5 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου Νικολάου

sev_tin

sev_tin

ΠΑΣΧΑΛΙNΟ ΜΗΝΥΜΑ

Προς

το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της  Εκκλησίας μας

 

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Η Εκκλησία του Χριστού πλησιάζει προς την εορτή του Πάσχα. Το τριήμερο που προηγείται  θα ζήσουμε το αποκορύφωμα της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Ο Θεός Πατέρας δέχεται τη θυσία του Υιού Του και προσφέρει σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα της σωτηρίας, «τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει εις αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια»      (Ιωάν, 3, 16).


Η ανά τον κόσμο Εκκλησία του Χριστού, Ανατολής και Δύσης, έστω και με διαφορά μίας εβδομάδας, θα ζήσει αυτές τις σωτήριες και λυτρωτικές στιγμές κατά τις οποίες ο Ιδρυτής της Χριστός «αν και ήταν Θεός …. ταπεινώθηκε θεληματικά υπακούοντας μέχρι θανάτου και μάλιστα θανάτου σταυρικού» (Φιλιπ. 2,6).

Ολόκληρη η Χριστιανοσύνη καλείται να βιώσει τις άγιες αυτές ημέρες με πνεύμα  γνήσια χριστιανικό, απαλλαγμένο από καθετί που αλλοιώνει την αξία και τη σημασία της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα.

Ας Δοξάσουμε το Θεό Πατέρα, ο οποίος έστειλε για μας τον Υιό Του στον κόσμο, όχι για να μας κρίνει, αλλά για να μας  σώσει. «Σ’ αυτό συνίσταται η αγάπη: όχι στο ότι εμείς αγαπήσαμε πρώτοι το Θεό, αλλά στο ότι Εκείνος μας αγάπησε κι απέστειλε τον Υιό Του ως εξιλέωση για τις αμαρτίες μας» (Α’ Ιωάν. 4,10).

Ας ευχαριστήσουμε το Θεό Υιό, ο οποίος,  υπακούοντας πιστά στο θέλημα του Πατέρα,  «πήρε μορφή δούλου και έγινε όμοιος προς εμάς καθ’ όλα, εκτός της αμαρτίας», για να μας λυτρώσει και να μας ενσωματώσει στον εαυτόν Του χαρίζοντάς μας και πάλι τη Θεϊκή Ζωή.

Ας ζητήσουμε από το Θεό  Άγιο Πνεύμα, το οποίο έχρισε με τη δωρεά Του τον Ιησού σε Χριστό του Θεού, να χρίσει και εμάς με τη χάρη  Του για να μπορούμε να πούμε μαζί με το Χριστό: «Το Πνεύμα του Κυρίου με κατέχει. Γιατί ο Κύριος με έχρισε και με έστειλε να αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα  στους φτωχούς….να αναγγείλω του καιρού τον ερχομό που ο Κύριος θα φέρει τη σωτηρία στο λαό Του» (Λουκ. 4,18).

 

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές ,

Σας καλώ, να εορτάσουμε το Μυστήριο της σωτηρίας μας συλλογικά και  προπάντων  πνευματικά. Να μην υπερβάλουμε σε συναισθηματισμό, που είναι δυνατόν να προκαλέσει η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης και Αγίας Εβδομάδας, και μπορεί να  καλύψει την ουσία και τη σημασία των Μεγάλων αυτών Μυστηρίων της σωτηρίας μας. Η Εκκλησία δεν κάνει  αναπαράσταση των γεγονότων του Πάθους και της Αναστάσεως του Κυρίου, αλλά ανάμνηση. Αναπαράσταση σημαίνει επανάληψη των γεγονότων με σύμβολα, ενώ ανάμνηση σημαίνει τέλεση και πάλι του γεγονότος σα να ήταν η πρώτη φορά.

 

Σας καλώ, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ στις 8.30 στον Καθεδρικό μας Ναό στην Ξινάρα, να εορτάσουμε την κοινή ιεροσύνη μας που πηγάζει από το Βάπτισμά μας, αλλά και  τη διακονηματική  ιεροσύνη των Ιερέων της Εκκλησίας μας.

Μη λησμονήσετε να ολοκληρώσετε την προετοιμασία σας για το Πάσχα πλησιάζοντας στο Μυστήριο της Εξομολόγησης. Αυτός είναι ο  μόνος σωστικός και σωστός τρόπος για τον εορτασμό της Εορτής των Εορτών.

Ας προτιμήσουμε όλοι μας αυτόν τον τρόπο εορτασμού. Όλα τα άλλα που έχουν προστεθεί στη Μεγάλη αυτή Εορτή από την καταναλωτική κοινωνία χρησιμοποιήστε τα, μόνο  αν αυτά δε βλάπτουν ή δεν αλλοιώνουν το γνήσιο πνεύμα του Πάσχα του Κυρίου.

Ας μη λησμονήσουμε να προσευχηθούμε και για την Πατρίδα μας, η οποία περνά δύσκολες στιγμές, διότι η πολύμορφη  κρίση αξιών και αρχών δημιούργησε μία καταστροφική οικονομική κρίση με θύματα τους φτωχούς, τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους και προπάντων τους νέους και τις νέες μας. Ο Αναστημένος Χριστός  μαζί με τη χαρά της Αναστάσεώς του ας φέρει στην Πατρίδα μας την αισιοδοξία και την ελπίδα για  καλύτερες ημέρες.

                                                                        Τήνος 21/3/2012

Καλό και Άγιο Πάσχα!

+ Νικόλαος

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος

Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου 

Προηγούμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου Ιωάννου

Επόμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα Επισκόπου Φραγκίσκου

You might be interested in …

– Νάξος : Ξενάγηση στο εργοτάξιο της μονής των Ουρσουλινών

Οι εργασίες για την ανακαίνιση του παλαιού Μοναστηριού των Ουρσουλινών Μοναχών στη Νάξο συνεχίζονται, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, λόγω τη παλαιότητας του κτηρίου και των πολλών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι καιρικές συνθήκες, […]

Τήνος: Νέο ξεκίνημα

    Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου σύσκεψη των εκπροσώπων του Μοναχικού Τάγματος των Ιησουϊτών  Πατέρων και της Αρχιεπισκοπής μας.   Εκ μέρους των Ιησουϊτών Πατέρων συμμετείχαν οι: π. […]

45 χρόνια αφιερωμένης ζωής της αδελφής Θηρεσίας Φόνσου

Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ημέρα που αφιερώθηκε η Αδελφή Θηρεσία Φόνσου στον Κύριο, μέσα από το πνεύμα και τους κανόνες του Μοναχικού Τάγματος των Αδελφών Ουρσουλινών (21 Μαρτίου 1970).