19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Η φτώχεια πλήττει πάρα πολλές οικογένειες

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας Γενικής Ακρόασης, ο Πάπας συνέχισε τις κατηχητικές ομιλίες του για την οικογένεια ανοίγοντας τις σκέψεις του σε μια νέα διάσταση: τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θέτουν τις οικογένειες σε δοκιμασίες στη σύγχρονη κοινωνία.

Μια κατάσταση που πλήττει τις οικογένειες σήμερα -είπε- είναι η φτώχεια. «Ας σκεφτούμε τις πολλές οικογένειες που κατοικούν στις περιφέρειες των μεγάλων πόλεων, αλλά και εκείνες που ζουν σε αγροτικές περιοχές… πόση δυστυχία, πόση υποβάθμιση!».

Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα -συνέχισε ο Πάπας- σε μερικές περιοχές υπάρχει επιπλέον και πόλεμος. Ο πόλεμος -είπε- είναι πάντα τρομερός, και επηρεάζει ιδιαίτερα τους πολίτες και τις οικογένειες.

«Ο πόλεμος είναι πραγματικά η "μητέρα κάθε φτωχιάς", ο πόλεμος φτωχαίνει την οικογένεια, κλέβει τη ζωή, την ψυχή, τα πιο ιερά συναισθήματά μας και τους αγαπημένους μας», είπε.

«Και όμως, ακόμη και στη χειρότερη των περιστάσεων, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που επιμένουν με αξιοπρέπεια, εμπιστευόμενοι τον εαυτό τους  στην καλοσύνη του Θεού».

Αλλά -προειδοποίησε- το γεγονός αυτό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την αδιαφορία μας, αντιθέτως, θα πρέπει να αυξήσει την ντροπή μας " για το ότι υπάρχει τόση φτώχεια!"

Είναι σχεδόν ένα θαύμα -είπε- ότι ακόμα και μέσα σε τόση φτώχεια,  οικογένειες συνεχίζουν να δημιουργούνται και να συνεχίζουν.

Και τόνισε ότι εκείνοι που θεωρούν τους οικογενειακούς δεσμούς μια δευτερεύουσα μεταβλητή σε σχέση με την ποιότητα της ζωής «δεν καταλαβαίνουν τίποτα»!

Θα πρέπει να γονατίζουν μπροστά σε αυτές  τις φτωχές οικογένειες -είπε ο Πάπας- «είναι ένα πραγματικό σχολείο της ανθρωπότητας και σώζουν την κοινωνία από τη βαρβαρότητα».

  Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε λέγοντας ότι «οι σύγχρονες οικονομίες μας συχνά προάγουν την ατομική ευημερία σε βάρος της οικογένειας», μια πραγματικότητα που αντιπροσωπεύει μια σοβαρή αντίφαση καθώς  το τεράστιο έργο που επιτελούν οι οικογένειες αξιολογείται και εκτιμάται στα σχέδια των προϋπολογισμών.

Ο Πάπας ολοκλήρωσε καλώντας τους Χριστιανούς να αναζητούν πάντα τρόπους για να ενισχύουν και να υποστηρίζουν τις οικογένειες, ιδιαίτερα τις φτωχότερες.

Και σημείωσε το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε κάποιο μέλος της οικογένειας –τη μητέρα ή τον πατέρα- που είναι χωρίς δουλειά, «η οικογένεια υποφέρει, οι δεσμοί εξασθενούν. Αυτό είναι κακό».

Η Εκκλησία, ως μητέρα -είπε- δεν μπορεί να είναι τυφλή για τα βάσανα των παιδιών της. Και εκείνη πρέπει να είναι φτωχή, ώστε να γίνει γόνιμη, και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην τόσο μεγάλη δυστυχία.

Για τον καθένα από εμάς, αυτό σημαίνει  να επιλέγουμε την απλότητα, τόσο μεμονωμένα όσο και στους θεσμούς μας, έτσι ώστε να σπάσουν τα τείχη της διαίρεσης, ιδίως της φτώχιας.

«Για να γίνει αυτό,  η προσευχή και η δράση είναι αναγκαία», είπε.

03/06/2015 Ραδιόφωνο του Βατικανού

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος : Ανακοίνωση ιερατικής χειροτονίας

Επόμενο Άρθρο

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους αδελφούς μας

You might be interested in …

Φραγκίσκος: χρειαζόμαστε μια «οικολογική μεταστροφή»

  Ο Πάπας αφηγείται την αλλαγή του οράματός του για τη δημιουργία σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται με τους Γάλλους Επισκόπους με θέμα την Εγκύκλιο «Δοξασμένος να ʼσαι». Μιλώντας εκτός κειμένου, επιβεβαιώνει την ανάγκη […]

Ο Πάπας στην Κολομβία

  Λίγες μέρες από την στιγμή που οι αντάρτες στην Κολομβία ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν και τα τελευταία όπλα τους σε διεθνείς παρατηρητές, το Βατικανό ανήγγειλε λεπτομέρειες για το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου σε μια χώρα […]

Προτροπή του πάπα Φραγκίσκου για ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ενώ αναγνωρίζει τα οφέλη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ο πάπας Φραγκίσκος σημειώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εγείρει σοβαρά ερωτήματα και πρέπει να χρησιμοποιείται ηθικά και υπεύθυνα για την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και […]