20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί για Διαγενεακή Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης

Ευαισθητοποίηση για το Κοινό Καλό των Θαλασσών του κόσμου

Ο πάπας Φραγκίσκος καλεί για Διαγενεακή Αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης

Ένα σημαντικό συνέδριο, «Το κοινό καλό και οι κοινές μας θάλασσες», πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2019. Συγκέντρωσε ένα ευρύ και διεθνές κοινό τόσο από την Καθολική Εκκλησία, όσο και από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της επιστήμης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών συναντήθηκαν για να μελετήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί, οι θάλασσες και οι παράκτιες περιοχές του πλανήτη. Οι εισηγήσεις πραγματεύτηκαν ακόμα τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής ζημίας στα μέσα διαβίωσης των κοινοτήτων και των λαών που εξαρτώνται από την υγεία των θαλασσών.

Υπό το φως της Εγκυκλίου Επιστολής του πάπα Φραγκίσκου «Δοξασμένος Να ‘Σαί» (Laudato Si), οι οργανωτές προσέγγισαν αυτά τα θέματα μέσα από ένα ευρύ φάσμα οπτικών. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση περιελάμβανε παρουσιάσεις για θέματα όπως: η πίεση που ασκείται στους ωκεανούς από τη ρύπανση και την υπεραλίευση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η επακόλουθη απώλεια βιοποικιλότητας, τα προγράμματα βιωσιμότητας της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και η αλιευτική βιομηχανία,  τους κινδύνους για τους φυσικούς οικότοπους και τις ανθρώπινες κοινότητες από τις δραστηριότητες υποθαλάσσιας εξόρυξης, την προοπτική δημιουργίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα, τις αυξανόμενες απειλές και δυσκολίες για τους ναυτικούς και το παγκόσμιο φαινόμενο της δουλείας σε τμήματα του κλάδου της αλιείας.

Ο Καρδινάλιος Πίτερ Τουρκσόν, Πρόεδρος του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη διάβασε το μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. Στο Μήνυμά του ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε για Διαγενεακή δικαιοσύνη και διάλογο προκειμένου να αναπτυχθούν αποτελεσματικότερες δράσεις μπροστά στις «απειλές που δημιουργούνται από την άδικη διαχείριση των θαλασσών μας και την εγκληματική χειραγώγηση των ναυτιλιακών βιομηχανιών».

Σε μια επιδραστική ομιλία ο πρέσβης Peter Thomson, ο πρώτος ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, εντόπισε πέντε ιδιαίτερες προκλήσεις για τους ωκεανούς: τη ρύπανση από τα λιπάσματα, τα μέταλλα, τα πλαστικά και τα λύματα, τις μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές επιδοτούμενες από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και την επακόλουθη απώλεια βιοποικιλότητας και κοραλλιογενών υφάλων, την αποξυγόνωση και την οξίνιση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φετινές συνομιλίες για το παγκόσμιο κλίμα στο Σαντιάγκο της Χιλής θα αποτελέσουν ευκαιρία για την μεγαλύτερη προστασία των ωκεανών και έτσι να δημιουργηθεί η «μπλε COP» (COP είναι η Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος). Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Karmenu Vella, παρουσίασε σε βίντεο μήνυμα τη στρατηγική της ΕΕ για τους ωκεανούς η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών, στην προώθηση μιας βιώσιμης μπλε οικονομίας και στη στήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Η Amy Echeverria, από το Διεθνές Καθολικό Κίνημα για το Κλίμα (GCCM), επέμεινε στη παρέμβασή της για την ανάγκη ανάπτυξης μεγαλύτερης οικειότητας με τη δημιουργία, ενός βιώσιμου τρόπου ζωής  και να «υψώσουμε τη φωνή μας ως συνήγοροι (υπερασπιστές) των ωκεανών». Ο π. Joe O’Donnell από το «Apostolatus Maris» παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς η Εκκλησία «ταξιδεύει μαζί με τους ναυτικούς» και παρέχει συγκεκριμένη βοήθεια και πνευματική υποστήριξη σε αυτό το διεθνές και συχνά εκμεταλλευόμενο κομμάτι της ανθρωπότητας.

Στα συμπεράσματά του σχετικά με τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης, ο πρόεδρος της Δικαιοσύνης και Ειρήνης Ευρώπης, ο επίσκοπος Noel Treanor του Down and Connor (Μπέλφαστ) της Ιρλανδίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικαιρότητα και το εύρος των τομέων που συμμετείχαν στην Διάσκεψη. Παρατήρησε ότι εμπνευσμένη από την πίστη, βασισμένη στην επιστήμη και εμπλουτισμένη από τις εισηγήσεις της έρευνας, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας της αλιείας κλπ., οι εργασίες της Διάσκεψης συνιστούν μια ζωτική συμβολή για την προώθηση της ευαισθητοποίησης στην κοινωνία και μεταξύ των γενεών αλλά και σε όλους τους τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας για την προώθηση καλύτερης φροντίδας για τους ωκεανούς και γενικότερα για τη δημιουργία. Τόνισε τη σημασία της έμφασης του πάπα Φραγκίσκου για την περισυλλογή, συγκεκριμένα την προσευχή για τη δημιουργία και το σύμπαν για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ πίστης, επιστήμης και βιομηχανίας και μεταξύ όλων όσων αλληλεπιδρούν με τις θάλασσες.

Την Κυριακή 5 Μαΐου, ο καρδινάλιος Πίτερ Τέρκσον προΐστατο στην Θεία Λειτουργία  Stella Maris, μαζί με τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, σε πλοίο ανοικτά των ακτών της Κοπεγχάγης.

Στη συνάντησή τους στις 5 Μαΐου, οι Γενικοί Γραμματείς των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης  Ευρώπης έλαβαν την απόφαση να αφιερώσουν την Ετήσια Συντονισμένη Δράση του Δικτύου Δικαιοσύνης και Ειρήνης Ευρώπης το 2020 για το κοινό καλό των θαλασσών.

Έτσι, το επόμενο έτος, το 2020, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιοσύνης και Ειρήνης θα αναπτύξει μια Συντονισμένη και κοινή δράση για το κοινό αγαθό των θαλασσών.

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Η Εαρινή Πανήγυρη της Βρυσιώτισσας

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την 56η Παγκόσμια Ημέρα των Κλήσεων

You might be interested in …

Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου Ministerium Historiae

Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου Ministerium Historiae Σημ: Τις ομιλίες από την εκδήλωση μπορείτε να τις διαβάσετε πατώντας πάνω στους συνδέσμους που υπάρχουν στο κείμενο   Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στις 7 το απόγευμα, στο Βυζαντινό […]

Οι «Ανθρωπιστικοί Διάδρομοί» και στη Λέσβο!

Παρουσιάζοντας στο παρελθόν το πρόγραμμα των “Ανθρωπιστικών Διαδρόμων” μέσω των οποίων οι χριστιανικές εκκλησίες της Ιταλίας, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της χώρας, μεταφέρουν με ασφάλεια αναγνωρισμένους πρόσφυγες από ζώνες σε κίνδυνο στην Ιταλία, […]

Ο πάπας Φραγκίσκος και ο Bono των U2 εγκαινιάζουν την εκπαιδευτική πρωτοβουλία Scholas

Εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Εκπαιδευτική Κίνηση Scholas και του περιβαλλοντικού της προγράμματος, ο πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε τους νέους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Η προστασία της φύσης σημαίνει προστασία της ποίησης […]