20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας επέλεξε 21 νέους καρδιναλίους

Ο Πάπας επέλεξε 21 νέους καρδιναλίους

Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε τη σύγκληση της 8ης Σύναξης των Καρδιναλίων (κονσιστόριο) της Αρχιεροσύνης του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, και την επιλογή 21 νέων καρδιναλίων, προσθέτοντας 16 εκλέκτορες και πέντε ηλικιωμένους ιεράρχες στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων, το οποίο είναι αρμόδιο για την εκλογή του Ρωμαίου Ποντίφικα αλλά και βοηθά τον Πάπα ενεργώντας συλλογικά ή ατομικά αναλαμβάνοντας διάφορα καθήκοντα.

Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο Πάπας την Κυριακή 29 Μαΐου στο τέλος της μεσημεριανής προσευχής Regina Coeli, και ήταν μια κίνηση, που όπως αναφέρει ο τύπος, αναμενόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Με αυτές τις επιλογές, ο πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει να αναδιαμορφώνει το Κολλέγιο των Καρδιναλίων, το σώμα που θα εκλέξει και τον επόμενο Πάπα. Μετά τη Σύναξη της 27ης Αυγούστου, ο αριθμός των εκλεκτόρων θα φτάσει τους 133, με τον πάπα Φραγκίσκο να έχει επιλέξει σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών.

Η γεωγραφική κατανομή

Με αυτή τη νέα επιλογή καρδιναλίων, ο Πάπας συνεχίζει, όπως δείχνει η προέλευσή τους, την προσπάθειά του να διευρύνει την γεωγραφική εκπροσώπηση ακόμα περισσότερο στο κολλέγιο των καρδιναλίων.

Μετά την επόμενη Σύναξη των Καρδιναλίων, η Ευρώπη, αποκτά τέσσερις νέους καρδιναλίους κάτω των 80 ετών, και θα εξακολουθεί να είναι η ήπειρος με τους περισσότερους εκλέκτορες, 53.

Η πατρίδα του Πάπα, η Λατινική Αμερική, θα αυξήσει την εκπροσώπησή της κατά τρεις και θα έχει 24 εκλέκτορες, σχηματίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ηπειρωτική εκπροσώπηση.

Και η Ασία, με πέντε νέους καρδιναλίους, θα μεγαλώσει την εκπροσώπησή της φτάνοντας τους 20 από τους 15 που ήταν έως τώρα και θα γίνει η ήπειρος με τη τρίτη μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Η Αφρική πρόκειται να αποκτήσει δύο ακόμη καρδιναλίους τον Αύγουστο και θα έχει πλέον 17, ενώ η προσθήκη του νέου καρδινάλιου McElroy δίνει στην ηπειρωτική εκπροσώπηση ΗΠΑ-Καναδά 14 εκλέκτορες.

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν ονόμασε νέους καρδιναλίους από την Ωκεανία, η οποία θα παραμείνει με τρεις καρδιναλίους εκλέκτορες. Ανακοίνωσε όμως τον πρώτο καρδινάλιο από τη Σιγκαπούρη – τον αρχιεπίσκοπο William Goh Seng Chye – και τον πρώτο από το Ανατολικό Τιμόρ – τον αρχιεπίσκοπο Virgilio do Carmo Da Silva SDB. Εκτός από τον νέο καρδινάλιο Roche, ο Πάπας ανακοίνωσε ότι δύο ακόμα αξιωματούχοι του Βατικανού θα ονομασθούν καρδινάλιοι τον Αύγουστο, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 26, που εργάζονται σήμερα στη Ρωμαϊκή Κουρία ή έχουν υπηρετήσει εκεί κατά το παρελθόν, θα είναι μεταξύ των εκλεκτόρων καρδιναλίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο δύο Ιταλοί θα ενταχθούν στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στους 20, παραμένοντας βέβαια οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα.

Να σημειώσουμε τέλος ότι πέντε από τους νέους καρδιναλίους είναι άνω των 80 ετών.

Οι νέοι Καρδινάλιοι

Arthur Roche, επικεφαλής της Συνόδου για τη Θεία Λατρεία και την Τάξη των Μυστηρίων

Lazzaro You Heung sik, Επικεφαλής της Συνόδου για τον Κλήρο

Fernando Vergez Alzaga, Επικεφαλής του Κυβερνείου της Πόλης του Βατικανού.

Αρχιεπίσκοπος Marseille, Jean-Marc Aveline, (Γαλλία).

Αρχιεπίσκοπος Ekwulobia, Peter Okpaleke, (Νιγηρία).

Αρχιεπίσκοπος Manaus, Leonardo Ulrich Steiner, (Βραζιλία).

Αρχιεπίσκοπος Goa e Damão, Filipe Neri António Sebastião do Rosário Ferrão (Ινδία).

Επίσκοπος San Diego, Robert Walter McElroy, (ΗΠΑ.).

Αρχιεπίσκοπος Dili, Virgilio Do Carmo Da Silva, (Ανατολικό Τιμούρ).

Επίσκοπος Como, Oscar Cantoni, (Ιταλία).

Αρχιεπίσκοπος Hyderabad, Anthony Poola, (Ινδία).

Αρχιεπίσκοπος Brasília, Paulo Cezar Costa, (Βραζιλία).

Επίσκοπος Wa, Richard Kuuia Baawobr M. Afr, (Γκάνα).

Αρχιεπίσκοπος Singapore, William Goh Seng Chye, (Σιγκαπούρη).

Αρχιεπίσκοπος Asunción, Adalberto Martínez Flores, (Παραγουάη).

Αρχιεπίσκοπος Giorgio Marengo (Μογγολία).

Οι πέντε άνω των 80 ετών:

Αρχιεπίσκοπος Jorge Enrique Jiménez Carvajal – Πρώην Αρχιεπίσκοπος Cartagena (Κολομβία).

Αρχιεπίσκοπος Lucas Van Looy sdb – Πρώην Αρχιεπίσκοπος Ghent (Βέλγιο).

Αρχιεπίσκοπος Arrigo Miglio – Πρώην Αρχιεπίσκοπος Cagliari (Italy).

Πατέρας Gianfranco Ghirlanda τΙ. – Καθηγητής Θεολογίας.

Πανοσιολογιότατος Fortunato Frezza, Κανονικός του ιερού ναού του Αγ. Πέτρου.

Προηγούμενο Άρθρο

Η βορειοανατολική Αφρική αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση

Επόμενο Άρθρο

Από τη λιτανεία της Παναγίας στη Μεσογγή Κέρκυρας [φωτορεπορτάζ]

You might be interested in …

Μια “εικονική” Θ. Λειτουργία δεν αντικαθιστά την προσωπική συμμετοχή

    Είναι επείγον να επιστρέψουμε στην ομαλότητα της χριστιανικής ζωής με την φυσική παρουσία στη Θεία Λειτουργία, εκεί όπου οι περιστάσεις το επιτρέπουν: καμία μετάδοση μέσω των ηλεκτρονικών ΜΜΕ δεν είναι συγκρίσιμη με την […]

Η Νότια Κορέα εγκαινιάζει την πρωτοβουλία “Church Everyday” για την επιστροφή των καθολικών

“Δεν πηγαίνω πια στην εκκλησία- έχει γίνει πολύ πιο βολικό να μένω στο σπίτι και να παρακολουθώ τη λειτουργία με τη ζωντανή μετάδοση στο YouTube”, εξομολογείται ο Samuel Lee, ένας 29χρονος καθολικός στη Σεούλ της […]

Είναι σημαντικό να βαπτιστούμε σε βρεφική ηλικία, διότι λαβαίνουμε το Άγιο Πνεύμα

Η Βάπτιση ενός παιδιού είναι μία πράξη δικαιοσύνης για εκείνο, φροντίστε να αναπτύσσονται  με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Με αυτά τα  λόγια ο Πάπας Φραγκίσκος, στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χθες το πρωί, χορήγησε […]