6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου Νικολάου

sev_ath

sev_ath

Προς το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Χριστός ανέστη!

Ύστερα από πνευματική πορεία σαράντα ημερών, η αγία Εκκλησία φθάνει στη Μεγάλη Εορτή της Αναστάσεως, στο Πάσχα του Κυρίου.

Σαν τον λαό του Θεού μέσα στην έρημο, με οδηγό όχι πια τον Μωυσή αλλά τον ίδιο τον Κύριο και Σωτήρα της, αφού εξαγνίσθηκε με την προσευχή, τη μετάνοια και την αγαθοεργία, τελεί σήμερα την Εορτή των Εορτών και την Πανήγυρη των Πανηγύρεων.

Προς ολόκληρο τον κόσμο απευθύνει για μιαν ακόμη φορά το Μήνυμα που ακούστηκε εκείνη την πρώτη Κυριακή του Πάσχα: «Χριστός ανέστη!» και περιμένει να ακούσει μια μέρα την απάντηση: «Αληθώς ανέστη!» από κάθε ανθρώπινο στόμα.

Το Μήνυμα αυτό, δυστυχώς, δεν έχει φθάσει ακόμη σε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη μας. Πολλοί συνάνθρωποί μας αγνοούν τον Κύριο ή έχουν λανθασμένη ιδέα γι’ αυτόν.


Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από νέες Μυροφόρες, από νέους Αποστόλους και νέους ένθερμους χριστιανούς, οι οποίοι με τα λόγια τους, αλλά περισσότερο με τη χαρούμενη χριστιανική ζωή τους, να κηρύττουν παντού «τον Ιησούν και την ανάστασιν» όπως έκανε ο Παύλος όταν είχε έλθει στην Αθήνα. (Πραξ 17,18)

Και σήμερα ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει πολλά κοινά με εκείνη της εποχής των αγίων Αποστόλων. Προσκυνεί διαφόρους θεούς και αγνοεί Εκείνον που είναι ο Πλάστης και Δημιουργός των πάντων, ο οποίος δίνει σε όλους «την πνοή και τη ζωή και τα πάντα» (Πραξ 17,25). Διψά ο κόσμος για ζωή, αλλά την ζητά μακρυά από Εκείνον που είναι η πηγή της ζωής. Έχει ανάγκη από ένα νέο ευαγγελισμό, που θα του δώσει την αληθινή χαρά και ευτυχία.

Τη χαρά και την ευτυχία δεν θα τη δώσουν τα υλικά αγαθά. Όσοι στηρίχθηκαν μόνο σ’ αυτά, στο τέλος βρήκαν την απογοήτευση, διότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος για κάτι το πολύ ανώτερο. Είναι πλασμένος για την αιώνια ζωή, την οποία μας χάρισε ο Κύριος με την ένδοξη Ανάστασή του.

Ο ίδιος θέλησε να γίνει άνθρωπος όμοιός μας σε όλα, εκτός της αμαρτίας (Εβρ 4,15), θέλησε να υπομείνει τα Άγια Πάθη και τη Σταύρωση για μας, για να μας δώσει το παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουμε τα ίχνη του (Β’ Πε 2,21).

Και όσοι, κατά τη διάρκεια των αιώνων, ακολούθησαν τα ίχνη του Χριστού, δεν βγήκαν χαμένοι.

Κι εμείς, ιδιαίτερα κατά τις δύσκολες αυτές ημέρες που περνούμε, λόγω της οικονομικής κρίσεως, ας ατενίσουμε τον Αρχηγό της πίστεώς μας, για να μη χάσουμε το θάρρος και την ελπίδα μας (βλ. Εβρ 12,2-3).    

Εκείνος, με το Σταυρό και την Ανάστασή του, νίκησε την αμαρτία, νίκησε το θάνατο. Μαζί του κι εμεις, αφού μετανοήσουμε για το κακό που έχουμε διαπράξει, αφού συμφιλιωθούμε με τον Θεό και τους αδελφούς μας, ας αναστηθούμε στη νέα ζωή,

Κοντά στον Αναστάντα Κύριο, έστω κι αν βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση, θα βρούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε την πορεία της ζωής. Εκείνος, όπως συνέβη με τους δύο μαθητές που πήγαιναν στην Εμμαούς (Λκ 24, 13-35), είναι κοντά μας και δεν τον αντιλαμβανόμαστε. Η δύναμη της Αναστάσεώς του απομακρύνει κάθε σκυθρωπή συμπεριφορά, ανάβει μια φλόγα στην καρδιά μας και μας δίνει μια χαρά ανείπωτη. Μαζί του ξεπερνούμε κάθε εμπόδιο! 

Διακηρύττοντας, με τη χριστιανική μας ζωή, την Ανάσταση του Κυρίου, βασιζόμενοι σ’ Αυτόν που είναι η Ζωή και η Αλήθεια, και όχι στους άρχοντες του κόσμου τούτου, (που συνεχίζουν ασύστολα να ψεύδονται, ιδιαίτερα τώρα εν όψει των εκλογών), είμαστε βέβαιοι ότι με τη βοήθεια της χάρης του, θα δούμε καλύτερες μέρες για μας, για τις οικογένειές μας, για την Πατρίδα μας, για τον κόσμον όλο.

Αν, λόγω των περιστάσεων, περνούμε ακόμη την Μεγάλη Παρασκευή, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μαζί με τον Αναστάντα Κύριο θα βιώσουμε και την Κυριακή του Πάσχα και θα έχουμε μέσα μας τη χαρά και την ειρήνη που δίνει η παρουσία Του!

Καλό Πάσχα !

    Πάσχα 2012

+ Νικόλαος 

Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών


Προηγούμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα Επισκόπου Φραγκίσκου

Επόμενο Άρθρο

Θεία Λειτουργία των Αγίων Ελαίων στον Άγιο Διονύσιο

You might be interested in …

ΚΙΚΕΔΕ «Περιβαλλοντικές προκλήσεις και προοπτικές στον 21ο αιώνα»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου, στη πάντα φιλόξενη αίθουσα της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ, η ετήσια εκδήλωση της Κίνησης Καθολικών  Διανοουμένων και Επιστημόνων Ελλάδος (ΚΙΚΕΔΕ).

Ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ρόδου

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο πραγματοποίησε στις 12/02/2015 ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών και Αποστολικός Τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής Ρόδου π. Σεβαστιανός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Αρχιεπισκοπής Ρόδου π. Λουκά. Στη συνάντηση, […]