19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Να εργάζεστε με τιμιότητα, θάρρος και υπευθυνότητα

Με αφορμή το άνοιγμα της παγκόσμιας διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για τη μεταβολή του κλίματος στη Νέα Υόρκη, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε στους συμμετέχοντες ένα τηλεοπτικό μήνυμα στο οποίο μιλά για προκλήσεις, λύσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις των κρατών και τους ενθαρρύνει να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που εξακολουθούν να υπάρχουν και μπορούν να σώσουν τον πλανήτη που υποφέρει

Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα από τα “σοβαρότερα και τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα της εποχής μας”, για τα οποία χρειαζόμαστε μια “συλλογική απάντηση”, μια “πραγματική πολιτική βούληση” και νέα καταναλωτικά πρότυπα “σύμφωνα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”. Ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του επιστρέφει σε ένα πολύ αγαπητό θέμα γι’ αυτόν, το οποίο αναπτύσσει στην Εγκύκλιό του Laudato si’- όπου εκφράζει όλη του την ανησυχία στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επιχειρηματίες, ΜΚΟ και όσους συμμετέχουν στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα 2019 του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, μια συνοπτική έκδοση του παπικού μηνύματος.

Μείωση αερίων θερμοκηπίου και νέες πηγές ενέργειας       

Στο τραπέζι, όπως είπε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Guterres, οι προσπάθειες καθενός ενόψει της 25ης Διάσκεψης που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στη Χιλή: απαιτούνται συγκεκριμένα σχέδια και όχι μόνο δηλώσεις, σύμφωνα με τον Guterres, για να περιοριστούν κατά 45% οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου την επόμενη δεκαετία – όπως θεσπίστηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015- για την παρεμπόδιση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων.

Οι κρατικές δεσμεύσεις εξακολουθούν να είναι πολύ  «ρευστές»

Ο Πάπας αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της εργασίας που έγινε στη Συνάντηση του Παρισιού, και αναρωτιέται για την πραγματική δέσμευση των κρατών που ορίζει, αυτά τα τέσσερα χρόνια, ακόμα πολύ “ρευστά” και μακριά από τους καθορισμένους στόχους: την ανθρωπότητα των αρχών του 21ου αιώνα και υπενθύμισε ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι αναλαμβάνουμε τις σοβαρές ευθύνες μας.

Τρεις ηθικές ιδιότητες για καλλιέργεια

Ανανεώνονται τα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής, οι διαδικασίες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης: μια «διαφορετική πρόοδος» στην υπηρεσία του ατόμου, της ειρήνης και του περιβάλλοντος που πρέπει να μετριέται με βάση την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Απαραίτητο για το σκοπό αυτό είναι τρεις ηθικές ιδιότητες, τις οποίες ο Πάπας Φραγκίσκος στηρίζει σθεναρά και με τις οποίες κλείνει το τηλεοπτικό μήνυμα, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να προσφέρουν τη δική τους: ειλικρίνεια, θάρρος και υπευθυνότητα.

+Ν/kantam.gr

  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Greek -> Greek…
       
    • Create a new word list…
  • Copy
Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Εορτή της Αγίας Θηρεσίας

Επόμενο Άρθρο

Σύρος: Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε και ο φετινός Εορτασμός της Παναγίας της Φανερωμένης

You might be interested in …

«ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ», Μήνυμα του πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ για την Τεσσαρακοστή [2011]

MΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ 16ΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2011   «ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ» (Κολ. 2,11 )  

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα των φτωχών [15 Νοεμβρίου 2020]

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 4η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ   33η Κυριακή της Κοινής Περιόδου του Έτους 15 Νοεμβρίου 2020     «Τείνε το χέρι σου στον φτωχό» (Σοφ. Σειράχ 7,32)

50ή Παγκόσμια Ημέρα Επικοινωνίας με θέμα: «Επικοινωνία και Ευσπλαχνία: Μια γόνιμη συνάντηση».

Στο φετινό μήνυμά του ο πάπας Φραγκίσκος κάνει διπλή έκκληση προς τους θεσμικούς ηγέτες και τους ποιμένες της Εκκλησίας. Ο Πάπας τους ζητά: «να είναι πάντα ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τρόπο που μιλούν για εκείνους […]