19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ομιλία του Σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού κατά την Τελετή της Διακονικής Χειροτονίας του π. Francisco Javier Perez-Victoria

Για ποιον σκοπό, αδελφοί μου, θα χειροτονήσω σήμερα διάκονο τον αγαπητό Χαβιέρ;

Για ποιο σκοπό η Εκκλησία χειροτονεί διακόνους και ιερείς; Τι τους χρειάζεται; Ποια η αποστολή τους;

«Σήμερα εκπληρώνεται η Γραφή αυτή, που ακούσατε με τ’ αυτιά σας», είπε ο Ιησούς Χριστός!

Ποια Γραφή τους είχε διαβάσει; Ποια Γραφή αναγγέλλει και σ’ εμάς σήμερα ο Χριστός; Μα την προφητεία εκείνη που λέει ότι: Κάποιος έχει το Πνεύμα του Θεού, και χρίζεται, δηλαδή αποστέλλεται με μια συγκεκριμένη αποστολή: να κηρύξει ότι εγκαινιάζεται μια εποχή, κατά την οποία ο Θεός χορηγεί πλούσια τη Χάρη του στην ανθρωπότητα! Και ο Ιησούς δηλώνει σε όλους με ευθύτητα: «Σήμερα εκπληρώνεται η Γραφή αυτή». Δηλαδή: ΕΓΩ είμαι εκείνος που εκπληρώνω τη Γραφή· εμένα έχρισε ο Θεός· σ’ εμένα ανέθεσε να εκπληρώσω την αποστολή αυτή. «Ευαγγελίσασθε πτωχοίς απέσταλκέ με». Με έστειλε να αναγγείλω τη χαρμόσυνη είδηση της σωτηρίας, σ’ αυτούς που έχουν καρδιά φτωχή: απλή και ανοιχτή προς τον Θεό.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς μας πληροφορεί ότι όλα αυτά που μας διηγείται, τα ερεύνησε προηγουμένως, ώστε να γνωρίζομε ότι δεν είναι φανταστικές διηγήσεις, αλλά αυθεντικά ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

Και από πού τα έμαθε ο Λουκάς; Από τους αυτόπτες μάρτυρες· από εκείνους δηλαδή που τα έζησαν, που τα είδαν και τα άκουσαν από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Και αυτό διότι η πίστη μας δεν μπορεί να στηρίζεται σε θεωρίες ή σε υποθέσεις, αλλά σε ΓΕΓΟΝΟΤΑ, διότι η σωτηρία του ανθρώπου είναι σοβαρή υπόθεση: πρόκειται για την αιωνιότητα στην οποία θα ζήσομε, και δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε το αιώνιο μέλλον μας σε ανθρώπους που μπορεί και να μας παραπλανήσουν για το ποιος είναι ο σωτήρας μας.

Και όλη αυτή την έρευνα της αλήθειας, λέει ο Λουκάς, την έκανε για να γνωρίσομε ότι είναι αληθινά όλα αυτά, στα οποία κατηχηθήκαμε.

Πώς όμως γνωρίζομε ότι αυτά που ερεύνησε και έγραψε ο Λουκάς, δεν τα αλλοίωσαν με ψέματα κάποιοι άλλοι αργότερα;

  • Ακούσαμε στο πρώτο ανάγνωσμα ότι ο Έσδρας ο ιερέας, διάβασε το βιβλίο του Νόμου που παρέδωσε ο Θεός στον Μωυσή πολλούς αιώνες πριν. Και ο Έσδρας, μαζί με τους βοηθούς του, εξηγούσαν έπειτα στον λαό τον Νόμο του Θεού, διότι αυτοί ήταν εκείνοι στους οποίους ο Μωυσής, με εντολή του Θεού, είχε αναθέσει αυτό το έργο.

Το σώμα των ιερέων λοιπόν, το ιερατείο, ήταν οι επιφορτισμένοι να γνωρίζουν και να εξηγούν τα έργα του Θεού και τις αλήθειες που αποκάλυψε.

  • Αλλά και ο Ιησούς Χριστός ανέθεσε στους αποστόλους του να γίνουν η φωνή του, να μεταφέρουν με αυθεντία τα λόγια και τα έργα του. Γι’ αυτό, τους είχε πάντα μαζί του και όσα έκανε και έλεγε, τα εξηγούσε ιδιαιτέρως στους αποστόλους. Ώσπου τους είπε: «Όποιος ακούει εσάς, ακούει εμένα. Όποιος απορρίπτει εσάς, απορρίπτει εμένα».

Αυτό το έργο που ανέθεσε σ’ αυτούς ο Ιησούς, εκείνοι το ανέθεσαν έπειτα σε συνεργάτες: τους πρεσβυτέρους ή ιερείς, και τους διακόνους.

Σήμερα όμως ακούσαμε και τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος μας είπε κάτι πολύ σπουδαίο: ότι το έργο των Αποστόλων, – και επομένως των Διαδόχων τους: Επισκόπων, Ιερέων, Διακόνων, – δεν είναι μόνο η διδασκαλία.

Οι χειροτονημένοι καλούνται να κάνουν ένα έργο ουσιαστικό, που συμπληρώνει και ολοκληρώνει το διδακτικό έργο. Και αυτό το έργο είναι η συγκρότηση της Εκκλησίας. Δηλαδή, όλοι εκείνοι που πίστεψαν στον Χριστό, δεν πρέπει να μείνουν μονάδες, άτομα που ζουν μια πίστη ατομική – εγώ και ο Θεός -, αλλά να αποτελέσουν ένα λαό, ένα Σώμα: την Εκκλησία.

Λέει πράγματι ο απ. Παύλος: «Όλοι εμείς βαπτιστήκαμε σε ένα Πνεύμα, για να αποτελέσουμε ένα σώμα: είτε Ιουδαίοι είτε Έλληνες, είτε δούλοι είτε ελεύθεροι».

Και σ’ εμάς σήμερα θα έλεγε: Έλληνες και Φιλιππινέζοι, Αλβανοί και Πολωνοί, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική ή την Αμερική: όλοι βαπτιστήκατε, όχι για να ζείτε μόνοι σας, με τους δικούς σας, αλλά να αποτελείτε ΕΝΑ ΣΩΜΑ μαζί με όλους τους άλλους αδελφούς σας, χωρίς διακρίσεις, αλλά να ζείτε μαζί στην ίδια ενορία και να συνεργάζεστε. Λέει ο Παύλος: «Εσείς όλοι μαζί, αποτελείτε το σώμα του Χριστού, και είστε μέλη του, ο καθένας σας χωριστά».

Εδώ, αγαπητέ Χαβιέρ, βρίσκεται και το δικό σου έργο, το οποίο καλείσαι να επιτελέσεις από σήμερα, με τη χάρη και τη δύναμη της διακονικής χειροτονίας. «Το Πνεύμα του Κυρίου είναι επάνω μου. Με έχρισε», λέει ο Χριστός.

Από το ίδιο Πνεύμα του Κυρίου θα λάβεις και εσύ, με αποστολή να διδάξεις, αλλά και να διαπαιδαγωγήσεις τον χριστιανικό λαό, έτσι ώστε όλοι μαζί να αποτελέσουν ένα σώμα, μια Εκκλησία ενωμένη: το σώμα του Ιησού Χριστού· ένα σώμα μέσα στο οποίο ο καθένας δεν θα νιώθει μόνος ή με μια μικρή παρέα γνωστών του, αλλά θα μάθει να ζει και να συνεργάζεται μαζί με ανθρώπους, που ίσως γεννήθηκαν σε διαφορετικές χώρες, αλλά που έχουν κοινή πίστη και βιώνουν κοινή ζωή!

Το Άγιο Πνεύμα να σε καθοδηγεί πάντοτε!!!

Προηγούμενο Άρθρο

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στον Παναμά 2019

Επόμενο Άρθρο

Στη Λισαβόνα η 35η ΠΗΝ το 2022

You might be interested in …

Ι. Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών. Σύναξη Προσευχής για την Ειρήνη 7.3.2018 Η ομιλία του Επισκόπου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Έχει ειδικό σκοπό, αδελφοί μου, η σημερινή μας Σύναξη για να τελέσομε τη Θεία Λειτουργία. Και ο σκοπός αυτός είναι να ικετεύσομε τον Θεό να δώσει Ειρήνη στον κόσμο, Ειρήνη πριν από […]

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ για την πρόσληψη από την Κάριτας Ελλάς, Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού για το Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης

                                                                                    Αθήνα 29/06/2017                                                                                       Αριθ. Πρωτ.: 233/2017   Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ […]