6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάνω απ’ όλα, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο είναι άνθρωποι σε εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη για βοήθεια!

 

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

 

Πάνω απ’ όλα, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο είναι άνθρωποι σε εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη  για βοήθεια!

Οι οργανώσεις της Κάριτας σε όλη την Ευρώπη είναι απογοητευμένες από τα αποτελέσματα της κατάρρευσης των ευρωπαϊκών πολιτικών μετανάστευσης. Επομένως, η Κάριτας Ευρώπη (Caritas Europa) επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να λάβουν σθεναρή στάση υπέρ μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης απέναντι στην συνεχιζόμενη μεταναστευτική και ανθρωπιστική κρίση, βασιζόμενη στην αναγνώριση ότι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη δεν είναι απειλή. Αντιθέτως, παρέχουν μια θαυμαστή ευκαιρία στους Ευρωπαίους να ανταποκριθούν σε ένα άνευ όρων αίσθημα αλληλεγγύης προς εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι Υπουργοί που συναντώνται σήμερα στην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει να συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με την επανεγκατάσταση ως έναν τρόπο για να ανοίξουν αποτελεσματικά και ασφαλή νομικά μονοπάτια προς την Ευρώπη, που θα αποτρέψουν απελπισμένους ανθρώπους να θέσουν τη ζωή και τις αποταμιεύσεις τους στα χέρια των λαθρεμπόρων.

Οι τραγωδίες που βλέπουμε είναι το σύμπτωμα των ολοένα και πιο περιοριστικών μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επειγόντως ένα κοινό και μόνιμο σύστημα επανεγκατάστασης με βάση ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Το συμφωνηθέν πρόγραμμα επανεγκατάστασης του περασμένου Ιουλίου είχε ως στόχο να καλύψει 22.000 θέσεις. Αριθμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μόνο φέτος 900.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη επείγουσας επανεγκατάστασης και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί.

Εκτός από ένα αναθεωρημένο και βελτιωμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, τα Υπουργεία πρέπει να εξετάσουν τη διεύρυνση της χρήσης των ανθρωπιστικών visa, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Υπουργοί θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τις επανενώσεις οικογενειών ώστε να συμβάλουν σε μια καλύτερη και υγιέστερη ενσωμάτωση των νεοφερμένων, όπως περιγράφεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 «Το Συμβούλιο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που διακυβεύεται είναι τεράστιο.

Η ίδια η ιδέα μιας Ευρώπης βασισμένης στις κεντρικές αξίες της αλληλεγγύης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απειλούνται από την έλλειψη μιας ευρωπαϊκής απάντησης σε μια κρίση που οδηγεί σε φοβερό και αβάσταχτο αριθμό νεκρών», είπε ο Jorge Nuño Mayer , Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπη (Caritas Europa).

H Κάριτας Ευρώπη (Caritas Europa) θεωρεί ότι είναι απαραίτητη μια τετραπλή προσέγγιση ώστε οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση, να σώσουν ζωές με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο και να παρέχουν μακροχρόνια βιώσιμες λύσεις:

Στην Ευρώπη:

– Να καθιερωθούν αποτελεσματικές και ρεαλιστικές, ασφαλείς νομικές οδοί προς την Ευρώπη, όπως μέσω της αναγνώρισης ανάγκης χορήγησης visa για  ανθρωπιστικούς λόγους και του καθεστώτος του πρόσφυγα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αρθεί η απαίτηση  για visa σε περιπτώσεις κρίσης, να επεκταθεί η  επανένωση οικογενειών και τα προγράμματα επανεγκατάστασης, που να είναι προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες.

– Να συνοδεύονται όσοι φθάνουν μέσω ασφαλών και νόμιμων διαύλων με αποτελεσματικές πολιτικές ενσωμάτωσης που ευνοούν την αειφόρο κοινωνική ένταξη, μεταξύ άλλων, μέσω της εργασίας και της εκπαιδευτικής ένταξης, κ.λπ.

Στο εξωτερικό:

– Με συμβολή στην εξασφάλιση ότι οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων προωθούν στην περαιτέρω ανθρώπινη ανάπτυξη των προσφύγων, συμπεριλαμβάνοντας παιδικές και σχολικές δραστηριότητες, εκπαίδευση ενηλίκων και επανένταξη σε κοντινές αγορές εργασίας.

– Επενδύοντας σε διπλωματικά και πολιτικά μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου και την απόκτηση μιας βιώσιμης ειρήνης σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις.


ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ Φιλανθρωπικό Σωματείο Αναγνωρισμένο, MKO

Τηλ. 210 52 47 879 – Fax 210 52 47 990  Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα   e-mail: caritashellas@caritas.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης

Επόμενο Άρθρο

Τα κυριότερα σημεία της επίσκεψης του Πάπα στην Κούβα και τις ΗΠΑ

You might be interested in …

Η Κάριτας προειδοποιεί για το καινούργιο φαινόμενο της φτώχειας των νέων στην Ευρώπη: Sinkies – Ζευγάρι εργαζόμενων «με ένα μισθό» χωρίς παιδιά

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη φτώχεια των νέων που διεξήγαγε η Κάριτας σε 17 ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιεί για την αύξηση της φτώχειας μεταξύ των νέων της Ευρώπης. Επισημαίνει επίσης την εμφάνιση ενός νέου κοινωνικού […]

Κοπή πίτας της Κάριτας Ελλάς

  Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου μέλη του ΔΣ και το προσωπικό της Κάριτας Ελλάς έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Κάριτας Ελλάς π. […]

Κάριτας Ελλάς: Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά

Τους καλοκαιρινούς μήνες στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο, παιδιά από διαφορετικές χώρες και ηλικίες συναντιούνται και δημιουργούν, παίζουν και γελούν. Πιο συγκεκριμένα, οι καλοκαιρινές δραστηριότητες των παιδιών περιλαμβάνουν: 1.            Δημιουργική απασχόληση […]