19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού

 

Αγία Τεσσαρακοστή 2013 – 21 Απριλίου, Κυριακή απόγευμα, ώρα 5. H Συριανή Χριστιανική Καθολική Κοινότητα, με επικεφαλής τον Επίσκοπό της Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, διέτρεξε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το Δημοτικό Σχολείο στους πρόποδες της Άνω Σύρου, μέχρι την τοποθεσία ‘‘Κιουρά’’ και από εκεί τον πεζόδρομο μέχρι τον Ιερό Ναό της Παναγίας του Καρμήλου. Ο Επίσκοπος, πίσω από το Σταυρό που τον σήκωναν εναλλάξ πιστοί και που τον συνόδευαν παιδιά με φανάρια, Ιερείς, Μοναχοί, Μοναχές και δεκάδες πιστοί, ακολούθησαν νοερά την πορεία του Δρόμου του Σταυρού του Ιησού Χριστού, από το δικαστήριο του Πιλάτου έως την σταύρωσή Του πάνω στο Γολγοθά, στον «Κρανίου Τόπον».

 

Ιδού φθάνει η ώρα του σκότους,

κι ο Χριστός τον Σταυρό ατενίζει,

πλην μ’ αγάπη και θάρρος βαδίζει

για να δώσει στον κόσμο ζωή.

Ώ Χριστέ, συ το φως των ανθρώπων

και των πάντων ποιμήν ο καλός.

 

Σ’ ένα Λόφο ο Χριστός ανεβαίνει,

τον Σταυρό του με κόπο σηκώνει.

Κάθε βήμα του λέει στον κόσμο:

« ιδού πώς ο Θεός αγαπά».

Ώ Χριστέ, συ να δώσεις στον κόσμο,

την ειρήνη, το φως, τη χαρά.

 

Κατά την ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η σκέψη των οδοιπόρων στο Δρόμο του Σταυρού, στρέφεται στην κυρίαρχη Μορφή αυτής της οδυνηρής διαδρομής, στον Ιησού Χριστό, που σηκώνοντας τον βαρύτατο Σταυρό, προχωρεί και πέφτει πάνω στον δύσβατο δρόμο, που οδηγούσε στο Σταυρικό Του Θάνατο.

 

«Αυτός στ’ αλήθεια σήκωσε πάνω του τις ασθένειές μας, και τους πόνους μας εκείνος βάσταξε. Κι εμείς τον θεωρήσαμε πληγωμένο, χτυπημένο από το Θεό και ταπεινωμένο, Εκείνος όμως τραυματίστηκε για τις ανομίες μας, συντρίφτηκε εξαιτίας των κακουργημάτων μας. Η διαπαιδαγώγηση που έφερε την ειρήνη μας ήταν επάνω του, χάρη στις πληγές του εμείς θεραπευτήκαμε. Όλοι εμείς πλανηθήκαμε σαν πρόβατα, ο καθένας παρεξέκλινε στο δικό του δρόμο και ο Κύριος έθεσε επάνω του την ανομία όλων μας» (Ησ. 53,4-6).

Σταματώντας στην κάθε μια από τις 14 «Στάσεις», οι πολυάριθμοι πιστοί μελετούσαν κείμενα από την Αγία Γραφή, σκέψεις και στοχασμούς, που διάβαζαν Ιερείς-Μοναχοί-Μοναχές-Λαϊκοί. Στην κάθε «Στάση» ο Επίσκοπος απηύθυνε στον Κύριο προσευχή και αναφωνούσε:«Ελέησέ μας, Κύριε, Ελέησέ μας». Συνεχίζοντας την πορεία τους προς την κορυφή του Λόφου, οι πιστοί έψαλαν άσματα, στα οποία πρωταρχική θέση κατείχε το παραδοσιακό άσμα με τις 14 στροφές, μία για την κάθε στάση του Δρόμου του Σταυρού, με τη στροφή του : ‘’Αγία Μήτερ τούτο κάμε….’’ να επαναλαμβάνεται σε κάθε στάση:

Αγία Μήτερ τούτο κάμε:
στην καρδιά μας πάντα νά ’ναι
του Εσταυρωμένου αι πληγαί.

Φορητή μεγαφωνική συσκευή ενίσχυε ακουστικά την ανάγνωση των κειμένων και τις ψαλμωδίες των πιστών. Mε επικεφαλής τον Εφημέριο των δυο Ενοριών της Άνω Σύρου -Αγίου Γεωργίου και Αγίου Σεβαστιανού- Πανοσ/τατο π. Νικόλαο Ρούσσο, ομάδα λαϊκών φρόντισε τα, της οργάνωσης, της Ακολουθίας, καθώς και για την ανάγνωση των κειμένων, τις ψαλμωδίες και την τάξη κατά τη διαδρομή. Κατάνυξη και προσευχή επικράτησαν καθ’ όλη την πορεία και όλα προσέδιδαν έμφαση και ιερότητα στην Ιερή Ακολουθία.

Στην κορυφή του Λόφου της Άνω Σύρου και κάτω ακριβώς από τον Καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Καρμήλου, της πρώην ιστορικής Μονής των Πατέρων Ιησουιτών. Σε αυτόν τον Ναό, ο οποίος, ως γνωστόν χρησιμοποιείται ως ενοριακός Ναός έως της αποπεράτωσης των εργασιών στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που τον περιβάλλει, οι οποίες προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Επίσκοπός μας π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης και συμμετείχαν οι Ιερείς μας.

Τόσον στο δρόμο του Σταυρού, όσον και στη Θεία λειτουργία παραυρέθησαν εκπρόσωποι των πολιτικών και των αυτοδιοικητικών Αρχών.

Σύρος 22 Απριλίου 2013

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας  

Προηγούμενο Άρθρο

“Πιστεύω, δώρο Θεού, απόφαση ανθρώπου”

Επόμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου Ιωάννου

You might be interested in …

Σύρος: Παρουσίαση βιβλίων της Chiara Lubich

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε και στη Σύρο, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η παρουσίαση δύο βιβλίων, που μεταφράστηκαν στα Ελληνικά, της ιδρύτριας του Κινήματος των Focolare Chiara […]

Σύρος: Επισκέψεις των Επισκόπων στους Ασθενείς και τους Ηλικιωμένους

Στις 2 Ιανουαρίου 2013, οι Σεβασμιότατοι Επίσκοποι π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου και κ.κ. Δωρόθεος Β΄, Μητροπολίτης Σύρου, τους οποίους συνόδευαν αντίστοιχα, οι Πανοσιολογιότατοι π.π. Αντώνιος Βουτσίνος, Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και Φλαβιανός […]