20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικολάου

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΕΛΕΩ, ΘΕΟΥ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ

 

Προς το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Χριστός ανέστη!

Οι δύο αυτές λέξεις, που ακούστηκαν το πρωί της πρώτης εκείνης Κυριακής του Πάσχα από τα χείλη των Μυροφόρων και εν συνεχεία των αγίων Αποστόλων, αποτελούν τον πυρήνα της πίστεώς μας κι εξακολουθούν να ακούγονται όπου βρίσκεται έστω και ένας χριστιανός, και θα επαναλαμβάνονται πάνω στη γη μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Διότι δεν είναι μια απλή ευχή, όπως συχνά έχει καταντήσει στις μέρες μας, αλλά πρόκειται για την Ομολογία Πίστεως του κάθε μέλους της μεγάλης οικογένειας που λέγεται μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία, διεσπαρμένη σ’ ολόκληρη την οικουμένη.

Αυτή την Ομολογία Πίστεως ανανεώνουμε κι εμείς σήμερα, και η χαρά μας είναι ακόμη πιο μεγάλη διότι εφέτος, όλος ο χριστιανικός κόσμος εορτάζει την ίδια Κυριακή τη μεγάλη Εορτή του Πάσχα.

Είναι ημέρα χαράς, διότι ο Πρωτότοκος αδελφός μας, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, με το θάνατό του νίκησε την αμαρτία και το θάνατο, και με την ανάστασή του μας άνοιξε διάπλατα τη θύρα της αιώνιας ζωής και της αφθαρσίας.

Ολόκληρη η ανθρώπινη οικογένεια, από την παρακοή των προπατόρων μέχρι την έλευση του Χριστού, βρισκόταν σε κατάσταση αδυναμίας για να βρει από μόνη της τη σωτηρία. Και η σωτηρία δεν μπορούσε να έλθει παρά μόνον από τον Παντοδύναμο Θεό. Εκείνος, μέσα στην πανσοφία του και στη μεγάλη αγάπη του για τον άνθρωπο, έστειλε στη γη μας τον Μονογενή Υιό του, ο οποίος, ως αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος, υπέμεινε το σταυρικό θάνατο για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε για τη δικαίωσή μας. (βλ. Ρωμ 4, 25)

Αυτή την αλήθεια, αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα, διακηρύττει δια μέσου των αιώνων η Εκκλησία, διότι αυτό αποτελεί τη βάση της πίστεώς της. Ήδη ο απόστολος Παύλος, γράφοντας στους χριστιανούς της Κορίνθου, τους έλεγε: «Αν ο Χριστός δεν έχει αναστηθεί, τότε η πίστη σας δεν έχει περιεχόμενο. (…) Αν ελπίζουμε στο Χριστό μόνο σ’ αυτή τη ζωή, τότε είμαστε οι πιο αξιολύπητοι απ’ όλους τους ανθρώπους. Όμως ο Χριστός έχει αναστηθεί, έγινε η απαρχή όσων έχουν πεθάνει». ( Α’ Κορ 15, 17-20)

Αυτή την πίστη στην ανάσταση του Κυρίου κήρυξαν οι άγιοι Απόστολοι και γι’ αυτήν υπέστησαν το μαρτύριο. Αυτή την πίστη κήρυξε και διέδωσε, εδώ στη χώρα μας και σε τόσες άλλες περιοχές της Μεσογείου, ο απόστολος Παύλος, και γι’ αυτό καταδιώχθηκε από Ιουδαίους και ειδωλολάτρες στα περισσότερα μέρη όπου ανήγγειλε το λόγο της σωτηρίας, μέχρι την ημέρα που έδωσε την υπέρτατη μαρτυρία με το θάνατό του στη Ρώμη.

Την ίδια αυτή πίστη καλούμαστε να αναγγέλλουμε σήμερα στο σύγχρονο κόσμο και μεις, όσοι ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια του Θεού, με τη σωστή μαρτυρία ζωής, με τη χριστιανική χαρά που θα σκορπίζουμε τριγύρω μας, με τα χριστιανικά μας έργα, που θα δείχνουν ότι η ζωή μας στηρίζεται στον Αναστάντα Κύριο.

Ο ίδιος μας ονομάζει αδελφούς του (βλ. Μτ 28, 10, Ιω 20, 17) και θέλει η χαρά η δική του να μένει μέσα μας, και τη χαρά αυτή κανείς δεν μπορεί να μας την αφαιρέσει (Ιω 16, 22).

Έχοντας μέσα μας τη χαρά της Αναστάσεως, μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε στην ανάσταση της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας που βαδίζει σκυθρωπή, σαν τους δύο μαθητές που πορεύονταν στην Εμμαούς.

Ως λαός, υπομείναμε και υπομένουμε ακόμη μεγάλες δυσκολίες διότι εμπιστευθήκαμε στους άρχοντες αυτού του κόσμου κι όχι στο Θεό, λατρεύσαμε τα είδωλα, το χρήμα, αντί το Δημιουργό μας, (βλ. Ρωμ 1, 25) και τώρα ζούμε τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής.

Είθε η Ανάσταση του Κυρίου να μας βοηθήσει για να αναστηθούμε και μεις πνευματικά. Να ατενίζουμε πιο ψηλά (βλ. Κολ 3,1) επιδιώκοντας ανώτερα ιδανικά. Να μάθουμε να εκτιμούμε σωστά τα υλικά αγαθά, τα οποία είναι μέσα και όχι σκοπός της ζωής μας, κι έτσι πιο ελεύθεροι να ακολουθούμε τον Αναστάντα Κύριο, αντανακλώντας τη Χάρη και τη χαρά του στους συνανθρώπους μας.

Καλό και Άγιο Πάσχα!

Πάσχα 2014

+ Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος

Προηγούμενο Άρθρο

Κυριακή των Βαϊων

Επόμενο Άρθρο

Είμαστε όλοι αδέλφια

You might be interested in …

Σύνδεσμος Καθολικών Καλλιθέας

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 εορτάστηκαν με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα στην ενορία μας ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Εθνική μας εορτή και η Εορτή του Συνδέσμου.Το πρωί ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αντώνης Σαλάχας […]

Αθήνα: Εορτή της Αγίας Δωρεάς “Ο άρτος της ζωής…τροφή για τον άνθρωπο”

« Όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου, μένει σ’ εμένα, κι εγώ σ’ αυτόν, λέει ο Κύριος» Η ποιμαντική επιτροπή της Αθήνας σε συνεργασία με το ποιμαντικό συμβούλιο της ενορίας του […]