20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Νεκρώσιμη Ακολουθία αδελφής Θεοφανίας Χατζηιωάννου

ΤΑΓΜΑ ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 απεβίωσε η Αδελφή Θεοφανία Χατζηιωάννου του Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως.

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε μέσα σε κλίμα μεγάλης οδύνης για την απώλειά της, στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στο Ηράκλειο Αττικής, την επόμενη μέρα Δευτέρα 30 Μαΐου στις 5 το απόγευμα.

Στην Εξόδιο Ακολουθία με Θεία Λειτουργία προΐστατο ο Εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Λουκά π. Javier Perez-Victoria και συλλειτούργησαν μαζί του, ο πρώην Εφημέριος της Ενορίας π. Αντρέας Βουτσίνος και ο βοηθός Εφημερίου της Ενορίας π.Jose Ikongo

Δίπλα στην Αδελφή Θεοφανία οι συγγενείς της και όλες σχεδόν οι Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ οι οποίες ζουν και εργάζονται στην Αττική (Πειραιά-Πεύκη), με επικεφαλής την Έπαρχο της Ευρώπης και Εκπρόσωπο των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ στην Ελλάδα, Αδελφή Αγνή Παλαιολόγου.

Στον Ιερό Ναό παρόντες να τιμήσουν την ζωή και το έργο της Αδελφής Θεοφανίας, Μοναχοί άλλων Μοναχικών Ταγμάτων, Εκπαιδευτικοί των Σχολών που διευθύνουν οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ σε Πειραιά-Πεύκη (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), και μέλη του Διοικητικού-Βοηθητικού Προσωπικού.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας πήρε το λόγο η Αδελφή Αγνή Παλαιολόγου και εμφανώς συγκινημένη είπε:

Αυτήν την τελευταία ημέρα του Μαΐου, αφιερωμένος στην Μητέρα του Κυρίου, συγκεντρωθήκαμε σ ’αυτόν τον Ιερό Ναό για να συνοδεύσουμε με την προσευχή μας την Αδελφή Θεοφανία στην τελευταία της κατοικία, και να την εμπιστευτούμε στον Κύριο που την κάλεσε κοντά του.

Η μακρόχρονη ζωή της σημαδεύτηκε κατά πρώτο από την παρουσία της και την προσφορά της στον Αλμυρό του Βόλου όπου υπηρέτησε ως Μαθηματικός και ως Διευθύντρια επί πολλά έτη, το εκπαιδευτικό έργο, πριν ενταχθεί στο Τάγμα των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ.

Στα 36 χρόνια Μοναχικής Ζωής, υπηρέτησε με πιστότητα και πολλή αγάπη στην κοινότητα της Λάρνακας, αγκαλιάζοντας όλους τους πονεμένους που την πλησίασαν ή τους επισκέφθηκε. Πολλή αγάπη προσέφερε στους πρόσφυγες, στους αρρώστους, στους λεπρούς, στους φυλακισμένους και σε όλους τους αναγκεμένους που έσκυψε πάνω τους, σύμφωνα με την προτροπή του Ιησού: «ήμουν γυμνός και με έντυσες, ήμουν άρρωστος και φυλακισμένος και με επισκέφθηκες, ήμουν άστεγος και με φρόντισες». Κανέναν δεν παραμέλησε αλλά ούτε τα παιδιά του Κατηχητικού, τους νέους και όσους είχαν ανάγκη να καταλάβουν τα Μαθηματικά.

Ήταν όμως κυρίως ο άνθρωπος της προσευχής, της θυσίας, της ικεσίας, της προσφοράς στην καρδιά της Κοινότητάς της, φέρνοντας καθημερινά μπροστά στον Κύριο μαζί με τις Αδελφές της, όσους συναντούσαν.

Μόλις έναν χρόνο τώρα ήρθε στην Κοινότητα του Ηρακλείου για την τελευταία περίοδο της ζωής της. Με πολλή υπομονή, διέσχισε αυτή την τελευταία χρονιά της ζωής της, την οποία χαρακτήρισε η ταπεινοφροσύνη, η πραότητα, η καλοσύνη, η αγάπη και κυρίως ο σιωπηλός πόνος και η πολλή προσευχή.

Σε ευχαριστούμε Αδελφή Θεοφανία για το υπέροχο παράδειγμα πίστης, αγάπης και προσφοράς που τόσο γενναιόδωρα σκόρπισες γύρω σου. Ας σε δεχθεί ο Κύριος που σε κάλεσε και σε καταξίωσε να σκορπίσεις γύρω σου τόση αγάπη στο όνομά του.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένη μας Αδελφή.

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και το Θείο Λόγο κήρυξε στο Εκκλησίασμα ο π. Javier τονίζοντας τα όσα ακούσαμε από τα Αναγνώσματα της Θείας Λειτουργίας. Με τα λόγια του μας προέτρεψε να πιστέψουμε περισσότερο στον Ιησού Χριστό , όπως έκανε σε όλη τη ζωή της η Αδελφή Θεοφανία.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ψάλθηκε η Εξόδιος Ακολουθία και ακολούθησε η διαδρομή προς το Καθολικό Κοιμητήριο του Ηρακλείου Αττικής ψάλλοντας:

Από τα βάθη προς εσένα κραυγάζω Κύριε, Κύριε εισάκουσε τη φωνή μου.

Ας δώσουν προσοχή τα αυτιά σου, στη φωνή της δέησής μου.

Αν παρατηρούσες ανομίες Κύριε, Κύριε ποιος θα αντέξει;

Όμως σ’ Εσένα βρίσκεται η ευσπλαχνία, για να σε φοβόμαστε.

Σε υπέμεινα Κύριε, άντεξε η ψυχή μου το λόγο σου.

Περίμενε η ψυχή μου τον Κύριο περισσότερο από ότι οι φρουροί την αυγή.

Επειδή στον Κύριο βρίσκεται το έλεος και άφθονη σ’ Αυτόν είναι η λύτρωση.

Αυτός λυτρώνει τον Ισραήλ από όλες του τις ανομίες.

Τέλος έγινε η ταφή της στο «σπίτι» των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως.

Αδελφή Θεοφανία ως ένας εκπαιδευτικός συνάδελφός σας, είχα την τιμή και την χαρά αρκετές φορές να μιλήσω μαζί σας, όποτε ερχόσασταν στην Ελλάδα και αυτό πάντα βοηθούσε την πορεία μου στο Σχολείο.

Τα Φυλλάδια που μου είχατε χαρίσει από την Μαθηματική εργασία σας διατήρησα και συμβουλεύομαι αρκετές φορές…

Αιωνία η Μνήμη σας Αξιομακάριστη Αδελφή!!!

Ο Κύριος ας την αναπαύει εν χώρα ζώντων.

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Comece: Συνέλευση Καθολικής Νεολαίας, «Μοιραζόμαστε τα όνειρά μας για το μέλλον της Ευρώπης»

Επόμενο Άρθρο

Η βορειοανατολική Αφρική αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση

You might be interested in …

ath_agiosfragis_02

Αθήνα : Εορτή Αγίου Φραγκίσκου

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και εφέτος στην ομώνυμη ενορία, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης. Ο Άγιος Φραγκίσκος είναι ιδρυτής των τριών Φραγκισκανικών Ταγμάτων: α) Των πατέρων και αδελφών Φραγκισκανών (ελασσόνων, καπουκίνων, coventuale), […]