19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πανελλήνιο Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας

Το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Μαρτίου 2014, διεξήχθη στην Ιερά Μονή Παμμακαρίστου Θεοτόκου στην Κηφισιά, το επιμορφωτικό Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, για το έτος 2013-2014. Δύο ήταν οι επιδιωκόμενοι στόχοι του: Ο πρώτος, να γίνει πιο κατανοητή, από τους Εμψυχωτές, η ανάπτυξη του νέου μέσα από τα στάδια που περνά μέχρι την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του . Ο δεύτερος, να θεμελιώσει την προσευχή, τόσο στη ζωή του νέου όσο και των Εμψυχωτών, μέσα από την θεωρητική και την βιωματική της προσέγγιση.

Τριάντα νέοι συμμετείχαν σ’ αυτό το όντως επιμορφωτικό και διαδραστικό τριήμερο. Νέοι από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Τήνο, τη Σύρο και από την Αθήνα… εκπροσωπώντας τα νιάτα της Εκκλησίας, αρχίζοντας από τη νεανική φοιτητική ηλικία και φθάνοντας μέχρι και την ώριμη έκφρασή της, άκουσαν, αντέδρασαν, δημιούργησαν άποψη γύρω από τα θέματα που παρουσιάστηκαν, και με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι νέοι.

Το πρώτο μέρος εμψυχώθηκε και θεμελιώθηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο Π. Αυγουστίδη Αδαμάντιο, Δρα Θεολογίας – Ψυχίατρο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος με επίκαιρο ζωντανό παραστατικό λόγο και με παιδαγωγική μαεστρία, ταξίδεψε το νεαρό ακροατήριό του στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου, εντοπίζοντας τα σημεία-περάσματα όπου βαδίζουν οι νέοι και που συχνά παρουσιάζουν εμπλοκή στη ζωή του, και τις εξόδους-λύτρωση που ακολουθούν και οδηγούν στην απελευθέρωση του εαυτού του, και σηματοδοτούν το πεδίο ελευθερίας μέσα στο οποίο καλείται να ολοκληρωθεί.

 

Πλούσια ήταν η αναφορά του στην ελληνική μυθολογία-ανθρωπολογία που απεικονίζει πλήρως τα βιώματα του ανθρώπου, και στην ερμηνεία που δίνουν οι θέσεις των σύγχρονων ανθρωπιστικών επιστημών, μέσα στην προσπάθεια να κατανοήσουν τον Άνθρωπο και να του εμπνεύσουν έναν τρόπο ζωής αντάξιο της ύπαρξής του. Δεν μπορούσε να απουσιάσει από την ανάπτυξη του όλου θέματος ο Λόγος του Θεού και η ερμηνεία του από τους Πατέρες της Εκκλησίας.

Αυτό που η θεωρητική-καθηγητική προσέγγιση απέδωσε, η βιωματική-διαδραστική εφαρμογή το επισφράγισε με την ολιγόλεπτη προβολή του Μικρού μονομάχου του Διονύση Σαββόπουλου. Το άκουσμα της μουσικής και των λόγων, συνοδευόμενα από εικόνες-σύμβολα της σημερινής πραγματικότητας, έδωσαν μια πληρότητα έκφρασης σ’ αυτό που σήμερα αποκαλούμε ολοκλήρωση του Ανθρώπου, και που αποτελούσε τον απώτερο στόχο του ομιλητή. Η τελευταία λέξη πριν από τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, ήταν η δεσπόζουσα εμφάνιση του ψηφιδωτού του Χριστού της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, που συνεχίζει να διεγείρει το πνεύμα, την καρδιά και την αναζήτηση όσων συμμετείχαν στο Σεμινάριο.

 

Το δεύτερο μέρος εμψυχώθηκε και πραγματώθηκε από τον ιερέα π. Νίκο Ρούσσο, εκκλησιαστικό παραστάτη νεολαίας Σύρου, ο οποίος μέσα από ένα ευρηματικό και άμεσο τρόπο μας μύησε στα μυστικά της προσευχής. Εξαιρετικά όμορφη και πλούσια εισήγηση μέσα από την οποία, ο συμμετέχοντας δεν ήταν απλά ακροατής αλλά αρκετές φορές ο πρωταγωνιστής, μιας και η προσευχή για τον πιστό είναι βίωμα, είναι λόγος που γίνεται επαφή, συνάντηση. Ξεκινώντας με την μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη, ο π. Νίκος, φέρνει στην επιφάνεια τον δικό μας προσωπικό τρόπο επικοινωνίας με το Θεό και η προσευχή ζωντάνευσε μέσα από εικόνες, ήχους, κινήσεις και μηνύματα. Στην συνέχεια αφού άκουσε την δική μας προσευχή μας, παρουσίασε με ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο τη διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και οι σκέψεις άρχισαν να τακτοποιούνται μέσα στο μυαλό. Και εφόσον οι σκέψεις έχουν πάρει μορφή, πρέπει να πάρει μορφή και το ίδιο το σώμα.

 

Το δεύτερο μέρος της εισήγησης ήταν περισσότερο πρακτικό και αφορούσε την σωστή στάση του σώματος που συμβάλει στην καλύτερη αυτοσυγκέντρωση τη στιγμή της προσευχής καθώς και στην σπουδαιότητα του χώρου της πραγματοποίησης της, ολοκληρώνοντας με μια βιωματική άσκηση προσευχής που κατάφερε να ξυπνήσει συναισθήματα πρωτόγνωρα και να μας γεμίσει νέες εμπειρίες… η μέρα ολοκληρώθηκε με την προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο Λόγο του Θεού, που μας μιλάει μέσα από το Ευαγγέλιο της Κυριακής. Ο εμψυχωτής κατάφερε να κάνει το Λόγο του Θεού προσωπική προσευχή μέσα από την καθοδήγηση του εισηγητή και το φετινό σεμινάριο των εμψυχωτών να ολοκληρωθεί με τον πιο όμορφο τρόπο: την δοξολογία του ανθρώπου προς τον Θεό.

Ένα ιδιαίτερα καλά οργανωμένο και ενδιαφέρον σεμινάριο, που τροφοδότησε τον εμψυχωτή πνευματικά καθώς και υλικά, μιας και ο εμψυχωτής έφυγε με τη βαλίτσα του πιο βαριά από εμπειρίες αλλά και από πλούσια εγχειρίδια προσευχής για κάθε θέμα το οποίο είχε αναλυθεί.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις αδερφές της Μονής Παμμακάριστου καθώς και στους διοργανωτές γι’ αυτά που μας πρόσφεραν και κυρίως γιατί κατάφεραν να αφυπνίσουν συνειδήσεις.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Η “ Στρογγυλή Τράπεζα ” με θέμα: Η Χαρά του Ευαγγελίου

Επόμενο Άρθρο

Σπίτια για 19 άστεγες οικογένειες στη Γουατεμάλα

You might be interested in …

Ι. Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, Ανακοίνωση

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ομήρου 9-10672 Αθήνα Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2013   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσεως αλλά και των διαδηλώσεων που επαναλαμβάνονται στο κέντρο της πόλεως τα τελευταία χρόνια στις 6 Δεκεμβρίου, […]

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2012 του Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικόλαου   Προς το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής   Η φετινή Εορτή των Χριστουγέννων τελείται κατά τη διάρκεια του «Έτους της πίστεως», κατά το […]

Αθήνα: Προσκυνηματική Πορεία προς Τιμήν της Παναγίας

  Tην Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 η Εκκλησιαστική Επαρχία της Αθήνας  πραγματοποίησε την ετήσια προσκυνηματική της πορεία προς τιμήν της Παναγίας στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας του Καρμήλου στην Πλάκα Κερατέας. Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η […]