20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι μάρτυρες του σήμερα, ο Οικουμενισμός του αίματος

Για την ολοκλήρωση της Εβδομάδας Προσευχής για την Χριστιανική Ενότητα ο Πάπας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Παύλου, υπενθυμίζοντας τους μάρτυρες του σήμερα, τον Οικουμενισμό του αίματος.

 

Μνήμη των «μαρτύρων του σήμερα», οι οποίοι «είναι μάρτυρες του Ιησού Χριστού», και «διώκονται και δολοφονούνται επειδή είναι Χριστιανοί», χαρακτήρισε την τέλεση του Εσπερινού κατά τον οποίο προΐστατο ο Πάπας το απόγευμα της Κυριακής 25 Ιανουαρίου, στη Βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών.

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους παρευρισκομένους να προσευχηθούν για όλα τα θύματα της τυφλής βίας. «Εκείνοι που τους καταδιώκουν δεν κάνουν καμία διάκριση μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στις οποίες ανήκουν». «Αυτό», είπε, «είναι ο οικουμενισμός του αίματος».

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του, ο Ποντίφικας υπενθύμισε επίσης ότι «η ενότητα αναπτύσσεται στην πορεία, ποτέ δεν στέκεται ακίνητη», εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι «δεν θα είναι ο καρπός λεπτών θεωρητικών συζητήσεων στις οποίες το κάθε μέρος προσπαθεί να πείσει το άλλο για την ορθότητα των απόψεών του». Είναι περισσότερο μια εμπειρία συνάντησης «υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, που εναρμονίζει τις ποικιλομορφίες, υπερνικά τις συγκρούσεις, συμβιβάζει τις διαφορές». Ως εκ τούτου, ο ίδιος επιβεβαίωσε, «θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε κλεισμένοι στον εαυτό μας, αποκλειστικά, και με πάθος για την επιβολή ομοιομορφίας με βάση απλώς ανθρώπινους υπολογισμούς». Η κοινή δέσμευση για την κήρυξη του Ευαγγελίου «μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τον προσηλυτισμό και τον ανταγωνισμό σε όλες τις μορφές τους». Όλοι, είπε, πρέπει να αισθάνονται την κλήση για να υπηρετούν το ένα Ευαγγέλιο.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Πάπας στην προσευχή Άντζελους με τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου υπογράμμισε την ανάγκη «δέσμευσης για την πλήρη ενότητα όλων των χριστιανών» και υπενθύμισε ότι «ο διάβολος είναι ο πατέρας όλων των διαιρέσεων, είναι πάντα διχαστικός και προκαλεί πάντα τον πόλεμο. Κάνει τόσο πολύ κακό». Στο τέλος της προσευχής, ο Ποντίφικας εξέφρασε την ανησυχία του για τις μάχες στην Ουκρανία. «Καθώς σας διαβεβαιώνω για τις προσευχές μου για όλους εκείνους που υποφέρουν», είπε, «ανανεώνω την εγκάρδια έκκλησή μου για την επανάληψη του διαλόγου και για τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών».

Πηγή: L'Osservatore Romano

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας: “H Διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την ειρήνη”

Επόμενο Άρθρο

Δραστηριότητες της Κάριτας Σύρου

You might be interested in …

Αν δεν υπήρχαν μοναχές!

Ο πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή υπογράμμισε τη μεγάλη αξία που έχουν οι μοναχές για την Εκκλησία. “Τι θα συνέβαινε” -είπε ο Πάπας- “αν δεν υπήρχαν οι μοναχές; Δεν θα υπήρχαν μοναχές στα νοσοκομεία, στις αποστολές, […]

Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά στο Google Hangout με νέους με ειδικές ανάγκες

Ο πάπας Φραγκίσκος συμμετείχε σε  Google Hangout το απόγευμα της Πέμπτης, επικοινωνώντας με παιδιά με ειδικές ανάγκες από όλο τον κόσμο, σε μια εκδήλωση υπό την αιγίδα της Scholas Ocurrentes, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που φέρνει […]

Ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ανησυχίες των νέων

Ενώ πλησιάζει η έναρξη της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στη Λισαβόνα, ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ανησυχίες των νέων που μοιράζονται μαζί του τις προσωπικές τους ιστορίες, τις ελπίδες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους […]