22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Matteo Bruni, παρουσιάσε λεπτομέρειες για το 46ο Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο εξωτερικό, το οποίο τον οδηγεί στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη φέρει το θέμα της ειρήνης «σε μια εποχή που η ήπειρος κινδυνεύει να παρασυρθεί και πάλι σε συγκρούσεις».

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ξεκινήσει σύντομα ένα νέο διεθνές ταξίδι, στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο στις 26-29 Σεπτεμβρίου. Θα αναφερθεί σε πλήθος θεμάτων, όπως η ειρήνη, η μετανάστευση, η επείγουσα κλιματική κατάσταση και το μέλλον των νέων, ενώ θα επικεντρωθεί σε θέματα της Εκκλησίας, όπως ο ρόλος του Χριστιανισμού στις κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από εκκοσμίκευση και η συμβολή της χριστιανικής εκπαίδευσης.

Το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, που ιδρύθηκε το 1425, γιορτάζει την 600ή επέτειό του και η επέτειος αυτή είναι ένας από τους λόγους για το παπικό ταξίδι.

Στα χνάρια του Ιωάννη Παύλου Β΄

Δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το Αποστολικό Ταξίδι, ο Matteo Bruni, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, ήταν καθησυχαστικός σχετικά με την υγεία του Πάπα, αναφέροντας ότι ακύρωσε τις προγραμματισμένες ακροάσεις του τη Δευτέρα λόγω «μιας ήπιας γρίπης». Ο κ. Μπρούνι πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία νεότερη ενημέρωση και ότι «προς το παρόν όλα παραμένουν ακριβώς όπως είχαν προγραμματιστεί».

Η επικείμενη επίσκεψη ακολουθεί και τα χνάρια των επισκέψεων του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στις δύο χώρες το 1985, όταν συναντήθηκε με τους φοιτητές του Katholieke Universiteit Leuven και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Université Catholique de Louvain.

Οι δύο αυτές εκδηλώσεις αποτελούν επίσης μέρος του προγράμματος του Πάπα Φραγκίσκου. Η επίσκεψή του περιλαμβάνει επίσης την αγιοκατάταξη κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στο Στάδιο Βασιλιάς Μποντουίν της Anna de Jesus, η οποία ηγήθηκε του μοναστηριού των Βρυξελλών επί δεκατέσσερα χρόνια.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είχε τελέσει μια αγιοκατάταξη στο Βέλγιο το 1995, αυτή του Αγίου Damien de Veuster, γνωστού ως Damien of Molokai, ενός μεγάλου Βέλγου ιεραπόστολου που πέθανε ανάμεσα στους λεπρούς της Χαβάης, τους οποίους είχε υπηρετήσει με κόστος την ίδια του τη ζωή.

Χριστιανική μαρτυρία στην Ευρώπη

Πριν από αυτόν, πολλοί άλλοι άγιοι και ιεραπόστολοι έσπειραν τους σπόρους του χριστιανισμού κατά τη διάρκεια των αιώνων από αυτές τις χώρες, όπου σήμερα υπάρχουν περίπου 8.400 καθολικοί στο Βέλγιο και λιγότεροι από 300 στο Λουξεμβούργο.

«Η εκκοσμίκευση είναι ένα ζήτημα, αλλά περισσότερο ίσως αποτελεί μια πρόκληση η χριστιανική μαρτυρία σε μια Ευρώπη όπου ο χριστιανισμός είναι λιγότερο γνωστός από ό,τι στο παρελθόν, με πολλά ερωτήματα γύρω από αυτόν, πολλά από τα οποία δεν έχουν διατυπωθεί, και μια αντίληψη φθοράς», πρόσθεσε ο κ. Μπρούνι. «Υπάρχουν ήδη προσπάθειες να απαντηθούν αυτά τα ζητήματα μέσα σε αυτές τις κοινότητες».

Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα

Εκτός από τις καθολικές κοινότητες, πολλοί καθολικοί θα φθάσουν και από τις γειτονικές χώρες, ο Πάπας θα μεταφέρει το μήνυμά του σε δύο χώρες που φιλοξενούν «την έδρα διαφόρων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ιδίως οικονομικής φύσης» (Λουξεμβούργο) και «την έδρα μεγάλου μέρους της διοίκησης της ΕΕ» (Βέλγιο).

Οι ομιλίες αυτές θα αποτελέσουν ένα σημείο που όλοι θα στρέψουν την προσοχή τους επισκεφθεί τους θεσμούς αυτούς ο Πάπας Φραγκίσκος και τα λόγια του θα «μιλήσουν στην καρδιά της Ευρώπης» και «στο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στον κόσμο στο εγγύς μέλλον» για την υποδοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών, σημειώνοντας ότι ορισμένα έθνη υπήρξαν «θύματα» κατοχής και καταστροφής και σήμερα υποφέρουν από συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Κεντρικό θέμα η ειρήνη

Η ειρήνη θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των επτά ομιλιών, οι οποίες θα γίνουν όλες στα ιταλικά.

Ο κ. Μπρούνι δήλωσε ότι τα θέματα που θα θίξει υπενθυμίζουν την ιστορία εκείνων των χωρών που επιθυμούσαν σθεναρά και εργάστηκαν για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης μετά τα δεινά που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, σε μια εποχή που η ήπειρος κινδυνεύει να συρθεί και πάλι σε συγκρούσεις. Ο Πάπας θα αναφερθεί επίσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την ήπειρό μας.

Μετασχηματισμός της κοινωνίας

Συνυφασμένο με αυτά τα θέματα είναι αυτό της καθολικής εκπαίδευσης και του ρόλου της σε μια εποχή τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι δύο συναντήσεις στο Katholieke Universiteit Leuven και στο Université Catholique de Louvain (27 και 28 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα) θα δώσουν την ευκαιρία στον Πάπα να διατυπώσει σκέψεις για το «τι έχει ακόμη να πει ο Χριστιανισμός στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους καθηγητές του Katholieke Universiteit Leuven, θα προβληθεί ένα βίντεο σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο και αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία λόγω του μετασχηματισμού που έχει υποστεί η βελγική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, επίσης με την παρουσία προσφύγων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Πιθανή συνάντηση με θύματα κακοποίησης

Το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης τέθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, όταν οι δημοσιογράφοι έκαναν μερικές ερωτήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την είδηση που δόθηκε από τη Σύνοδο Επισκόπων του Βελγίου σχετικά με μια πιθανή συνάντηση του Πάπα με 15 θύματα: έξι άνδρες και εννέα γυναίκες.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί «με απόλυτη διακριτικότητα» σε τόπο και ημερομηνία που θα αποκαλυφθεί μόνο αργότερα, δήλωσαν οι επίσκοποι.

Ο κ. Μπρούνι δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση αυτή, αλλά εξήγησε: «Εάν υπάρξει μια συγκεκριμένη συνάντηση, σε συμφωνία με τα θύματα, θα δώσουμε πληροφορίες γι’ αυτήν αργότερα».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και σε άλλες λεπτομέρειες της τετραήμερης επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων με τις αρχές της ΕΕ και θεσμικά όργανα.

Σε συνδυασμό με αυτό θα πραγματοποιηθούν αρκετές συναντήσεις με νέους, ιερείς και μέλη της αφιερωμένης ζωής. Ο καρδινάλιος αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας Pietro Parolin βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Νέα Υόρκη εκπροσωπώντας την Αγία Έδρα στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δεν θα είναι παρών στο ταξίδι.

Προηγούμενο Άρθρο

“Προσκυνητές ελπίδας, Δημιουργοί ειρήνης”

Επόμενο Άρθρο

Καταστρέφουμε τον κόσμο!  Ας σταματήσουμε όσο υπάρχει ακόμα χρόνος!

You might be interested in …

Προστατεύοντας την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”, στην οποία συμμετέχουν 22 εθνικές επιτροπές Συνόδων Καθολικής Ιεραρχίας, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Στο πλαίσιό της έγινε ένα Διεθνές Εργαστήριο (International Workshop) με θέμα “Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Οικονομική […]

Η δεύτερη και η τρίτη ημέρα του Συμποσίου «Ποιμένες και λαϊκοί πιστοί πορεύονται μαζί»

ανταπόκριση του π. Μάρκου Φώσκολου Τον τόνο της 2ης ημέρας του Συμποσίου, το έδωσε η φράση του καρδ. του Κεμπέκ πως χρειάζεται μια καλή προετοιμασία των λαϊκών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχοντας αυτή […]

Στα βήμα του Ιωάννη 23ου και της Μητέρας Τερέζας

Ο προσωρινός διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, συνοψίζει τα κεντρικά σημεία του αποστολικού ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου ως εξής:  «στήριξη των αδελφών στην πίστη, διάλογος για την οικουμενικότητα και την αλληλεγγύη». Το ταξίδι […]