9 Ιανουάριος 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος προς τη Διεθνή Κάριτας: “Συνεχίστε να μοιράζετε την αγάπη του Θεού με φιλανθρωπία”

Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της Caritas Internationalis και ευχαριστεί τη συνομοσπονδία των καθολικών οργανισμών αρωγής για τις αδιάκοπες προσπάθειές τους και τη φιλανθρωπική τους αγάπη σε όλο τον κόσμο.

Συνεχίστε να ανταποδίδετε την αγάπη του Θεού, δήλωσε την Πέμπτη 11 Μαΐου ο πάπας Φραγκίσκος, ενθαρρύνοντας τα μέλη του αντιπροσωπευτικού συμβουλίου και του προσωπικού του Ποντιφικού Ιδρύματος Διεθνούς Κάριτας στο Βατικανό.

Η Διεθνής Κάριτας είναι μια συνομοσπονδία με πάνω από 160 μέλη που εργάζονται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Η Κάριτας, εμπνευσμένη από την Καθολική πίστη, βοηθά με το να προσεγγίζει τους φτωχούς, τους ευάλωτους και τους αποκλεισμένους, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας, για να οικοδομήσει έναν κόσμο βασισμένο στη δικαιοσύνη και την αδελφική αγάπη.

Στην ομιλία του, ο Άγιος Πατέρας τόνισε το τεράστιο παγκόσμιο φιλανθρωπικό έργο, που γίνεται από αγάπη και που αναπαράγει την αγάπη του Χριστού.

“Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι, στην αφετηρία όλης της φιλανθρωπικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας, βρίσκεται ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος, “αφού αγάπησε τους δικούς του που ήταν στον κόσμο, τους αγάπησε μέχρι τέλους”.

Όργανα της αγάπης του Θεού

“Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος”, είπε, “να δείξουμε στον Θεό ότι κατανοούμε το νόημα της Ευχαριστίας από το να δίνουμε στους άλλους αυτό που εμείς οι ίδιοι έχουμε λάβει όταν, ως απάντηση στην αγάπη του Χριστού, προσφέρουμε τον εαυτό μας ως δώρο για τους άλλους”.

Ο Πάπας τους προέτρεψε να επιστρέψουν στην πηγή της αγάπης του Θεού για εμάς, “ακριβώς επειδή η ταυτότητα της Διεθνούς Κάριτας εξαρτάται άμεσα από την αποστολή που έχει λάβει”.

“Όταν αγκαλιάζουμε την αγάπη του Θεού και όταν αγαπάμε ο ένας τον άλλον στο όνομά Του, διερευνούμε τα βάθη της ταυτότητάς μας, ως άτομα και ως Εκκλησία, και το νόημα της ύπαρξής μας”, είπε.

Η Ευχαριστία

Ο Άγιος Πατέρας αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μιλήσει για το πώς η Ευχαριστία μπορεί να τους δώσει δύναμη, υπενθυμίζοντας ότι στην Ευχαριστία είναι “η πραγματική και συνεχής παρουσία του Χριστού που προσφέρει τον εαυτό του για μας και που μας αγάπησε πρώτος χωρίς να ζητήσει τίποτα σε αντάλλαγμα…”.

Μπροστά σε αυτό το “άνευ όρων δώρο που ο Χριστός έκανε από τον εαυτό του από αγάπη”, είπε ο Πάπας, πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

“Μπορούμε να εισέλθουμε στο χαρούμενο και μεγάλο μυστήριο της ανταπόδοσης”, πρόσθεσε, “με ευγνωμοσύνη, δείχνοντας τις ευχαριστίες μας στον Θεό, στρεφόμενοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας που υποφέρουν, που έχουν ανάγκη από φροντίδα, που χρειάζονται τη βοήθειά μας για να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους ως τέκνα …”.

Αγάπη και φιλανθρωπία

“Ακόμη και οι πιο εξαιρετικές πράξεις, ακόμη και οι πιο ηρωικές πράξεις γενναιοδωρίας, όπως το να χαρίζει κανείς όλα του τα υπάρχοντα για να βοηθήσει τους πεινασμένους”, είπε ο Πάπας, “αν γίνονται χωρίς αγάπη, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα”.

“Η αγάπη”, είπε, “ανοίγει τα μάτια μας και διευρύνει το βλέμμα μας, επιτρέποντάς μας να αναγνωρίσουμε στον ξένο που συναντάμε στο δρόμο το πρόσωπο ενός αδελφού ή μιας αδελφής που έχει ένα όνομα, μια ιστορία, ένα δράμα, για το οποίο δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι”.

“Στο φως της αγάπης του Θεού”, σημείωσε ο Πάπας, “η πραγματικότητα του άλλου βγαίνει από τις σκιές, αναδύεται από την ασημαντότητα και αποκτά αξία, σημασία. Οι ανάγκες του πλησίον μας μας προκαλούν, μας προβληματίζουν και μας προκαλούν αίσθημα ευθύνης”.

Η στάση έχει σημασία

Ο Άγιος Πατέρας τους υπενθύμισε την περιγραφή του Αγίου Παύλου για την αυθεντική αγάπη. Η φιλανθρωπία, πρότεινε ο Πάπας, απαιτεί να κάνουμε χώρο για τους άλλους και να έχουμε επίγνωση της στάσης μας.

“Θέλετε να ξέρετε αν ένας χριστιανός ζει τη φιλανθρωπία; Κοιτάξτε προσεκτικά για να δείτε αν είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ελεύθερα, με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους, χωρίς να γκρινιάζουν ή να ενοχλούνται. Η φιλανθρωπία είναι υπομονετική, γράφει ο Παύλος, και υπομονή είναι η ικανότητα να υπομένεις απροσδόκητες δοκιμασίες, καθημερινούς κόπους, χωρίς να χάνεις τη χαρά και την εμπιστοσύνη στον Θεό. Γιατί είναι το αποτέλεσμα ενός αργού μόχθου του πνεύματος, κατά τον οποίο μαθαίνουμε να κυριαρχούμε στον εαυτό μας και να αναγνωρίζουμε τα όριά μας”.

Ο Άγιος Πατέρας τους προέτρεψε να “συνεργάζονται με την παγκόσμια Εκκλησία στη σπορά, διακηρύσσοντας το Ευαγγέλιο μέσω καλών έργων”- “να συνοδεύουν τις τοπικές Εκκλησίες στην ενεργό δέσμευσή τους στην ποιμαντική φιλανθρωπία”- και να αποτελούν παράδειγμα “ενότητας”.

Ο πάπας Φραγκίσκος έκλεισε παραπέμποντας όλους αυτούς στη μεσολάβηση της Μαρίας, της Μητέρας της Εκκλησίας, μεταδίδοντας την ευλογία του και ζητώντας τις προσευχές τους.

Ματθαίος Γιαννησόπουλος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας: Η οικογένεια είναι το μέλλον της κοινωνίας

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας

You might be interested in …

Κάριτας Ελλάς- Κάριτας Ευρώπης: Ας δώσουμε τέλος στην παγκόσμια πείνα

Βρυξέλλες, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2015   Ας δώσουμε τέλος στην παγκόσμια πείνα   Μόνο στην Ευρώπη, πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν από οικονομικής […]

Κοντά στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τη μανία του Εγκέλαδου στη Βρίσα της Λέσβου βρέθηκε η τοπική ομάδα της Κάριτας Ελλάς.

Η ομάδα της Κάριτας Ελλάς, επισκέφτηκε το χωριό που χτυπήθηκε περισσότερο από το σεισμό της Δευτέρας, καθώς κατέρρευσαν τα περισσότερα σπίτια του οικισμού, και προχώρησε σε μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης και των αναγκών των […]

Έκθεση της Caritas Europa “Η ευρωπαϊκή κρίση και ο αντίκτυπός της στους ανθρώπους – Έκκληση για δίκαιες εναλλακτικές οδούς και λύσεις”

  Κάριτας Ελλάς Αθήνα 27 Μαρτίου 2014   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Έκθεση της Caritas Europa “Η ευρωπαϊκή κρίση και ο αντίκτυπός της στους ανθρώπους – Έκκληση για δίκαιες εναλλακτικές οδούς και λύσεις” (“The European Crisis […]