20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πανηγύρισε ο Εν. Ναός Αγίας Τριάδος στον Κάμπο Τήνου

 

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, εορτή της Αγίας Τριάδας πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός του Κάμπου στην Τήνο. Την Παραμονή τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την ημέρα της πανήγυρης τελέστηκε στις 11 το πρωί Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο στην οποία συλλειτούργησαν ο εφημέριος του Nαού π. Ιωάννης Σκλάβος και ο εφημέριος Κτικάδου π. Γεώργιος Ανδριώτης.

Ο Ναός ήταν κατάμεστος από ενορίτες αλλά και από φιλέορτους που έφθασαν από τη Χώρα της Τήνου και τα χωριά της, για να συμμετάσχουν στην Πανήγυρη. Ο Ναός Έλαμπε από ομορφιά.

Μετά την ανάγνωση του  Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Σήμερα η Μητέρα Εκκλησία μας υπενθυμίζει  και μας βάζει ενώπιον του Μυστηρίου  του Θεού, που είναι Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Μυστήριο που ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, κατά την επίγεια παρουσία του μας αποκάλυψε. Αφαιρώντας σιγά-σιγά το πέπλο  που το έκρυβε.  Μας  αποκάλυψε ότι ο Θεός  του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ  είναι ταυτόχρονα Ένας και τριαδικός.

Η εορτή της Αγίας Τριάδας μας οδηγεί  στο θεμέλιο  της πίστεώς μας, στην ανακάλυψη  εκείνου του Θεού  που είναι αγάπη  και μας δημιούργησε από αγάπη  κατ’ εικόνα του  και ομοίωσή του.  Τα ίχνη του, η παρουσία του  υπάρχουν σε όλους μας.

Η έκφραση «Αγία Τριάδα»  δεν υπάρχει στην Αγία Γραφή , αλλά βοηθά  για να εκφράσει  μία αλήθεια: ότι ο Θεός είναι ένας και τριαδικός, δηλαδή  Ένας  μόνο Θεός  σε τρία διαφορετικά πρόσωπα, ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.  Αυτή την πραγματικότητα την επινόησε άραγε κάποιος;  Όχι βέβαια. Και ποιος θα μπορούσε να σκεφθεί κάτι τέτοιο.  Αυτό είναι κάτι που ξεπερνά το ανθρώπινο μυαλό. Η Αγία Τριάδα αποκαλύφτηκε από τον ίδιο το Θεό. Είναι σαν να παρουσιαζόταν σήμερα κάποιος άγνωστος σε μας και να μας έλεγε:  Ξέρεις πόσα άτομα έχει η οικογένειά μου;  Προφανώς η απάντηση μας θα είναι όχι, εάν εκείνος δεν μας πει πόσα είναι τα πρόσωπα της οικογένειάς του. Ε λοιπόν αυτό έγινε και με τον ίδιο το Θεό.

Ο Ιησούς γενόμενος άνθρωπος  μας παρουσίασε την οικογένειά του. Μας είπε  και μας απέδειξε  ότι δεν είναι μόνο Υιός του Θεού,  αλλά ο ίδιος ο Θεός. «Ο Πατέρας και εγώ είμαστε Ένα. Θέλω και εσείς να είστε ένα μεταξύ σας όπως εγώ με τον Πατέρα». Μας μίλησε για τον Πατέρα του  που είναι η αρχή  των πάντων  και μας μίλησε για ένα τρίτο πρόσωπο για το Άγιο Πνεύμα  που θα ερχόταν  μετά την ανάληψή του στον ουρανό, το Πνεύμα του Θεού  που ερχόμενο σε μας,  μάς ζωοποιεί, μάς καθοδηγεί, και  μάς εξηγεί όσα ακούσαμε από τον Υιό που ο Υιός άκουσε από τον Πατέρα. Μας διδάσκει δηλαδή την αλήθεια και μας καθιστά υιοθετημένα παιδιά. 

Αλλά σίγουρα διερωτάται κάποιος, αφού είναι 3 τα πρόσωπα και το κάθε πρόσωπο είναι  Θεός, πως υπάρχει μόνο 1 Θεός. Όταν εμείς μιλάμε για πρόσωπα εννοούμε  αμέσως  κάποιον που έχει ένα σώμα,  και έτσι βλέποντας κάποιες εικόνες  έρχεται η σκέψη στο μυαλό μας. Αλλά  αν ο Θεός Πατέρας είναι εκείνος ο γεροντάκος με την μακριά γενειάδα, ο Ιησούς είναι εκείνος ο πιο νέος  και το ‘Άγιο Πνεύμα είναι το περιστέρι  πως είναι δυνατόν να είναι ένα;  Προσέξτε, αυτές είναι απεικονίσεις . Η Αγία Γραφή  μας λέει ότι ο Θεός είναι πνεύμα και εκτός χρόνου και τόπου.  Όταν λέμε πρόσωπο αναφερόμαστε σε μια πραγματική ύπαρξη,  προικισμένη με νου, θέληση  και ικανότητα να αγαπά, ικανό να δίνεται  και να ζει για τον άλλο.  Στην Αγία Τριάδα κάθε πρόσωπο είναι Θεός  και είναι Θεός επειδή ζει για τον άλλο. Τα τρία πρόσωπα αγαπώνται τόσο πολύ μεταξύ τους ώστε να είναι ένα. Να λοιπόν η σωστή μαθηματική εξίσωση: λέμε: 1+1+1 κάνει 3, αλλά στο Θεό μπορούμε να πούμε 1Χ1Χ1 που κάνει  ένα. Είναι αυτό που όταν κάποιος βλέπει μία οικογένεια τόσο αγαπημένη και ενωμένη λέει: Κοιτάξτε  τους πόσο αγαπιούνται, πόσο είναι ενωμένοι μεταξύ τους τι όμορφα που ζουν μοιάζουν σαν να είναι ένα. Ε αυτό στο Θεό είναι πραγματικότητα, διότι ο Θεός Πατέρας, ο Θεός Υιός και ο Θεός Άγιο Πνεύμα όχι μόνο είναι μεταξύ τους τέλεια ενωμένοι, όχι μόνο τέλεια αγαπιούνται αλλά είναι η τέλεια Αγάπη.

Τα αναγνώσματα  της σημερινής εορτής επιβεβαιώνουν  το μεγαλείο του Θεού  και με το δικό τους τρόπο που μας προσκαλούν παρουσιάζουν το μεγαλείο του Θεού αλλά και το μεγαλείο του ανθρώπου, διότι ο Θεός Πατέρας δια του Υιού και εν Πνεύματι μας δημιούργησε κατ’ εικόνα και ομοίωση του.

Ο άνθρωπος δεν είναι ομοούσιος με το Θεό, αλλά ομοιούσιος, δηλαδή δεν ταυτίζεται με το Θεό αλλά συμμετέχει στη θεϊκή ζωή, χάρη στο έλεος και στην ευσπλαχνία του Ενός και Τριαδικού Θεού που αγαπά τόσο πολύ τον άνθρωπο που θέλει να τον κάνει μέτοχο της θεϊκής ζωής.

Είθε λοιπόν το  Άγιο Πνεύμα, να μας κάνει να νιώθουμε καθημερινά  την παρουσία του Θεού στη ζωή μας, και να βλέπουμε στο πρόσωπο του Υιού, του Ιησού Χριστού τον ίδιο τον Πατέρα και να δοξάζουμε τον Ένα και  τριαδικό Θεό ζώντας σε τέλεια αγάπη μεταξύ μας, για αν είμαστε και εμείς  αληθινή εικόνα του Ενός και τριαδικού Θεού, που είναι Αγάπη. Αμήν.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε  και η λιτάνευση του Παναχράντου Μυστηρίου στους στολισμένους εσωτερικούς δρομίσκους του Οικισμού και στάθμευσε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη, όπου και δόθηκε  η πρώτη ευλογία με το Πανάχραντο Μυστήριο. Στη συνέχεια  δια άλλων δρομίσκων  επανέκαμψε η λιτάνευση  στον  Ενοριακό Ναό,  όπου  και δόθηκε η τελική ευλογία  και έγινε η απόλυση των ευλαβών, για να καταλύσουν στα φιλόξενα σπίτια των ενοριτών του Κάμπου και να συνεχίσουν μαζί τους την εορτή του χωριού τους.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Η Σρι Λάνκα έχει ανάγκη εθνικής και θρησκευτικής ειρήνης

Επόμενο Άρθρο

Επίσημο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδας στην Παλλήνη

You might be interested in …

Τήνος: Δοξολογία και Ευχαριστία

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016 τελέστηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου για την έναρξη του νέου έτους. Στην Δοξολογία παρέστη ο Δήμαρχος με το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι θεσμών […]

Στη Λέσβο μαζί με τους Πρόσφυγες και μετανάστες λίγο πριν τα Χριστούγεννα

  Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, τις πρώτες βραδινές ώρες ο Ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου γνώρισε στιγμές γιορτής που χαρακτηριζόταν από πίστη, ελπίδα, αγάπη και ένθερμη προσευχή, με την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού Καθολικών […]

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός στην Άνδρο

  Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε, στον Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Άνδρο, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της έναρξης της Λειτουργικής Περιόδου του Ερχομού και της εορτής του Αγίου Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα. Μαζί με […]