30 Απριλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Αιθίοπας καρδινάλιος για την ονομασία του: «Μεγάλη έκπληξη και συγκινητική εμπειρία».

Ο πάπας Φραγκίσκος, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου σε επίσημη τελετή στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, ονόμασε και επίσημα τους 20 νέους καρδιναλίους. Οι νέοι καρδινάλιοι προέρχονται από όλες τις ηπείρους του κόσμου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας, το Πράσινο Ακρωτήριο, τα Νησιά Τόνγκα και η Μιανμάρ (Βιρμανία), θα έχουν καρδιναλίους.

Τρείς εξ αυτών προέρχονται από την Αφρική: ο Αιθίοπας  Αρχιεπίσκοπος της Αντίς Αμπέμπα, Berhaneyesus Demerew Souraphiel, ο οποίος είναι 66 ετών, ο επίσκοπος του Santiago de Cabo Verde του Πράσινου Ακρωτηρίου, Arlindo Gomes Furtado, 65 ετών, και ο πρώην Επίσκοπος Μοζαμβίκης Julio Duarte Langa, επίτιμος επίσκοπος του Σάι-Σάι, 87 ετών.

Μιλώντας λίγο πριν από την τελετή στην αγγλική υπηρεσία του ραδιοφώνου του Βατικανού, ο νέος Καρδινάλιος της Αντίς Αμπέμπα Berhaneyesus Souraphiel περιγράφει το διορισμό του ως μεγάλη έκπληξη:

«Ο διορισμός μου ήταν απόλυτη έκπληξη για μένα… Δεν το γνωρίζαμε. Βλέπετε, αυτές οι ονομασίες γίνονταν παλαιότερα μέσω της Αποστολικής Νουντσιατούρας. Αυτή τη φορά, αυτό έγινε άμεσα από τον ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο. Έτσι, ήταν μια μεγάλη έκπληξη και μια πολύ συγκινητική εμπειρία ότι ο Άγιος Πατέρας σκέφθηκε πως είμαι κατάλληλος για να τον βοηθήσω στην μεγάλη του ευθύνη, αυτή της διακονίας της καθολικής Εκκλησίας», είπε ο Καρδινάλιος Berhaneyesus.

Ο νέος Καρδινάλιος περιγράφει την Αφρική ως  «μια μεγάλη ήπειρο με σπουδαίους ανθρώπους και με μεγάλη ιστορία». Ο καρδινάλιος Berhaneyesus αναφέρει: «Η Αφρική μπορεί να είναι φτωχή σε υλικά μέσα, αλλά είναι πολύ πλούσια σε αξίες, ιδιαίτερα παραδοσιακές αξίες, οικογενειακές αξίες, τον θησαυρό της μεγάλης οικογένειας, την αξία για τη ζωή, τον σεβασμό των γερόντων, την αξία του καλωσορίσματος του προσκυνητή, του ξένου, του επισκέπτη σαν άγγελο του Θεού».

Ο Καρδινάλιος Berhaneyesus λέει ακόμα ότι η Αφρική επιδιώκει να αναπτυχθεί οικονομικά, δεν πρέπει όμως να χάσει τις αξίες της. «Εμείς δεν θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τις ρίζες μας και τις αξίες μας και δεν θα πρέπει να αντιγράψουμε ή να τις ανταλλάξουμε με φθηνές αξίες που προέρχονται από αλλού. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τις ενδυναμώσουμε. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε την ιστορία μας».

Ο Καρδινάλιος υπενθύμισε το γεγονός ότι ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ είχε αναφερθεί σε αυτές τις αξίες της Αφρικής, όταν είχε μίλησε για την Αφρική στο Κοτονού του Μπενίν, παρουσιάζοντας το έγγραφο «Africae Munus». Ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ είχε περιγράψει την Αφρική ως ένα τεράστιο πνευματικό «πνεύμονα» για τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Καρδινάλιο Berhaneyesus, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ είχε πει για την Αφρική: «Έχετε μεγάλες αξίες. Είστε πλούσιοι. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις αξίες σας. Μην αλλάξετε τις αξίες της Αφρικής για ενότητα, την αξία της βοήθειας του ενός προς τον άλλο, του σεβασμού των γερόντων, του σεβασμού για τη σοφία τους». Μην  αλλάξετε αυτές τις αξίες για χάρη της παγκοσμιοποίησης ή του Διαδικτύου», τόνισε ο Καρδινάλιος Berhaneyesus.

Εκτός από Αρχιεπίσκοπος της Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο καρδινάλιος Berhaneyesus είναι ο πρόεδρος της περιφερειακής ομάδας των εννέα Συνόδων Ιεραρχίας της Ανατολικής και Κεντρικής Αφρικής, δηλαδή, του Μαλάουι, της Κένυας, της Ουγκάντας, της Τανζανίας, της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας, του Σουδάν, του Νοτίου Σουδάν και της Ζάμπιας. Αυτές οι χώρες αποτελούν την ένωση που είναι γνωστή ως AMECEA, που σημαίνει ένωση Επισκοπικών Συνόδων στην Ανατολική Αφρική.

Προηγούμενο Άρθρο

Λουξεμβούργο – Συμφωνία κράτους-Εκκλησίας: «Φτωχότερη, αλλά πιο ελεύθερη»

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Για την περίοδο του Πάσχα, ανακοίνωση

You might be interested in …

Πάπας Φραγκίσκος: «Θυμηθείτε τους διωκόμενους χριστιανούς»

Ο πάπας Φραγκίσκος μνημόνευσε τους διωκόμενους χριστιανούς στον κόσμο την Κυριακή των Βαΐων  (29 Μαρτίου) κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Μετά το Ευαγγελίου του Πάθους του Κυρίου από το […]

Νέα έκκληση από τον Πάπα για την Ουκρανία

Είναι σκάνδαλο για τους Χριστιανούς να πολεμούν μεταξύ τους Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε νέα έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία κατά την διάρκεια της Γενικής Ακρόασης την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Παύλος ο ΣΤ’. Ζήτησε […]

Ημερίδα για την οικογένεια, την Εκκλησία και τα Μέσα Κοινωνικής Επικοινωνίας

Αυστρία – Οκτώ ώρες ανταλλαγής απόψεων θα βιώσει η Εκκλησία της  Αυστρίας στη Βιέννη στις 20 Απριλίου, στην πρώτη εθνική ημερίδα της σχετικά με τη σχέση μεταξύ των οικογενειών, των μέσων ενημέρωσης και της Εκκλησίας. […]