5 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ανδρέα στην Άνδρο

andros_1111

andros_1111

Με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε η πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ανδρέα στην Άνδρο. Με την παρουσία μιας ομάδας προσκυνητών από την Τήνο τελέστηκε το πρωί της Εορτής Αρχιερατική θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Φραγκίσκος και ο π. Ριχάρδος.

Προγραμματισμένο προσκύνημα του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω απεργίας των πλοίων.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε και η καθαγίαση της νέας Αγίας Τράπεζας. Ως είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό η ανακαίνιση του Ναού ήταν ριζική και πήρε τη μορφή που αξίζει σ’ αυτόν τον ιστορικό Ναό του δέκατου τρίτου αιώνα.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Ο Ναός αυτός τα τρία τελευταία χρόνια πήρε άλλη μορφή, άλλη ομορφιά, που ίσως δεν την είχε ούτε από την αρχή της κατασκευής του. Εδώ έγιναν θυσίες πολλές, ταξίδια πολλά, έξοδα πολλά επίσης, όλα αυτά έγιναν από αγάπη για το ναό, όχι τόσο τον πέτρινο όσο τον ανθρώπινο μικρό Ναό που αποτελούν τα λίγα μέλη τής εδώ ενοριακής μας κοινότητας.

Ο π. Φραγκίσκος, ο εφημέριος και αυτού του ναού, αληθινά έδειξε υπέρμετρη αγάπη και μεγάλο ζήλο και για το Ναό αυτό. Χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρίσματά του που είναι ο εξωραϊσμός των ναών υπερέβη τον εαυτόν του, κόπιασε πολύ, ταλαιπωρήθηκε πολύ, και θυσιάστηκε πραγματικά για να θαυμάζουμε σήμερα αυτόν τον ιστορικό και τώρα όμορφο και ελκυστικό Ναό. Αγαπητά μέλη αυτής της ενοριακής κοινότητας, ο ναός αυτός σας ανήκει, όπως ανήκει και σε όλο το νησί, είναι ένα στολίδι της χώρας της Άνδρου που από δω και στο εξής θα μπορείτε να υπερηφανεύεστε γι’ αυτό. Παρακολούθησα από την αρχή την ανακαίνισή του και ξέρω πόσες δυσκολίες και προβλήματα έπρεπε να ξεπεραστούν για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα. Το συνεργείο του κυρίου Βάλμυ με την υπομονή του και τη συνεργασία του με τον εφημέριο έδειξε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα, η Πολιτικός Μηχανικός με την οποία ξεκινήσαμε τα σχέδια της ανακαίνισης και τελικά τα ολοκληρώσαμε αξίζει τις ευχαριστίες μας, όλα τα συνεργεία τόσο από την Άνδρο όσο και από την Τήνο που εργάστηκαν εδώ είναι άξια συγχαρητηρίων για την τέχνη τους όσο και για την υπομονή τους να περιμένουν ακόμη την εξόφλησή τους. Ο κύριος Πολέμης, ο οποίος ανέλαβε τα έξοδα της συντήρησης της ιστορικής εικόνας του Αγίου Ανδρέα, η οποία επανήλθε στη θέση της και αποτελεί ιστορικό μνημείο μαζί με το ναό. Πολλά λοιπόν ευχαριστώ πρέπει να πούμε σήμερα, αλλά επιτρέψτε μου να πως ένα ευχαριστώ με όλα τα γράμματα κεφαλαία στον π. Φραγκίσκο.

Είναι μια ωραία σύμπτωση η σημερινή πανήγυρη και ο σημερινός καθαγιασμός του νέου αυτού θυσιαστηρίου.

Καθαγιάζοντας σήμερα αυτό το νέο θυσιαστήριο επιθυμούμε αυτός ο βωμός να είναι το κέντρο αυτής της μικρής μας αλλά ιστορικής ενορίας εδώ στην Άνδρο. Είναι ο βωμός της θυσίας του Χριστού και η Αγία Τράπεζα στην οποία καλούνται τα μέλη αυτής της κοινότητας να συμμετέχουμε και να τρέφονται με το σώμα και το αίμα του Χριστού, αφού πρώτα προετοιμαστούν με την ακρόαση του Λόγου.

Εσείς αγαπητοί μου Ανδριώτες που αποτελείτε τη μικρή ενοριακή κοινότητα του Αγίου Ανδρέα εδώ σ’ αυτό το όμορφο νησί μας πείθετε με το βίωμα της πίστης σας πως η ποσότητα δεν αντικαθιστά την ποιότητα,

εσείς όλοι οι αγαπητοί μας φίλοι και φιλέορτοι που είστε εδώ παρόντες σήμερα σε όποιο δόγμα και αν ανήκετε,

εσείς που μας συνοδεύσατε από το νησί της Τήνου και βρίσκεστε μαζί μας εδώ, δηλώνετε με την παρουσία σας την ενότητα όλων των ενοριών μας,

Θέλουμε η εδώ παρουσία όλων μας να είναι μία νέα απόδειξη της αγάπης μας για όλα τα μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας, όπου κι αν βρίσκονται. Όλοι μαζί λοιπόν ας αναζητήσουμε το Μεσσία που έρχεται και ας προσπαθήσουμε να τον ανακαλύψουμε στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου ώστε μαζί με τον Άγιο Πρωτόκλητο Ανδρέα να αναφωνήσουμε ως Εκκλησία: «Βρήκαμε το Μεσσία». Αμήν.

Σ’ αυτή τη λειτουργική περίοδο η Εκκλησία έχει ως μοναδικό σκοπό μαζί με τον Άγιο απόστολο Ανδρέα να ευαισθητοποιηθεί από το κήρυγμα του Ιωάννη ο οποίος μας υποδεικνύει τον Ιησού ως αμνό του Θεού που έρχεται στον κόσμο για να θυσιαστεί για τις αμαρτίες του κόσμου για να μπορέσουμε να τον υποδεχθούμε ανάμεσά μας όταν θα έλθει.

Τέλος ο Ιησούς δίνει στη λατρεία το αληθινό νόημα και γίνεται ο ίδιος Ιερέας δηλαδή Θύτης, Θύμα και Θυσιαστήριο. Το θυσιαστήριο λοιπόν αυτού του Ενοριακού Ναού που σε λίγο θα καθαγιάσουμε θα γίνει μια αληθινή εικόνα του πραγματικού θυσιαστηρίου που είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Προηγούμενο Άρθρο

Κάριτας Αθήνας : Δελτίο ν.104

Επόμενο Άρθρο

Σύρος : Προκήρυξη Διαγωνισμού έκθεσης ιδεών για τους νέους της Εκκλ. Επαρχίας της Σύρου

You might be interested in …

Παντηνιακή Λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς

Το πρωί της Κυριακής 29 Ιουνίου 2014 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ξινάρα της Τήνου. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπό μας λειτούργησαν ο Γενικός Βικάριος της […]

– Τήνος : Τα παιδιά του κατηχητικού εορτάζουν

Εφέτος στις 28 Δεκεμβρίου,  ημέρα που η εκκλησία μας εορτάζει τα Αθώα Νήπια, βρέχει πολύ στη Τήνο, έχει ομίχλη και κάνει ψύχρα. Τα παιδιά όμως που δεν έφυγαν από τη Τήνο για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, […]