2 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας: Η Εκκλησία ζει ανάμεσα στους ανθρώπους και για τους ανθρώπους

Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε την ανάγκη για την Εκκλησία «να ζήσει ανάμεσα στους ανθρώπους και γι' αυτούς», λέγοντας ότι θα πρέπει να διατηρεί μια υγιή επαφή με την πραγματικότητα και τη ζωή των ανθρώπων. Οι μαθητές του Χριστού, είπε, «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι προέρχονται από το λαό και δεν πρέπει ποτέ να πέσουμε στον πειρασμό της υιοθέτησης μιας υπεροπτικής στάσης»  χωρίς να ενδιαφέρονται για τις σκέψεις και τις ζωές των ανθρώπων. Τα σχόλια του Πάπα έγιναν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε υπαίθρια Λειτουργία που τελέσθηκε στη Φλωρεντία την Τρίτη 10 Νοεμβρίου.

Με αφορμή το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε στους ακροατές του ότι ο Ιησούς ήθελε να μάθει από τους μαθητές του τι  λένε οι άνθρωποι γι’ αυτόν για να επικοινωνήσει μαζί τους. Προειδοποίησε ότι χωρίς να γνωρίζει πώς οι άνθρωποι σκέφτονται, «ένας μαθητής γίνεται απομονωμένος και αρχίζει να κρίνει τους ανθρώπους ανάλογα με τις δικές του σκέψεις και πεποιθήσεις».

Για το λόγο αυτό, είπε ο Πάπας, «ένας μαθητής πρέπει να διατηρεί μια υγιή επαφή με την πραγματικότητα, με τις ζωές των ανθρώπων, με τις χαρές και τις λύπες τους». «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορεί να τους βοηθά και να επικοινωνεί μαζί τους». Οι μαθητές του Χριστού, τόνισε, «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε από πού έχουμε επιλεγεί, δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων, και δεν πρέπει ποτέ να πέσουμε στον πειρασμό της υιοθέτησης μιας απόμακρης ή αποστασιοποιημένης στάσης σαν να μη μας ενδιαφέρουν και να μην έχουν σημασία και οι ζωές των ανθρώπων».

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι «η Εκκλησία, όπως ο Ιησούς, ζει ανάμεσα στους ανθρώπους και για τους ανθρώπους» και θα πρέπει να καλλιεργεί μια προσωπική πίστη σ' Αυτόν, ως Υιό του Θεού. Μόνο αν αναγνωρίζουμε αυτή την αλήθεια για τον Ιησού θα είμαστε σε θέση να δούμε την αλήθεια της ανθρώπινης κατάστασής μας και να συμβάλουμε «για τον πλήρη εξανθρωπισμό της κοινωνίας».

Ο Πάπας εξήγησε ότι «η χαρά μας είναι να μοιραστούμε αυτή την πίστη, της οποίας  η αλήθεια σκανδαλίζει». Θα πρέπει επίσης να «πάμε κόντρα στο ρεύμα» και «να ξεπεράσουμε τη επικρατούσα άποψη» της σύγχρονης κοινωνίας, όπου, όπως και στο παρελθόν, οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τον Ιησού ως κάτι περισσότερο από έναν προφήτη ή δάσκαλο.

Είπε ότι το καλό που έχουμε σπείρει κατά μήκος της πορείας μας ως Χριστιανοί βοηθά να δημιουργηθεί «μια νέα και ανανεωμένη ανθρωπότητα, όπου κανείς δεν περιθωριοποιείται ή απορρίπτεται, εκείνος που υπηρετεί είναι ο σπουδαιότερος, και όπου τα παιδιά και οι φτωχοί είναι ευπρόσδεκτοι και τους προσφέρουμε την βοήθειά μας». 

10/11/2015

Προηγούμενο Άρθρο

Η Ε.Κ.Ν.Ε Θεσσαλονίκης στην Ειδομένη

Επόμενο Άρθρο

O πάπας Φραγκίσκος προσφέρει στην Λαμπεντούζα τον Εσταυρωμένο που του δώρισε ο Ραούλ Κάστρο

You might be interested in …

Ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα της σορού του πρώην πάπα Βενέδικτου

Από σήμερα το πρωί στις 9 (τοπική ώρα), η σορός του επίτιμου πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ’ εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου Μεγάλη είναι η προσέλευση των πιστών και πρόκειται να διαρκέσει […]

Σλοβακία: Εγκρίθηκε η Συνταγματική προστασία του Γάμου

(Sir Ευρώπη – Μπρατισλάβα 11.06.14) – «Θεωρούμε ότι η συνταγματική προστασία του γάμου είναι μια πολύτιμη συνεισφορά στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας στο μέλλον», γράφει ο σεβ. Stanislav Zvolenský, πρόεδρος της Συνόδου Ιεραρχίας της Σλοβακίας, […]

Ο πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τα θύματα της επίθεσης στο Πεσαβάρ

O πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της κυριακάτικης λειτουργίας σε εκκλησία του Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν, που σκότωσε τουλάχιστον 78 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ως πράξη “μίσους και […]