργο του.

Από μαθητές αληθινούς που θα μάθουν από το Διδάσκαλό τους να μιμούνται τη ζωή Του.

Αυτή η Κυριακή είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της πιο σημαντικής εβδομάδας του λειτουργικού έτους. Είναι η εβδομάδα που και εμείς μπορούμε να γίνουμε αληθινοί μαθητές του Ιησού. Σ’ αυτό θα οδηγηθούμε από τις ουσιαστικές και όχι μόνο συναισθηματικές Ιεροτελεστίες. Θα οδηγηθούμε από το Λόγο του Θεού, τον οποίο πρέπει προσεκτικά και με ηρεμία να μελετήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε   όσα έκανε ο Ιησούς για μας.

Ας σκεφθούμε τι θα σήμαινε για μας αν ένα πρόσωπο που πολύ μας αγαπά, άφηνε τον εαυτόν του να φυλακιστεί, να δικαστεί, να καταδικαστεί στη θέση ενός κακούργου! Ε, αυτό το πρόσωπο είναι ο Ιησούς. Ο Ιησούς θέλει να μας πει ότι είμαστε σπουδαίοι μπροστά στα μάτια του Θεού, ότι ο Θεός αληθινά μας αγαπά, για να μας δώσει και να μας χαρίσει τη χαρά και τη θέληση να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μαζί Του αυτό το νέο σχέδιο ζωής μέσα στην οποία θα υπάρχει η ειρήνη, η αδελφοσύνη και η αλήθεια.

Μόνο έτσι, αδελφοί μου και αδελφές μου, μπορούμε να τελέσουμε ένα καλό και χαρούμενο Πάσχα, διότι θα δείξει σε όσους προχώρησαν σε μια αληθινή μεταστροφή ένα νέο πέρασμα στην αληθινή εν Χριστώ ζωή που είναι η Ανάσταση.


Καλή και Αγία Μεγάλη Εβδομάδα!

Προηγούμενο Άρθρο

Πάρος : Οι Αδελφές της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας

Επόμενο Άρθρο

Τήνος : Μεγάλη Τετάρτη στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου

You might be interested in …

Τήνος : Χειροτονία Διακόνου

  ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου με χαρά σας αναγγέλλει τη Χειροτονία σε Διάκονο του Υποδιακόνου Ιωάννη Σκλάβου που θα γίνει  την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6:30 μμ στον […]

Αναστάσιμη Θ. Λειτουργία στο Ι.Ν. του Αγ. Ιωσήφ στα Μοναστήρια της Τήνου

  Την Πρωτομαγιά, όπως είναι γνωστό η Καθολική Εκκλησία εορτάζει τον Άγιο Ιωσήφ τον Μνήστορα, ως Προστάτη των εργατών. Όμως κατά τη φετινή χρονιά επειδή η πρωτομαγιά έπεσε μέσα στην διακαινήσιμο εβδομάδα δεν επιτρέπεται η […]