20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας καλεί τους χριστιανούς να προσεύχονται για την ειρήνη

Ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει έκκληση στους χριστιανούς να μην ξεχνούν τις πολλές εντάσεις και συγκρούσεις που προκαλούν θάνατο, πόνο και καταστροφές σε όλο τον κόσμο και μας ζητά να μην κουραστούμε ποτέ να προσευχόμαστε, καθώς «η προσευχή είναι η ήπια δύναμη που προστατεύει και στηρίζει τον κόσμο».

«Ακόμη και σε αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, ας μην κουραστούμε ποτέ να προσευχόμαστε για την ειρήνη», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς κατά τη διάρκεια της πρώτης Θεομητορικής προσευχής Άγγελος Κυρίου για τον Ιούλιο.

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, συνέχισε, «προσευχηθείτε για τον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται τόσο πολύ». Αλλά υπενθύμισε επίσης σε όλους να μην παραβλέπουν τους τόσους άλλους πολέμους «που δυστυχώς συχνά ξεχνιούνται: τις πολλές εντάσεις και συγκρούσεις που αιματοκυλούν πολλά μέρη στη γη».

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί πόλεμοι».

Ο Πάπας ολοκλήρωσε την έκκλησή του προτρέποντας όλους τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης να «ενδιαφερθούν για το τι συμβαίνει».

«Ας βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν- ας προσευχηθούμε», απηύθυνε έκκληση, «γιατί η προσευχή είναι η ήπια δύναμη που προστατεύει και στηρίζει τον κόσμο».

Ξεχασμένες συγκρούσεις συνεχίζουν να μαίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου – με κάθε μία από αυτές να έχει βαρύ ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Όπως φαίνεται στην Αφρική, η αστάθεια επεκτείνεται

Σουδάν

Από τις αρχές του χρόνου, το Σουδάν μαστίζεται από ένα κύμα φρικτής βίας μεταξύ στρατευμάτων πιστών σε δύο αντίπαλες δυνάμεις.

Σε αυτή τη σύγκρουση, η αιματοχυσία ξέσπασε πρώτα στο Χαρτούμ και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο Νταρφούρ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Αν και οι αριθμοί δεν είναι σε καμία περίπτωση ακριβείς, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Σουδανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πάνω από 1.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σαχέλ και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Επίσης στην Αφρική, τα γεγονότα στην περιοχή του Σαχέλ -μια ζώνη που εκτείνεται σε απόσταση 5.400 χιλιομέτρων από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα- εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

Χρόνια συγκρούσεων έχουν αφήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία.

Και σαν να μην έφταναν αυτά τα δεινά, μια φρικτή επίθεση στις 16 Ιουνίου ήρθε σαν μια υπενθύμιση για το ότι συνεχίζει να μαίνεται το χάος στο ανατολικό Κονγκό, ένα μέρος που τρομοκρατείται από ένοπλες ομάδες.

Υεμένη, Συρία, Ουκρανία

Ενώ υπήρξε μια παρατεταμένη ανάπαυλα της βίας στην Υεμένη, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ανησυχεί από τα γεγονότα. Η χώρα παραδόθηκε στη βία το 2014, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εισήλθε στον πόλεμο το 2015.

Και, μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και η Συρία. Αν και απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η βία συνεχίζει να πλήττει τη χώρα όπου περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2011.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εχθροπραξίες, όταν τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με αναφορές, ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση φέτος, με εννέα ανθρώπους να χάνονται όταν μαχητικά αεροσκάφη ξεφόρτωσαν φορτίο βομβών δίπλα σε αγορά.

Μαζί με όλα αυτά, οι μάχες στην Ουκρανία που συνεχίζονται, προστίθενται στον τραγικό κατάλογο των συγκρούσεων.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Ενορία Της Ξυνάρας Τίμησε Τους Προστάτες Της

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδικάζει το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία

You might be interested in …

Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa: Η κατάσταση είναι αβάσταχτη

Μιλώντας σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa, λέει ότι “όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση”. “Πραγματικά αβάσταχτη”. Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα […]

Καρδινάλιος Erdo: Ο πάπας Φραγκίσκος ήρθε στην Ουγγαρία με πολλή αγάπη

Ο Καρδινάλιος Péter Erdο, Αρχιεπίσκοπος του Έστεργκομ-Βουδαπέστης, σε συνέντευξή του στο Vatican News, μίλησε για το Αποστολικό Ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου στην Ουγγαρία και όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Πάπας ήρθε ως ένας πραγματικός προσκυνητής της […]

Ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας

« Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη»« Μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ » Αυτές ήταν οι πρώτες φράσεις που αντάλλαξαν, το Σάββατο 13-5-2023 το απόγευμα, ο πάπας Φραγκίσκος   και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, […]