17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας καλεί για την προώθηση της «οικονομίας της ειλικρίνειας»

Ήταν άλλο ένα μάθημα στην οικονομική σκέψη του πάπα Φραγκίσκου. Σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από τα μέλη της Confederazione Cooperative Italiane (Συνομοσπονδία των Ιταλικών Συνεταιρισμών), το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε στα 7.000 άτομα που παραβρέθηκαν στην συνάντηση πέντε πρακτικές προτάσεις για την αποστολή τους στην εποχή του «πολιτισμού της μίας χρήσης».

Κατ' αρχάς, είπε ο Πάπας, οι συνεταιρισμοί πρέπει να συνεχίσουν να είναι «η κινητήριος δύναμη που σηκώνει και αναπτύσσει τα πιο αδύναμα τμήματα των τοπικών κοινωνιών μας και της κοινωνίας των πολιτών».

Η πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία νέων συνεταιρισμών, παράλληλα με την ανάπτυξη των υφιστάμενων, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, είπε.

Δεύτερον, ο Πάπας προέτρεψε το συνεταιριστικό κίνημα να είναι ένας «πρωταγωνιστής», προτείνοντας νέες λύσεις πρόνοιας, ιδιαίτερα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ως τρίτο σημείο, μίλησε για την οικονομία και τη σχέση της με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μιλώντας για την ανάγκη «να παγκοσμιοποιηθεί η αλληλεγγύη», προέτρεψε τη συνομοσπονδία να φέρει τους συνεταιρισμούς στις «περιφέρειες της ύπαρξης» και να συνεχίσουν να είναι «προφητικές» με την «επινόηση νέων μορφών συνεργασίας».

Ο Πάπας μίλησε για το είδος του φιλελευθερισμού, ο οποίος πιστεύει ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι να παράγει πλούτο -χωρίς να έχει σημασία το πώς-  και στη συνέχεια, την προώθηση κάποιας αναδιανομής. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι στο χέρι μιας εταιρείας το «να παραχωρήσει ψίχουλα από το συσσωρευμένο πλούτο» σε όσους έχουν ανάγκη ώστε στη συνέχεια, να «απαλλάξει τον εαυτό της» από τη λεγόμενη «κοινωνική ευθύνη», είπε ο Πάπας.  «Διατρέχετε τον κίνδυνο να παραπλανήσετε τον εαυτό σας ότι κάνετε καλά, ενώ, δυστυχώς, συνεχίζετε να κάνετε μάρκετινγκ, χωρίς ποτέ να αποδράσετε από τον «μοιραίο βρόχο» του εγωισμού, ο οποίος έχει τον θεό του χρήματος στο επίκεντρο», είπε.

Αντ' αυτού, ο συνεταιρισμός δημιουργεί ένα «νέο είδος οικονομίας» που επιτρέπει «οι άνθρωποι να αναπτύσσονται στην πλήρη προοπτική τους, κοινωνικά και επαγγελματικά, καθώς και στην ευθύνη, την ελπίδα και τη συνεργασία, είπε. Ο Πάπας διευκρίνισε ότι, ενώ ο ίδιος δεν θα έλεγε ότι η αύξηση του εισοδήματος δεν είναι σημαντική, σίγουρα όμως «δεν είναι αρκετή».

Τέταρτον, είπε, το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση, τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση της οικογενειακής ζωής, επιμένοντας στην ισορροπία εργασίας-ζωής, η οποία «θα βοηθήσει τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν πλήρως τη δική τους αποστολή και να θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους ταλέντα». Με τον τρόπο αυτό, είπε, οι γυναίκες είναι «ελεύθερες να είναι πάντα οι μεγαλύτεροι πρωταγωνιστές, είτε στη δουλειά είτε σε οικογένειες».

Πέμπτον, όπου υπάρχουν λίγοι πόροι για να ξεκινήσουν νέα έργα, ο Πάπας προέτρεψε το συνεταιριστικό κίνημα «να επενδύει σωστά», ιδιαίτερα ενοποιώντας «καλούς πόρους για  να υλοποιηθούν καλά έργα». Προέτρεψε για μία μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων αλλά και τη δημιουργία των πόρων «για τις οικογένειες, για να ζουν με αξιοπρέπεια και ηρεμία».

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο το χρήμα να γίνεται είδωλο λέγοντας: «Όταν τα χρήμα γίνεται είδωλο, ελέγχει τις επιλογές του ανθρώπου. Τον κάνει σκλάβο».

Προέτρεψε το συνεταιριστικό κίνημα να ενταχθεί στην παγκόσμια οικονομία για να προωθήσει τόσο «την οικονομία της ειλικρίνειας» όσο και «μια θεραπεία της οικονομίας». Τους προέτρεψε να δείξουν «θάρρος και φαντασία για να οικοδομήσουν μια δίκαιη πορεία, έτσι ώστε να ενσωματώσουν την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο».

Κατέληξε καλώντας τα μέλη της Καθολικής συνομοσπονδίας για τη διατήρηση της Καθολικής ταυτότητας και των αξιών τους στην συνεργασία τους με άλλες συνεταιριστικές ομάδες για τη δημιουργία μιας μεγάλης εθνικής ομοσπονδίας.

«Ζήστε την συμμαχία σας (με τις άλλες ομάδες) ως Χριστιανοί, ως απάντηση στην πίστη και την ταυτότητά σας, χωρίς φόβο. Πίστη και ταυτότητα στη βάση», είπε.

«Και αυτό είναι και μια χριστιανική έκκληση σε όλους», συνέχισε, μιλώντας εκτός κείμενου. «Χριστιανικές αξίες, όχι μόνο για τους εαυτούς μας. Πρέπει να τις  μοιραζόμαστε. Μοιραστείτε τις με εκείνους που δεν σκέφτονται όπως εμείς, αλλά που θέλουν το ίδιο πράγμα που θέλουμε κι εμείς».

Το χριστιανικό συνεταιριστικό κίνημα της Ιταλίας ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, εμπνευσμένο από την εγκύκλιο Rerum Novarum, γραμμένη από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ΄.

Η «Confederazione Cooperative Italiane» ιδρύθηκε το 1919, καταργήθηκε από το φασιστικό καθεστώς, και επανιδρύθηκε το 1945.

28/02/2015

Προηγούμενο Άρθρο

μια αλυσίδα αλληλεγγύης γύρω από Τζαμί.

Επόμενο Άρθρο

Προσευχές για τη Συρία, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα

You might be interested in …

Ο Πάπας συστήνει την Κυριακή του Λόγου του Θεού

Με την Αποστολική Επιστολή με τη μορφή του ιδιόβουλου “Aperuit illis”, ο Πάπας ορίζει την τρίτη Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους ως Κυριακή για τον εορτασμό, τον προβληματισμό και τη διάδοση του Λόγου του […]

“Το τρένο των παιδιών” φτάνει στο Βατικανό για να συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο

Ο πάπας Φραγκίσκος το Σάββατο 30 Μαΐου συνάντησε μια ομάδα παιδιών που έφθασαν στο Βατικανό επιβάτες του «τρένου των παιδιών». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Πολιτισμό, σε συνεργασία με τον εθνικό […]

“Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις ρίζες της”

«Η Ευρώπη να ξαναβρεί τις ρίζες της, να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης σε διάλογο με τον κόσμο». Με αυτή την προτροπή ξεκίνησε την ομιλία του ο πάπας Φραγκίσκος στο Συμβούλιο της Ευρώπης (25-11-14). Ο Πάπας […]