7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Οι «συναντήσεις του Ταιζέ» ενέπνευσαν τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ για τις Π.Η.Ν (Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας)

Όλοι έχουμε ακούσει τη μοναστική Κοινότητα του Ταιζέ, στο ομώνυμο μικρό χωριό της γαλλικής Βουργουνδίας. Εκεί προτεστάντες, αγγλικανοί και καθολικοί μοναχοί ζουν μαζί, βιώνοντας τον πραγματικό οικουμενισμό. Την περιοχή επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι. Επίσης από το 1974 και μετά, νέοι διαφορετικών δογμάτων συναντώνται, για 5 μέρες πλέον, στην αλλαγή του χρόνου, σε ευρωπαϊκές πόλεις. Εκεί, σε συνεργασία τοπικών αρχών και της Κοινότητας του Ταιζέ, φιλοξενούνται από οικογένειες και θρησκευτικές κοινότητες, ζουν στιγμές περισυλλογής, με προσευχή και τραγούδι και γνωρίζουν την τοπική ζωή και τον πολιτισμό της περιοχής. Η φετινή συνάντηση θα γίνει στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας (28/12 ως 1/1).

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ γνώριζε τις δράσεις της Κοινότητας στην έδρα της. Εντυπωσιάσθηκε, όμως, από το πλήθος νέων που έδειχναν ενδιαφέρον για συναντήσεις με θρησκευτικό υπόβαθρο και σκέφθηκε μια ανάλογη εμπειρία, σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, για την καθολική νεολαία. Η πρώτη συνάντηση καθολικής νεολαίας διεξήχθη στη Ρώμη 1986. Αυτή την περίοδο είναι η ΠΗΝ της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία.

Ποια είναι όμως η ιστορία της Κοινότητας του Ταιζέ, που βρίσκεται ήδη στην 9η δεκαετία από την ίδρυσή της:

Ιδρυτής της ο Ελβετός, καλβινιστής Roger Schutz, ο οποίος εγκαταστάθηκε, μαζί με την αδελφή του, στο μικρό γαλλικό χωριό, αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την πρόθεση να βοηθήσει αμάχους, όπως είχε κάνει και η γιαγιά τους, στον προηγούμενο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκρυβαν διωκόμενους Εβραίους και χριστιανούς, μέχρι που οι Γερμανοί τους κατάλαβαν και αναγκάστηκαν να φύγουν. Ο Roger επέστρεψε το 1944, για να συνεχίσει το έργο του. Σταδιακά σχηματίσθηκε μια μικρή μοναστική κοινότητα, που αργότερα περιέλαβε, αγγλικανούς και καθολικούς. Πλέον άνω των 100 αδελφών από 30 χώρες απαρτίζουν την Κοινότητα του Ταιζέ, που έχει επίσης Αποστολές σε Κένυα, Σενεγάλη, Μπαγκλαντές, Κορέα, Βραζιλία και προάστια Παρισιού. Δε δέχονται κληροδοτήματα ή δωρεές και ζουν από την εργασία τους ή το επάγγελμά τους, αν μπορούν να το ασκήσουν.

Το 2005 ο, 90χρονος τότε, αδ. Roger, έχοντας ορίσει διάδοχό του τον, Γερμανό καθολικό, αδ. Alois, ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από ηγούμενος της Κοινότητας. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους μαχαιρώθηκε και έχασε τη ζωή του από μια ψυχολογικά διαταραγμένη γυναίκα… Η κηδεία του, στην οποία παρέστησαν άνω των 10.000 ατόμων, ήταν μια όμορφη οικουμενική εμπειρία με παρουσία θρησκευτικών αρχών απ’ όλες τις χριστιανικές εκκλησίες και πολιτικά πρόσωπα από πολλές χώρες .

Η Κοινότητα, μετά από 18 χρόνια, θα έχει τον 3ο Ηγούμενο στην ιστορία της: την 3-12-2023, θα αναλάβει καθήκοντα ο 58χρονος αγγλικανός αδ. Matthiew, όπως ανακοίνωσε ο αποχωρών αδ. Alois. Στην απόφαση αυτή κατέληξε συνομιλώντας, χωριστά, με όλα τα μέλη της Κοινότητας.

Η Κοινότητα συνεχίζει το έργο του Ιδρυτή της, παραμένοντας ζωντανό παράδειγμα συνεργασίας για τις χριστιανικές εκκλησίες και προσέλκυσης νέων προς την πίστη.   

Πληροφορίες/φωτογραφία από καθολικό τύπο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ, Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Προηγούμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας – Λισαβόνα 2023 (βίντεο από το κανάλι της ΠΗΝ 03.08.23)

Επόμενο Άρθρο

Ξεκίνησαν οι κατηχήσεις για τους νέους στην Λισαβόνα

You might be interested in …

Η 3η ημέρα φιλοξενίας της ελληνικής αποστολής στην Επισκοπή της Εβόρας

Η 3η ημέρα (Σάββατο 29 Ιουλίου) για τους νέους που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στην Πορτογαλία ξεκίνησε όπως κάθε πρωί με την τέλεση της θείας Λειτουργίας. Σήμερα ήταν σειρά των νέων από την Νότια Αφρική […]

Το Αναμνηστικό μετάλλιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας

Το Αναμνηστικό μετάλλιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας – Στο κέντρο, μέσα σε κύκλο, βρίσκεται ο Πατριαρχικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας της Μεγίστης, μητέρα εκκλησία και κύριος τόπος Καθολικής λατρείας της πόλης της Λισαβόνας. Γύρω […]

Ο πάπας Φραγκίσκος, προς τις πολιτικές αρχές και το διπλωματικό σώμα της Πορτογαλίας

Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στις πολιτικές αρχές και το διπλωματικό σώμα της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα, μοιράστηκε τα «όνειρά» του για μια πιο ειρηνική και συμπεριληπτική Ευρώπη και παροτρύνει τους νέους που παρευρίσκονται στην Παγκόσμια Ημέρα […]