20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο καρδινάλιος Tagle παρουσίασε τον απολογισμό της Κάριτας

 
Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Μανίλας, που κλήθηκε πριν λίγους μήνες στο Βατικανό να αναλάβει την ευθύνη της ιστορικής Propaganda Fidae (ή Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών) παραμένει Πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας. Στο πλαίσιο παρουσίασης του απολογισμού της οργάνωσης για το 2019, μέσω live streaming, μαζί με τους Aloysius John (γραμματέα της οργάνωσης από το 2019), καρδινάλιο Wilfrid Fox Napter, Πρόεδρο της Κάριτας Νοτίου Αφρικής και κα Rita Rhayem, διευθύντρια της Κάριτας Λιβάνου, αναφέρθηκε στους φόβους της Αγίας Έδρας για τα θύματα της πανδημίας και τις προτεραιότητες της Διεθνούς Κάριτας.
 
Παρουσιάζουμε , σε περίληψη, το χαιρετισμό του καρδινάλιου Tagle:
Η Κάριτας προσπάθησε να απαντήσει γρήγορα στις ανάγκες των ανθρώπων που πλήγηκαν από τον κορωνοϊό, να αυξήσει τα προγράμματά της και να φθάσει σε όσους ήθελαν βοήθεια. Σκοπός ήταν να φροντίσουμε, να ενημερώσουμε και να προστατεύσουμε τους πλέον αδύνατους. Η Κάριτας είναι σημείο ελπίδας αλλά και συνοδεία των πιο φτωχών και αδύναμων, θέλει να βελτιώσει τη συμμετοχή τους στην ανθρώπινη ανάπτυξη αλλά προβληματίζεται και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τρόπο ζωής και στο χώρο εργασίας.
 
Με ορίζοντα το έτος 2030 η Κάριτας θα συνεχίσει να είναι η φροντίδα της Εκκλησίας για “τους μη έχοντες φωνή” και θα προωθήσει την ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη επιδιώκοντας μια πλήρη οικολογική μεταστροφή, στο πλαίσιο της Laudato si του πάπα Φραγκίσκου. Η Κάριτας προσκαλεί τους κυβερνώντες και όσους παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον μας να προετοιμασθούν για τις συνέπειες της πανδημίας, όχι μόνο στο υγειονομικό επίπεδο αλλά και λόγω φτωχοποίησης εκατομμυρίων ανθρώπων.
Για το λόγο αυτό η Κάριτας ενώνει τη φωνή της με την έκκληση του Πάπα για διαγραφή των χρεών των πιο φτωχών κρατών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, καθότι τα χρέη αυτά, αν πληρωθούν, θα έχουν βαρύτατες επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή των οφειλετριών χωρών.
Αντίστοιχα τα μεγαλύτερα προβλήματα κοινωνικής δικαιοσύνης υπάρχουν στις εμπόλεμες περιοχές και όπου ασκείται βία. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η ολική παύση πυρός είναι η μόνη λύση.
 
Η Κάρτας προσεύχεται, δρα και υπηρετεί την Αγάπη του Ιησού και της Εκκλησίας προς όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα προς τους πιο φτωχούς.
 
Πληροφόρηση από AsiaNews.it
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ/kantam.gr
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Προηγούμενο Άρθρο

Ενορίες: μεταμορφώνονται για να ευαγγελίσουν

Επόμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ι. Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

You might be interested in …

Προσευχηθείτε για αυτούς που υποφέρουν από τη φρίκη του πολέμου

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους Χριστιανούς να προσευχηθούν για όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη φρίκη του πολέμου και να επικαλεστούν την ειρήνη για τον κόσμο μας. «Για άλλη μια φορά, αδελφοί και αδελφές, […]

Η Κάριτας Ελλάς περπάτησε για την Ελευθερία… Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η Κάριτας Ελλάς συμμετείχε ενεργά στην πορεία για την Ελευθερία #WalkForFreedom  που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 από την Οργάνωση Α21 Greece, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Κάθε Οκτώβριο χιλιάδες […]

Νέος Αποστολικός Νούντσιος στη Μ. Βρετανία ο σεβασμιότατος Edward Joseph Adams

Ο πάπας Φραγκίσκος διόρισε νέο Αποστολικό Νούντσιο στη Μεγάλη Βρετανία, την Αυτού Εξοχότητα Αρχιεπίσκοπο Edward Joseph Adams, μέχρι τώρα Αποστολικό Νούντσιο στην Ελληνική Δημοκρατία. Ο Αρχιεπίσκοπος Adams γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) τον Αύγουστο του 1944. […]