Σε μια δήλωση που υπογράφουν 111 ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Caritas Internationalis, καταγγέλλεται η «πολιορκία» της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση και καλούνται οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για να ανοίξουν όλα τα χερσαία σύνορα, να αποκαταστήσουν τη ροή τροφίμων, νερού, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και καυσίμων προς τη Γάζα «μέσω ενός μηχανισμού βασισμένου σε αρχές και υπό την ηγεσία του ΟΗΕ», να τερματίσουν την πολιορκία και να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Οι οργανώσεις επισημαίνουν τις σχεδόν καθημερινές «σφαγές» σε σημεία διανομής τροφίμων στη Γάζα, αναφέροντας την επιβεβαίωση του ΟΗΕ ότι 875 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν τρόφιμα και χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Αναφέρουν ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί με την τελευταία ισραηλινή επιχείρηση εκτόπισης και υπογραμμίζουν την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ότι οι τρέχουσες συνθήκες καθιστούν τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοηθείας «αδύνατες».
Η δήλωση συνεχίζει δηλώνοντας χωρίς περιστροφές: «Η πείνα των αμάχων είναι έγκλημα πολέμου».
Οι οργανώσεις βοήθειας αναφέρουν ότι σε αποθήκες έξω από τη Γάζα, και ακόμη και εντός του ίδιου του εδάφους της, υπάρχουν τόνοι προμηθειών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους αμάχους, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές ούτε μπορούν να τις παραδώσουν.
«Οι περιορισμοί, που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση και οι καθυστερήσεις στο πλαίσιο της ολικής πολιορκίας έχουν προκαλέσει χάος, πείνα και θάνατο», αναφέρεται στη δήλωση, προσθέτοντας ότι «το ανθρωπιστικό σύστημα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ δεν έχει αποτύχει, αλλά έχει εμποδιστεί να λειτουργήσει».
Παρά τις υποσχέσεις της ΕΕ και του Ισραήλ, η δήλωση αναφέρει ότι «αυτές οι υποσχέσεις ακούγονται κούφιες όταν δεν υπάρχει πραγματική αλλαγή στην πράξη».
«Είναι καιρός να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα», αναφέρουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς ζητούν άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση των γραφειοκρατικών περιορισμών, το άνοιγμα των χερσαίων διαβάσεων και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε όλους τους κατοίκους της Γάζας.
Συγκεκριμένα, η δήλωση ζητά την απόρριψη των «μοντέλων διανομής που ελέγχονται από το στρατό» και την αποκατάσταση μιας «ανθρωπιστικής αντίδρασης με αρχές, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ», καθώς και τη συνέχιση της χρηματοδότησης «ανθρωπιστικών οργανώσεων με αρχές και αμεροληψία».
Καλούν επίσης τα κράτη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να τερματίσουν την πολιορκία, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών.
Καταγγέλλοντας τις «αποσπασματικές ρυθμίσεις και τις συμβολικές κινήσεις» ως «προπέτασμα καπνού» για την αδράνεια, οι οργανώσεις ολοκληρώνουν τη δήλωσή τους επιμένοντας ότι «τα κράτη μπορούν και πρέπει να σώσουν ζωές προτού δεν μείνει καμία για να σωθεί».