17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σε μια περίοδο της ιστορίας στην οποία ένας άνευ προηγουμένου αριθμός ανθρώπων 65,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, γινόμαστε μάρτυρες των υψηλότερων επίπεδων εκτόπισης. Μεταξύ των περίπου 22,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι μισοί είναι κάτω των 18 ετών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, τιμά τη δύναμη, το θάρρος και την επιμονή εκατομμυρίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σε κίνηση, αναζητώντας ασφάλεια και ευκαιρίες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ,ξανά και ξανά, τόσο με λόγια όσο και με έργα, καλεί τις κυβερνήσεις και τους διαμορφωτές της πολιτικής να λάβουν υπόψη το χριστιανικό μήνυμα της υποδοχής και με τις πολύ συχνές προσωπικές του συναντήσεις και προσευχής μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στους πολιτικούς ηγέτες και τους διαμορφωτές πολιτικής ότι οι άνθρωποι καλής θέλησης στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες. Υπάρχουν βέβαια  λαϊκιστικές τάσεις που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και που οδηγούν στο κλείσιμο των συνόρων, στην κατασκευή τοίχων και στην τάση να στρέφουν τους «ξένους» ως προϊόν φόβου και ψυχολογικής πίεσης αλλά ως χριστιανοί έχουμε την ευθύνη να διαδώσουμε την κουλτούρα αλληλεγγύης και της υποδοχής.

Τα θέματα μετανάστευσης – σίγουρα δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη αλλά αφορούν και την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή- συχνά τροφοδοτούν τις συζητήσεις και τις προκαταλήψεις σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών και την θεωρία για την πιθανή σύγκρουση πολιτισμών τέτοιες προσεγγίσεις όμως είναι αντίθετες στο χριστιανικό μήνυμα.

Μία ημέρα όπως η Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες είναι σημαντική για να μας βοηθήσει να κοιτάξουμε πέρα ​​από τα πρωτοσέλιδα που βλέπουμε στις ειδήσεις κάθε μέρα, γιατί  πέρα από τους τίτλους υπάρχει η πραγματικότητα πραγματικών ανθρώπων, μια πραγματικότητα όχι αριθμών – αλλά πραγματικών ανθρώπων.  Άνθρωποι που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε πόλεις, σε συνοριακές γραμμές, σε χώρους προσωρινής διαμονής που ίσως πριν από μερικά χρόνια είχαν μια ζωή που δεν διέφερε από την δική μας.

Οι τεράστιοι αριθμοί που δίνουν στην δημοσιότητα οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, μιλούν για πάνω από 21 εκατομμύρια πρόσφυγες το 2015, από τους οποίους τουλάχιστον οι μισοί είναι παιδιά, είναι στατιστικά στοιχεία τέτοιου υπερβολικού μεγέθους  που γίνεται δύσκολο να τα χωρέσει ο νους.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες είναι μια αφορμή για σκέψη: ας πάμε πέρα ​​από τα πρωτοσέλιδα και να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο μέγεθος αυτού που συμβαίνει γύρω μας αλλά και του γεγονότος ότι υπάρχει η ανάγκη για πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.

 

Προηγούμενο Άρθρο

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ για την πρόσληψη από την Κάριτας Ελλάς, ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουλίου) του Προέδρου της Κάριτας Ελλάς, π. Αντώνιου Βουτσίνου

You might be interested in …

Ινδία – Ιερέας-μαχητής κατά του κορωνοϊού απεβίωσε…

Καθημερινά ανακοινώνονται νέες περιπτώσεις ιερωμένων νοσησάντων και θανόντων από τον covid19: 22 κρούσματα στο Μεξικό, ένας Επίσκοπος στο νοσοκομείο στην Παραγουάη, ο επαρχιακός ηγούμενος των Σαλεσιανών στην Καλκούτα και δυστυχώς, δύο ηλικιωμένοι ιταλοί, ιεραπόστολοι από […]

Ο Πάπας στέλνει 430 οικογένειες της «Νεοκατηχουμενικής Πορείας» σε ιεραποστολή

Στις 27 Ιουνίου 2022, με τη λήξη της 10ης Παγκόσμιας Συνάντησης των Οικογενειών που έγινε στη Ρώμη, ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε με χαρά και απέστειλε σε ιεραποστολή 430 οικογένειες της Νεοκατηχουμενικής Πορείας, μαζί με τα […]

Στο Ισραήλ, οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουμε προβλήματα συνύπαρξης και όχι διώξεις

Ο φραγκισκανός ιερομόναχος Pierbattista Pizzaballa, 58 ετών, δεινός μελετητής της Βίβλου και Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, αναδείχθηκε, από τον πάπα Φραγκίσκο, μεταξύ των νέων Καρδιναλίων της Εκκλησίας. Σε μια εποχή έντασης, μεταξύ Χριστιανών και υπερορθοδόξων Εβραίων,  […]