7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο καρδινάλιος Aguiar επισκέπτεται τους νέους των Αγίων Τόπων

Ο πρόεδρος της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας – Λισαβόνα 2023, εκλεγμένος καρδινάλιος Americo Aguiar, βοηθός επίσκοπος της Λισαβόνας, μεταφέρει την εγγύτητα του πάπα Φραγκίσκου στους νέους των Αγίων Τόπων που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, λέγοντας ότι οι νέοι των Αγίων Τόπων είναι ένα παράδειγμα που μας διδάσκει ανθεκτικότητα και πίστη.

Ο σεβ. Americo Aguiar, πραγματοποίησε μια ιδιαίτερη επίσκεψη στους νέους των Αγίων Τόπων που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην επερχόμενη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η Γενική Γραμματεία της Χριστιανικής Νεολαίας στην Παλαιστίνη διοργάνωσε στις 22 Ιουλίου Θ. Λειτουργία στην Beit Jala της Βηθλεέμ, στην οποία προέστησαν ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa, και ο Καρδινάλιος-Εκλεγμένος Aguiar.

Η εγγύτητα του Πάπα με τους νέους των Αγίων Τόπων

Ο Άγιος Πατέρας έχει επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας στην περιοχή και για ειρηνευτικές προσπάθειες, εκφράζοντας διαρκώς την εγγύτητά του σε αυτούς που υποφέρουν.

Ο σεβ. Aguiar ανέφερε τους λόγους για την επίσκεψή του, αλλά και τις συμβουλές και προτροπές του Πάπα.

«Ο πρώτος λόγος», είπε, «είναι να εκπληρώσω μια υπόσχεση που έδωσα στους νέους που ήρθαν από τους Αγίους Τόπους στη Λισαβόνα για να προετοιμαστούν για το προσκύνημα. Τους είπα ότι πριν από την έναρξη της ΠΗΝ θα έβρισκα χρόνο να τους επισκεφθώ. Και να που είμαι εδώ».

«Ο άλλος λόγος αφορά αυτό που μου έλεγε πάντα ο πάπας Φραγκίσκος: “Μην ξεχνάτε εκείνους που δεν μπορούν να έρθουν στη Λισαβόνα”. Έκανα αυτή την προσπάθεια! Κάναμε μια προσπάθεια να συναντήσουμε νέους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες να πάνε στη Λισαβόνα: όπως από την Ουκρανία και τους Αγίους Τόπους».

Ο σεβ. Aguiar είχε πραγματοποιήσει μια ειδική επίσκεψη για να μεταφέρει την εγγύτητά του στους νέους Ουκρανούς πιστούς νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι νέοι καθολικοί των Αγίων Τόπων αποτελούν παράδειγμα

Όπως είπε ο εκλεγμένος καρδινάλιος Aguiar αυτοί «οι νέοι άνθρωποι είναι ένα παράδειγμα».

«Λόγω της ανθεκτικότητάς τους», σημείωσε, «είναι σε θέση να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που βλέπουμε. Ο διάλογος και η συνάντηση, παρά τα όσα συμβαίνουν, είναι δυνατές».

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, συνέχισε, είναι μια παγκόσμια συνάντηση και ως εκ τούτου απαιτεί τη δέσμευσή μας να προσεγγίσουμε τους νέους πιστούς του κόσμου.

«Σίγουρα οι νέοι από την Παλαιστίνη θα είναι, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μια αγαπημένη παρουσία, πολύ αγαπητή στους νέους σε όλο τον κόσμο».

Ενθάρρυνση του εκλεγμένου καρδινάλιου Pizzaballa

Στο ομιλία του κατά την Ιερή Ακολουθία, ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, εκλεγμένος καρδινάλιος Pizzaballa, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή νέων από τους Αγίους Τόπους φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, σημειώνοντας ότι συμμετέχουν 90 νέοι από την Ιορδανία, 50 από τη Γαλιλαία, 200 από την Παλαιστίνη και για πρώτη φορά 20 από την Κύπρο.

Ο Πατριάρχης κάλεσε τους νεαρούς Καθολικούς να επενδύσουν το χρόνο τους στο καλό, παρά τις πολλές αδικίες που βλέπουν στη ζωή τους.

Ο Βοηθός Επίσκοπος της Λισαβόνας επισκέφθηκε επίσης κάποια από τα εργαστήρια χειροτεχνίας που κατασκεύασαν χιλιάδες ροδάρια που θα διανεμηθούν στους συμμετέχοντες στο WYD. Το έργο αυτό, που υλοποιήθηκε από την Caritas Jerusalem, παρείχε απασχόληση σε πολλές οικογένειες στην πόλη της Βηθλεέμ.

Μια εμπειρία με τον Χριστό

Η ΠΗΝ Παναμά, αναγνώρισε ο εκλεγμένος καρδινάλιος Aguiar, «είχε ήδη ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με την Caritas Jerusalem για την παραγωγή των ροδαρίων». Εξήγησε ότι τους ζητήθηκε και πάλι να παράγουν νέα για την ΠΗΝ της Λισαβόνας.

Η «Βοήθεια προς την Εκκλησία σε Ανάγκη», είπε, υποστηρίζει το έργο, το οποίο «επιτρέπει σε πολλές οικογένειες να έχουν εισόδημα χάρη ακριβώς στην παραγωγή των ροδαρίων που θα διανεμηθούν στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα.

Ο εκλεγμένος καρδινάλιος Aguiar κατέληξε υπενθυμίζοντας τη μεγάλη συμβολή των νέων καθολικών στην αποστολή και το μέλλον της Εκκλησίας, όπως αναφέρει συχνά ο Πάπας, και τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας έχει μεγάλη αξία.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας προσφέρει σε κάθε νέο μια εμπειρία συνάντησης με τον Χριστό, έναν προσωπικό διάλογο μαζί Του».

Πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

Mία από τις πέντε μεγαλύτερες αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στην ΠΗΝ

Επόμενο Άρθρο

Νέοι Αφρικανοί Καθολικοί στη Λισαβόνα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

You might be interested in …

Στην Σεούλ, η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας το 2027

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για κάθε έναν που κατέστησε δυνατή «αυτή τη γεμάτη χάρη εκδήλωση» ανακοινώνοντας την ασιατική χώρα ως τον […]

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας και η ιστορία της

Η ιστορία της ΠΗΝ Η ιδέα της Π.Η.Ν. ξεκίνησε στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου έτους 1983-1984, που ονομάστηκε Έτος της Λύτρωσης. Από όλους τους εορτασμούς για τη νεολαία, ο πιο σημαντικός έλαβε χώρα […]

Νέοι Αφρικανοί Καθολικοί στη Λισαβόνα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Η Εκκλησία σε πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου έστειλε αντιπροσωπείες νέων καθολικών στην Πορτογαλία για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (ΠΗΝ). Πολλοί από τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες φιλοξενούνται ήδη σε διάφορα μέρη της Πορτογαλίας […]