20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πανελλήνια Διημερίδα Εμψυχωτών Καθολικής Νεολαίας

Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή των Αδελφών Παμμακάριστου στην Κηφισιά, Πανελλήνια Διημερίδα Εμψυχωτών Καθολικής Νεολαίας, την οποία διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων και το Πανελλήνιο Συμβούλιο της Ε.Κ.Ν.Ε.

Στην ημερίδα αυτή συμμετείχαν 35 εμψυχωτές, από Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Σύρο, Τήνο. Η συνάντηση αυτή είχε ως σκοπό της, μια από κοινού συνεργασία, για να εξετάσουμε τη σημερινή κατάσταση της Καθολικής Νεολαίας στην Ελλάδα, φθάνοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τους έφηβους και τους νέους μας, βοηθώντας τους σε μια ωρίμανση της πίστης τους.

 

Το Σάββατο το πρωί, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες με σκοπό να ‘’φωτογραφίσουν‘’ την κατάσταση της Καθολικής Νεολαίας στον ελλαδικό χώρο, καταγράφοντας τις δυσκολίες αλλά και τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν. Στις εργασίες, το πρωί του Σαββάτου, έλαβε μέρος ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών σεβ. Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Το Σάββατο το απόγευμα ξεκίνησε με την εισήγηση της Mariangela Sorrenti, η οποία παρουσίασε τα χαρακτηριστικά, τις αξίες και τις προτεραιότητες που θέτουν οι σημερινοί νέοι. Ακολούθησαν εργασίες των ομάδων για να καθοριστεί ο στόχος της ποιμαντικής νεολαίας με βάση το ερώτημα: «Γιατί να φέρουμε τους νέους στις ομάδες μας; Τι είναι αυτό το διαφορετικό που ΜΟΝΟ εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε;»

Τον στόχο που έθεσαν οι εμψυχωτές θα μπορούσαμε να τον συνοψίσουμε ως εξής: «Ο νέος να κάνει μια ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ το ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο ΣΩΤΗΡΑΣ του, ανακαλύπτοντας πως ο Χριστός τον αγαπά με τρόπο προσωπικό και μοναδικό».

Την Κυριακή το πρωί, με βάση τους στόχους που οι ομάδες είχαν καθορίσει το προηγούμενο απόγευμα, οι συμμετέχοντες εμψυχωτές αναζήτησαν τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επιτευχθεί ο στόχος. Δυο ομάδες αναζήτησαν μια μέθοδο για τους νέους που ήδη έχουμε στις ομάδες μας και οι άλλες δυο ομάδες εργάστηκαν στην αναζήτηση μιας μεθόδου για να προσελκύσουμε τους απομακρυσμένους.

 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Νίκος Ρούσσος, Εκκλησιαστικός Παραστάτης.

Την ομιλία έκανε ο Διάκονος π. Ιωάννης Σκλάβος, αναπληρωτής Εκκλησιαστικός παραστάτης, ο οποίος, συνδυάζοντας το Ευαγγέλιο της μεταμορφώσεως του Κυρίου, έκανε αναφορά στις 6 ημέρες της δημιουργίας και πώς αυτές μας παροτρύνουν αρχικά να ζήσουμε τη ζωή και να δημιουργήσουμε αλλά και να ανακαλύψουμε (ως έβδομη ημέρα) τον θησαυρό μας, αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας:

«Στη Διημερίδα μας αυτή είδαμε, φωτογραφίσαμε, κρίναμε αλλά και δράσαμε. Το μεταμορφωμένο πρόσωπο του Ιησού, τα κατάλευκά του ρούχα, η νεφέλη, η φωνή που λέει «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, Αυτόν να ακούτε», κρύβουν τον σταυρό, και πίσω από το σταυρό κρύβεται η σωτηρία μας, που είναι ένας από τους στόχους που θέσαμε. Το επεισόδιο, λοιπόν, της μεταμόρφωσης έχει ένα σκοπό: να αποκαλύψει στους μαθητές που είναι χαμένοι, που είναι γεμάτοι στα ερωτήματα, την πραγματική τους πορεία. Γι’ αυτό, λοιπόν, και οι νέοι μας χρειάζονται μια εμπειρία σημαντική που εμείς θα τους προσφέρουμε, όχι επιφανειακή και φευγαλέα, αλλά ουσιώδη και αυθεντική. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τη δόξα του Θεού και ότι η ζωή τους είναι ένας δρόμος συν-πορείας με τον Ιησού Χριστό, τον Αναστημένο».

Η διημερίδα αυτή, θα μπορούσαμε να πούμε πως προετοίμασε τα θεμέλια για μια πιο ιεραποστολική ποιμαντική νεολαίας, όπως προτρέπει και ο Πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιό του «Η χαρά του Ευαγγελίου».

Τα αποτελέσματα αυτής της διημερίδας θα αποτελέσουν αντικείμενο εργασίας για την Συνοδική Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων, ώστε να προετοιμαστεί ένας ολοκληρωμένος Ποιμαντικός Σχεδιασμός για την Νεολαία, με συγκεκριμένους στόχους και μεθόδους.

Χαιρετισμός Σεβασμιότατου π. Πέτρου Στεφάνου, Υπευθύνου Ιεράρχη για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων, στους συμμετέχοντες της Ημερίδας Εμψυχωτών και Στελεχών Νεολαίας.

Αγαπητοί μου,

Θα ήθελα πάρα πολύ να βρίσκομαι αυτές τις δυο ημέρες κοντά σας, να σας γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί σας για ένα νέο και πιο αποτελεσματικό ποιμαντικό έργο προς όφελος της νεολαίας μας. Δυστυχώς ποιμαντικές δεσμεύσεις της Περιόδου της Τεσσαρακοστής δεν μου επιτρέπουν να λείψω από τη Σύρο.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα σας προσωπικά, για όσα έχει προσφέρει στους νέους της ενορίας σας και της Επισκοπής σας, και προσεύχομαι αυτή η διημερίδα να αποτελέσει το έναυσμα για να ανανεωθεί μέσα σας η δέσμευση και η χαρά να εργαστείτε με ακόμη περισσότερη θέρμη για το έργο του Ευαγγελισμού των νέων μας.

Έχω ενημερωθεί για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε και θα ήθελα να σας προτρέψω να κάνετε τα τρία βήματα που σας προτείνει.

Να «ΔΕΙΤΕ», να κοιτάξετε με ειλικρίνεια και με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, τη σημερινή κατάσταση της Καθολικής Νεολαίας. Να αναγνωρίσετε τις όποιες δυσκολίες αλλά να συγκεντρώσετε και τους πολλούς σπόρους καλού, που υπάρχουν και από τους οποίους μπορεί να ανθίσει και πάλι η νεολαία μας.

Στο δεύτερο βήμα, θα κληθείτε να «ΚΡΙΝΕΤΕ» ποιο είναι το ουσιαστικό, το αληθινό, που ως Εκκλησία και ως εμψυχωτές καλούμαστε να αναγγείλουμε στους νέους μας.

Και τέλος, στο τρίτο βήμα να «ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ», να αναζητήσετε δηλαδή τρόπους, λεξιλόγια και ποιμαντικές μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να είμαστε κοντά στους νέους μας και να τους βοηθήσουμε στην πορεία της πίστης τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας αφήσω ως ερέθισμα κάποια λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, τα οποία απηύθυνε στους συμμετέχοντες στο 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ποιμαντική Νεολαίας: «Επιθυμώ να σας ενθαρρύνω να κοιτάξετε την σημερινή κατάσταση των νέων της Ευρώπης με τα μάτια του Χριστού. Εκείνος μάς διδάσκει να βλέπουμε όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και να αναγνωρίσουμε τους πολλούς σπόρους αγάπης και ελπίδας, διάσπαρτους στην γη αυτής της Ηπείρου, που έδωσε στην Εκκλησία ένα μεγάλο αριθμό Αγίων, και πολλοί από αυτούς ήταν νέοι! Ας μην ξεχνάμε πως σ’ εμάς έχει εμπιστευτεί το καθήκον να σπέρνουμε, αλλά είναι ο Θεός που κάνει να ωριμάσουν οι σπόροι που σπέρνουμε».

Με αυτές τι σκέψεις, σας εύχομαι οι εργασίες αυτής της διημερίδας να είναι καρποφόρες. Σας συνοδεύω με την προσευχή μου και ζητώ από το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει το νου και την καρδιά σας.

Ελπίζω να σας συναντήσω όλους στην Πανελλήνια Συνάντηση της Καθολικής Νεολαίας στην Τήνο.

Με την αγάπη του Χριστού

+ Πέτρος


 



 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο εθνικισμός του αποκλεισμού. Συντονισμένη Δράση εντός του 2015 για τον αυξανόμενο ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ευρώπη

Επόμενο Άρθρο

Επίσκοποι της Ιρλανδίας: Δημοψήφισμα για τον Γάμο, «σκεφθείτε πριν από την αλλαγή»

You might be interested in …

7η Ημερίδα Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού των Ελληνογαλλικών σχολείων

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στους φιλόξενους χώρους της Λεοντείου Σχολής Αθηνών η 7η Ημερίδα Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού των Ελληνογαλλικών Σχολείων, που διοργάνωσε η Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα (ΓΙΕΙΕ). Η Ημερίδα είχε […]

Κρίση στην Ουκρανία: προσευχές, εκκλήσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες  προσευχής και αλληλεγγύης για την Ουκρανία, εκεί όπου η έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής δράσης έχει οδηγήσει σε μια κλιμακούμενη επιδείνωση της κρίσης. Τις τελευταίες ημέρες, η εισβολή της […]