13 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας δεν υπονοεί σε καμία περίπτωση ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί

Μια απάντηση του  Πάπα Φραγκίσκου σε συνέντευξή του στο Radio Télévision Suisse (RTS), ένα γαλλόφωνο ελβετικό δημόσιο μέσο ενημέρωσης, στην οποία ο Πάπας κατήγγειλε και πάλι «την τρέλα του πολέμου» σε μια συζήτηση που κάλυψε τόσο τον πόλεμο στη Γάζα όσο και τον πόλεμο στην Ουκρανία οδήγησε στο να παρερμηνευτούν τα λόγια του.

Δεδομένου ότι ορισμένοι παρερμήνευσαν τα λόγια του Πάπα θεωρώντας, εσφαλμένα, ότι είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, ανώτερος αξιωματούχος του Βατικανού (ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της θέσης που κατέχει) δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού America ότι ο Πάπας «ανησυχεί εδώ και καιρό για τις απώλειες ζωών και τους τραυματισμούς που υφίσταται η Ουκρανία και πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να διαπραγματευτεί [την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου]». Είπε ότι ο Πάπας δεν υπονοεί σε καμία περίπτωση ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί. Ενώ σημείωσε ότι η αναφορά στη «λευκή σημαία» εισήχθη από τον δημοσιογράφο, και ότι στο μυαλό του Πάπα αυτή η αναφορά, αφορά στην προστασία των διαπραγματεύσεων και όχι στην παράδοση.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού το Σάββατο, υπενθύμισε ότι η θέση του Πάπα για την Ουκρανία, την οποία πάντα περιγράφει ως «μαρτυρικό» έθνος, εκφράστηκε πλήρως στα λόγια του στην Θεομητορική Προσευχή Άγγελος Κυρίου στις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της δεύτερης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκείνη την ημέρα, όπως είπε, ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε τη «βαθιά του αγάπη» για τον ουκρανικό λαό και κάλεσε όλα τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια διπλωματική λύση προς αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

Ο κ. Μπρούνι εξήγησε ότι σε άλλο σημείο της συνέντευξης, μιλώντας για μια άλλη κατάσταση σύγκρουσης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αλλά και αναφερόμενος σε κάθε κατάσταση πολέμου, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ξεκάθαρα: «Οι διαπραγματεύσεις δεν αποτελούν ποτέ παράδοση».

Ο κ. Μπρούνι ανέφερε ότι τα λόγια του Πάπα, που προέρχονται από μια διατύπωση που πρότεινε ο ερωτών δημοσιογράφος, επαναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυτό που έχει ήδη δηλώσει [ο Πάπας] σε αυτά τα δύο χρόνια συνεχών εκκλήσεων και δημόσιων δηλώσεων, δηλαδή τη σημασία του διαλόγου ενάντια στην «τρέλα» του πολέμου και την πρωταρχική ανησυχία για την τύχη του άμαχου πληθυσμού.

«Η ελπίδα του Πάπα», επαναβεβαίωσε ο κ. Μπρούνι, «είναι και παραμένει αυτή που πάντα επαναλάμβανε αυτά τα χρόνια και επανέλαβε πρόσφατα με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της σύγκρουσης: “Καθώς ανανεώνω την πολύ βαθιά μου αγάπη για τον μαρτυρικό ουκρανικό λαό και προσεύχομαι για όλους, ιδιαίτερα για τα πολλά αθώα θύματα, ικετεύω να βρεθεί ένα μικρό κομμάτι ανθρωπιάς που θα επιτρέψει τη δημιουργία των συνθηκών για μια διπλωματική λύση προς αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης”».

Mε πληροφορίες από το americamagazine.org

Προηγούμενο Άρθρο

Για την Ημέρα της Γυναίκας και για κάθε μέρα

Επόμενο Άρθρο

Καναδάς: επιλογή ευθανασίας και για τους ψυχικά ασθενείς

You might be interested in …

«Η οικοδόμηση της ΕΕ είναι καθήκον όλων των πολιτών»

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (comece) εξέδωσε έγγραφο με θέμα τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης-26ης Μαΐου. Η υποστήριξη της Εκκλησίας στη «Κοινή Ευρωπαϊκή Οικία», παρόλο που δεν είναι τέλεια. Ο […]

Καρδινάλιος Παρολίν: Χρειάζονται άμεσα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Τελώντας τη Θ. Λειτουργία την ημέρα μνήμης της Αγίας Ρίτας της Κάσια, ο καρδινάλιος Παρολίν, αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας  αναφέρθηκε στα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία, επικαλούμενος τη μεσολάβηση της αγίας για να τερματιστεί η βία. […]

Καταπιεσμένοι και διωγμένοι χριστιανοί:περισσότεροι από 4 χιλιάδες φονευθέντες σ’ ένα χρόνο

  Περισσότεροι  από 245 εκατομμύρια χριστιανοί υπέστησαν  τον περασμένο χρόνο σοβαρούς διωγμούς στις Χώρες τους σε όλο τον κόσμο. 4.305  άτομα σκοτώθηκαν για λόγους που συνδέονται  με την πίστη τους  και 3.150 συνελήφθηκαν, καταδικάστηκαν και κρατήθηκαν […]