5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Ο Λόγος του Θεού!». Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού κατά την χειροτονία διακόνου

28η ΚΥΡΙΑΚΗ του Έτους, γ’ κύκλος

Χειροτονία Διακόνου

 

Ο Λόγος του Θεού!

 

Ο αδελφός μας Γιάτσεκ Ούρμπαν, που επιθυμεί να τον χειροτονήσω διάκονο της Εκκλησίας, μου ζήτησε να ακούσομε σήμερα ένα ανάγνωσμα που του αρέσει: το πρώτο που ακούσαμε, για τον αρχιστρατηγο Ιησού, γιο του Ναυή.

Αυτός ο Ιησούς, δήλωσε ενώπιον του λαού ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν θα λατρεύουν τους θεούς των άλλων λαών, διότι αναγνωρίζει ως αληθινό Θεό μόνο τον Κύριο, τον Γιαχβέ, δηλαδή Εκείνον τον Θεό που φανερώθηκε στους Πατέρες τους: Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ, και τους έστειλε τον Μωυσή για να τους ελευθερώσει από τη σκλαβιά της Αιγύπτου, και ο οποίος τώρα τους χάρισε τη νίκη και κατέκτησαν τη χώρα στην οποία θα κατοικήσουν.

Τι θέλει να μας πει με αυτό, ο αδελφός μας Γιάτσεκ; Μα και ο Γιάτσεκ, μια ομολογία πίστεως θέλει να κάνει σήμερα. Μας λέει ότι την αποστολή που θα αναλάβει, θέλει να την εκπληρώσει στο όνομα εκείνου του ίδιου Θεού, του Κυρίου, του Γιαχβέ, του Θεού ο οποίος με τους Προφήτες υποσχέθηκε τον Σωτήρα Χριστό, τον Χριστό ο οποίος μας αποκάλυψε ακόμη καλύτερα τον Πατέρα του, τον Χριστό που πέθανε και αναστήθηκε, τον Χριστό που είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου.

Και όταν θα τον χειροτονήσω διάκονο, ξέρετε τι θα του παραδώσω; Θα με δείτε να του παραδίδω το Ευαγγελιάριο, τον Λόγο του Θεού, τον οποίο θα κηρύττει.

֍     ֍     ֍

Πόσο σπουδαίος είναι – στη ζωή και την αποστολή ενός διακόνου, ενός πρεσβυτέρου, ενός Επισκόπου – πόσο σπουδαίος είναι ο Λόγος του Θεού;

Ας ακούσομε τον απόστολο Παύλο. Βρίσκεται στη φυλακή, μέσα από την οποία μας μιλάει σήμερα και μας λέει: «Για το Ευαγγέλιο κακοπαθώ μέχρι τα δεσμά (της φυλακής). Αλλά ο Λόγος του Θεού δεν δένεται. Υπομένω τα πάντα για να πετύχουν τη σωτηρία οι εκλεκτοί του Θεού».

Εμένα – λέει ο Παύλος – μπορούν να με πιάσουν και να με δέσουν στη φυλακή, αλλά τον Λόγο του Θεού οι άνθρωποι δεν μπορούν να τον δέσουν. Ο Λόγος του Θεού, το Ευαγγέλιο, περνάει από στόμα σε στόμα, διότι η ανθρώπινη καρδιά αναζητάει το νόημα της ζωής. Ο άνθρωπος αισθάνεται ότι είναι πλασμένος για τη ζωή και την ευτυχία – που δεν τα βρίσκει εδώ στη γη -, και αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να του τα δώσει, και να τον κάνει για πάντα ευτυχισμένο.

Έτσι οι άνθρωποι, μόλις ακούσουν το Ευαγγέλιο, – τη χαρμόσυνη Αγγελία της σωτηρίας που πέτυχε ο Χριστός για μας -, τη δέχονται, πιστεύουν, και αμέσως δίνουν μαρτυρία στους άλλους για τον θησαυρό της πίστεως που βρήκαν, και για τη σωτηρία που περιμένουν.

֍     ֍     ֍

Όμως, μας λέει ο Παύλος, δεν αρκεί να ακούσει κανείς το Ευαγγέλιο της σωτηρίας, να πιστέψει και να βαφτιστεί. Είναι ανάγκη και να μεταστραφεί: να πεθάνει μαζί με τον Χριστό, δηλ. να αγωνίζεται κάθε μέρα κατά της αμαρτίας για να νεκρώνει τα πάθη του. Είναι ένας αγώνας καθόλου εύκολος, γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή.

Και λέει ο Παύλος: «Αν υπομένουμε (τις δυσκολίες του αγώνα), θα βασιλέψουμε μαζί με τον Χριστό: όπως ο Χριστός αγωνίστηκε, έμεινε πιστός μέχρι τον θάνατο, και νίκησε, και αναστήθηκε».

֍     ֍     ֍

Όμως έχομε και τον Ιησού Χριστό, που μας μιλάει στο Ευαγγέλιο. Δέκα λεπροί του ζήτησαν τη θεραπεία, και τους είπε να κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνει καθένας που θεραπεύεται από τη λέπρα: «Πηγαίνετε να δείξετε τον εαυτό σας στους ιερείς», για να διαπιστώσουν ότι θεραπευτήκατε, και να σας δώσουν τη βεβαίωση να ξαναγυρίσετε στο χωριό και την οικογένειά σας.

Και οι δέκα το έκαναν: ξεκίνησαν να πάνε στους ιερείς προτού θεραπευτούν. Αυτό βεβαίως δείχνει πίστη.

Αλλά στον δρόμο είδαν ότι θεραπεύτηκαν, και χαρούμενοι, μετά από τους ιερείς, πήγαν στις οικογένειές τους.

ΕΝΑΣ μόνο γύρισε πίσω στον Ιησού, να δοξολογήσει τον Θεό για τη θεραπεία του. Και ο Ιησούς του λέει: «Η πίστη σου σε έσωσε». Γιατί το λέει ο Ιησούς;

Διότι η πίστη αυτού του ανθρώπου περιέχει και ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Στο σώμα θεραπεύτηκαν και οι δέκα, αλλά την ολοκληρωμένη σχέση με τον Θεό την είχε μόνο αυτός που ήρθε να πει δημόσια το ευχαριστώ του.

Αυτό το ερώτημα του Χριστού, δεν μπορεί να μας αφήνει ήσυχους: «Οι άλλοι εννέα πού είναι;».

Σήμερα, αδελφοί μου, είναι η Ημέρα του Κυρίου, η Ημέρα της ανάστασης του Χριστού. Πόσοι θα συγκεντρωθούν για να πουν το ευχαριστώ τους στον Θεό, για τον Χριστό και τη Σωτηρία; Πόσοι θα μείνουν σπίτι τους ή στη δουλειά τους;

Οι άλλοι εννέα πού είναι;

Γράφει ο Παύλος στους χριστιανούς της Θεσσαλονίκης, και το ψάλαμε πριν το Ευαγγέλιο: «Να αποδίδετε ευχαριστία για το καθετί, διότι αυτό θέλει ο Θεός από σας».

Γι’ αυτό επαινεί ο Χριστός αυτόν τον δέκατο, τον μόνο που ήρθε να αποδώσει ευχαριστίες στον Θεό δημόσια, εμπρός στον Χριστό, όπως κάνομε κάθε Κυριακή.

֍     ֍     ֍

Αδελφοί μου, ας ευχαριστήσομε σήμερα τον Χριστό, που κάλεσε στη διακονία τον αδελφό μας Γιάτσεκ, και ας του ζητήσομε να καλέσει και άλλους πολλούς, από όλες τις γλώσσες της Αθήνας, για να κηρύττουν τον Λόγο του Θεού.                             ●●●

 

Εισαγωγή στο Α’ Ανάγνωσμα

Ιησούς Ναβή 24,1-2.15-17 18β

 

Θα ακούσομε μια ομολογία πίστεως που έκανε ο αρχιστράτηγος των Εβραίων, Ιησούς γιος του Ναβή, 1.200 χρόνια πριν τον Χριστό.

Οι Εβραίοι, απελευθερωμένοι από τη σκλαβιά της Αιγύπτου, με επέμβαση του Θεού και αρχηγό τον Μωυσή, και αφού έζησαν 40 χρόνια στην έρημο, μπήκαν στη γη που είχε υποσχεθεί ο Θεός στον πρόγονό τους τον Αβραάμ, και την κατέκτησαν.

Τότε ο αρχιστράτηγος καλεί το λαό να διαλέξουν τον Θεό τους, δηλώνοντας ποιον Θεό θα λατρεύει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Προηγούμενο Άρθρο

Φθινοπωρινή Συνέλευση της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε.

Επόμενο Άρθρο

Χειροτονία Διακόνου: Ευχαριστήρια ομιλία π. Γιάτσεκ Ούρμπαν

You might be interested in …

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 2/2/19: Εισήγηση του Δρ. Κ. Αγόρα, Τι είναι η «Εκκλησία» ; Τι σημαίνει «Εκκλησία»;

Τι είναι η «Εκκλησία» ; Τι σημαίνει «Εκκλησία»; Δρ. Κωνσταντίνος Αγόρας Πιστεύουμε, Πιστεύω «σε μια, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία». Τι μπορεί να σημαίνει ακριβώς για μας αυτή η κοινή ομολογία πίστεως που είναι και […]

Εορτή Αγ. Φραγκίσκου, Ομιλία σεβ. Αρχιεπισκόπου Νικολάου

4 Οκτωβρίου 2019 Αγ. Φραγκίσκου της Ασσίζης Ο «φτωχούλης του Θεού», όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε ο άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης, μας συγκέντρωσε σήμερα στο ναό του, για να τον γιορτάσουμε ευχαριστώντας τον Θεό για το μεγάλο […]